20 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

TSK ve güven


A+ | A-

A&G araştırma şirketinin, bizzat sahibi Adil Gür tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre yıllardan beri yüzde 80-90’larda seyreden “orduya güven” oranının ilk defa 60’lar seviyesine gerilemesinde, Ergenekon sürecindeki gelişmelerin ve darbe planı tartışmalarının çok büyük payı olduğu muhakkak.

Gerçi o yüzde 80-90’ların ne ölçüde gerçeği yansıttığı konusunda da ihtirazî kayıt hep vardı.

Çünkü üç kez açık darbe, bir defa da sürece yayılan bir müdahale ile milletin seçtiği insanları devredışı bırakan; siyasetten elini çekmeyip toplum hayatına sürekli müdahale eden bir kuruma bu kadar yüksek oranda güven duyulması, izahı kolay birşey değil. Ya anket tekniğinde bir sorun var, ya da suali cevaplayan insanlar kendilerini güvende hissetmedikleri için takiyye yapıyorlar.

Ama o anketlerde bile TSK’ya güven yüzde 60’lara gerilediyse—ki Adil Gür, o sonucun balyoz darbe planı gündeme gelmeden önce yapılan ankette ortaya çıktığını söylüyor—o zaman bunun çok ciddî tahlillere ihtiyacı var demektir.

Genelkurmay Başkanları her fırsatta TSK’yı “milletin özü” olarak niteleyip, ordu içinde toplumun her kesiminden insanların görev yaptığını hatırlatarak “Milletiyle en fazla bütünleşmiş ordu TSK’dır” sözünü yeri geldikçe tekrar ederler.

Ama öteden beri en çok eleştiri konusu olan hususlardan biri, askerî okullarda uygulanan eğitim programları ve yapılan telkinlerle, çocukları okula girdikleri anda kuşatıp mezun olarak ordu saflarına katılmalarından sonra rütbeleri yükseldikçe toplumdan uzaklaştıran bir sürecin varlığı.

Kışla, lojman, orduevi gibi mekânlara hapsolan ve halkla iç içe olmaya izin vermeyen kapalı devre sistem, subayları toplumdan koparıyor.

Yanlış bir laiklik ve çağdaşlık anlayışının hem emir-komuta zinciriyle dayatılması, hem de ağır bir psikolojik baskı oluşturacak şekilde hakim kılınması, rütbeli subayları camiye gidip cemaatle birlikte namaz kılmaktan dahi men ediyor.

Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök döneminde birlik komutanlarına gönderilen talimatnamelerde “Halkla bir araya gelme fırsatlarını değerlendirin, taziye ziyaretlerinde bulunun, cenaze ve bayram namazlarına iştirak edin, düğün davetlerine katılın” gibi maddelerin yer alması, bu kopukluğu gidermeyi amaçlıyor olmalı.

Gerçek anlamda bir ordu-millet kaynaşması için, bu adımların çok daha geliştirilmesi lâzım.

TSK ne kadar halkla bütünleşirse, o derece eskinin getirdiği vahim yanlışlardan kurtulup, üzerine vazife olmayan işlerden elini çeker; halkı kendi gerçekleriyle doğru tanır ve bu gerçeklerle çelişen “iç tehdit” konseptlerine takılıp kalmaz.

Özellikle “irtica” kalıbı içinde görülen hassas konularda halkı tanımadan ve ülke gerçeklerini bilmeden yapılan değerlendirmelerin ne kadar ciddî hatalar içerebildiğinin tipik örneklerinden biri, Demirel’in bize de anlattığı şu anekdotta:

“Genelkurmay’a gittim. Bana brifing verdiler. Laik cumhuriyete yönelik tehditlerle ilgili 55 olay anlattılar. Tek tek incelettim. 25’inde rivayet var. Dedim-dedi. Demiş-etmiş. Dedikodu. Somut birşey değil.” (Yavuz Donat, Sabah, 1.4.05)

Genelkurmay gibi bir kurumun, son derece iddialı olduğu çok duyarlı bir konuda gündeme getirdiği ve başkomutan sıfatını da taşıyan Devlet Başkanına sunduğu 55 maddeden yarısının “rivayet” olmaktan öteye geçmeyen şeyler olması ve bunun bizzat Cumhurbaşkanı tarafından ifade edilmesi, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Demirel’in “Önemli ve ciddî” deyip gereği için hükümete intikal ettirdiği 30 maddenin de ne kadarının hangi ölçüde bu niteliğe haiz olduğu ise ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu.

Netice itibarıyla, orduya güvenin yeniden tesis edilmesi için, masaya vurulan yumruklar eşliğindeki “Allah Allah” söylemleri yetmez. Bütün bu yanlışların terki, demokrasi ve hukuka tam bağlılık, millet iradesine kayıtsız şartsız saygı gerekir.

Türkiye’nin yıllardır beklediği tavır bu...

20.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (19.02.2010) - Yargı krizi ve hükümet

  (18.02.2010) - TSK ve değişim

  (17.02.2010) - “Kurumsal uyum” ve başörtüsü

  (16.02.2010) - “Kurumsal olgunluk”

  (14.02.2010) - Cahiliye vahşeti

  (13.02.2010) - Demokratik olgunluk mu?

  (12.02.2010) - Gül ve gizli anayasa

  (11.02.2010) - Hükümet ve gizli anayasa

  (10.02.2010) - EMASYA ve katsayı

  (09.02.2010) - Asker ve yetki

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl