20 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

İklim antlaşması yok: Kirletmeye devam!


A+ | A-

Aralık ayında Kopenhag’da yeni bir iklim antlaşması üzerinde uzlaşılamamasından sonra, BM İklim Şefi Yvo de Boer’in de istifa etmesi, iklim değişikliklerinden endişelenen milyonlarca insanı umutsuzluğa itiyor. Amerika başta olmak üzere sanayileşmiş ülkelerin kendi şirketlerinin kârlarını azaltacağı gerekçesiyle yeni antlaşmaya katılmaktan kaçınması, hatta görünüşte taraftar olmalarına karşın, perde arkasından engellemeye çalışmaları, anlaşmaya varılmasını imkânsızlaştırıyor.

Bu arada Kyoto Protokolünün de yavaş yavaş süresi bitiyor. Zaten yalnızca 27 zengin ülkeyi bağlayan bu antlaşmaya da en büyük kirletici olan Amerika katılmamıştı. Türkiye de Protokole 2009 yılında katıldı; ama kısıtlayıcı rejime 2012’den sonra katılacak. Zaten Protokolun yenisi de yapılamadığı için tam bir çıkmaza girildi. 2012 yılına kadar yeni antlaşmaya varılması ihtimali hayli zayıf. Zaten bu Protokol ile hedeflenen emisyon azaltma oranlarına da bir çok ülkede ulaşılamadı. Özellikle İspanya ve Kanada hedefi tutturamayacaklarını şimdiden açıkladılar. Ama bu Protokol ile oluşturulan karbon piyasası mekanizması, yoksul ülkelerde rüzgâr tarlaları, barajlar, güneş enerjisi sistemleri yoluyla emisyon azaltılarak, kotalarını çok karbon salan ülkelere satmalarını teşvik ederek önemli iklim katkıları sağladı.

Peki neden gelişmiş ülkeler bu antlaşmaya karşı çıkıyor?

Zira en çok kirleten onlar. Antlaşmayla getirilecek olan karbon kotası ve iyileştirme limitlerindeki artışların yanı sıra, gelişmekte olan ülkelere çevre dostu politikalara yönelmek için ödemeleri gereken yüksek meblağlar (yılda 100 milyar dolar) onların işine gelmiyor. Henüz yayınlanmamış bir Birleşmiş Milletler araştırmasına göre; 3000 en büyük şirketin, tabiata verdiği zararı karşılamasının gerekmesi halinde, bu rakamın 2008 fiyatlarıyla 2,2 trilyon dolar olacağı hesaplanıyor. Bu rakam bu firmaların toplam kârının üçte biri demek. Ya da dünyadaki yedi ülkenin yıllık ekonomilerinin toplam büyüklüğüne eş. Elbette politikacıların seçim kampanyalarını finanse eden bu şirketler, ülkelerinin böyle bir kaybı doğuracak antlaşmalara girmelerini engelleyecekler. Hem de bu bedele, iklim değişikliğinin hanehalklarına getirdiği ilâve maliyetler, insanların yurtlarından edilmesinin sosyal etkileri dahil değil.

İklimler değişiyor. Bu kış ülkemizde yaşadığımız, bir çok şehri sellere boğan yağışlar, Washington’da görülen tarihî karlar, ani ısınma ve soğumalar, küresel ısınmanın sonuçları. Bunun en büyük sebebi de artan sera gazları.

Çin ve Hindistan’ın başını çektiği çok kirleten ülkeler, daha kısıtlayıcı yeni bir antlaşma yerine Kyoto Protokolünün 2020 yılına kadar uzatılması için kulis yapıyor. ABD Başkanı Obama ise yeni antlaşmayı senatodan geçiremediği bahanesine sığınıyor.

Kısacası; insanoğlu kendi aç gözlülüğü için dünyanın iklimini dinamitlemeye devam ediyor. Büyük felâketler yoğunlaşıp, yaygınlaşana kadar da zengin ülkeler aklını başına almayacak. Bedelini ise yoksul ülkeler, kuraklık, işsizlik ve açlık olarak ödemeyi sürdürecek. Türkiye ise hâlâ katı yakıtlara bağımlılığını sürdürürken, nükleer enerji ve diğer alternatif enerji tartışmaları kısır tartışmalar içinde boğulup gidecek.

20.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (19.02.2010) - Mossad'ın suikastlarına kim dur diyecek?

  (18.02.2010) - Rusya ve Çin İran’a yaptırım uygulayabilir mi?

  (17.02.2010) - Orams dâvâsının Kıbrıs’taki etkileri

  (15.02.2010) - Marca’da bebekler ağlıyor!

  (12.02.2010) - Cumhurbaşkanı Gül Bangladeş’e geçerken

  (11.02.2010) - Yalnızlaşan Bosna’ya dost eli

  (10.02.2010) - Ermeni Tasarısı yine gündeme gelirken

  (09.02.2010) - Hindistan gezisi

  (08.02.2010) - NATO İstanbul’da karar verdi: Daha çok savaş!

  (06.02.2010) - Amerika’nın yeni füze deposu: Körfez ülkeleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl