03 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Yine “mağduriyete sığınma” olmasın!


A+ | A-

28 Şubat süreci ve âdeta unutulan “açılım” tartışmalarının ardından Başbakan Erdoğan’ın “Anayasa değişikliği”ne dair açıklaması, daha baştan “mini paket”te de “mağduriyet” politikasıyla geri adım endişelerini verdirdi.

Doğrusu, Başbakan’ın “kısa vâdede yönetmeliklerle, orta vadede yasalarla ilgili değişiklikleri” ve “yol haritası”nı hatırlatarak “uzun vâdedeki Anayasal değişiklikleri” birkaç maddelik “mini paket”e indirgemesi, “yeni demokratik anayasa”nın rafa kaldırıldığının en yetkili ağızdan resmen itirafı oldu.

Açık açık “Fakat biz yine basında yer aldığı gibi, böyle baştan aşağı a’dan z’ye bir anayasa değişikliğini konuşmuyoruz, böyle bir şey söz konusu değil’” cümlesi, bunun ikrarı.

Erdoğan’ın ifâdesiyle, “değişiklik paketi”, “ağırlıklı olarak insan hakları ve özgürlükler çatısı altında toplanabilecek konular”la kalıyor.

“Tabiî dışarıdan içeriye gelme konusunda da biliyorsunuz, bir istemediğimiz durumla karşılaştık” deyip, bu düzenlemelerin öncelikle “Mahmur’dan veya dağdan gelenlerle ilgili” olduğunu söylemesi, sözkonusu “özgürlükler”in çapını ele veriyor. Hükûmetin Mart ayı sonuna kadar Meclis’e göndereceği genelge ve yönetmeliklerin ve orta vadeli tasarıların mâhiyetindeki zâfiyeti ortaya koyuyor…

“AB SÜRECİNDE GÜNDEMDE

KALAN KONULAR…”

Gerçek şu ki Başbakan’ın belirttiği haliyle “mini paket” oldukça kısıtlı. Düzenlemeler “yargı reformu” adı altında HSYK’nin yapısı, “ombudsmanlık” ve “siyasi partilerle ilgili özellikle seçimlerde sandık güvenliği” ve “partilerin kapatılmasının zorlaştırılması”yla ve bazı “sendikal haklar”la sınırlandırılmakta.

Yıllardır kamuoyunu oyalamanın akabinde, “Fakat tabiî zaman itibariyle çok fazla bir zamana, elimizde böyle bir fırsat yok” diyen Başbakan’ın, bunun gerekçesini “AB sürecinde hep gündemde kalan konular”a bağlaması da çarpıcı. “AB heyecanı”ndan ve “vatandaşların sürece etkin katılımı”ndan dem vurması ilginç…

Oysa AB, sâdece “sandık güvenliği”nin değil, bütün siyasî kriterlerin AB standartlarına kavuşturulmasını şart koşuyor.

Siyasî partiler ve seçim kanunlarının ıslâhını istiyor. “Tercih sistemi”nin getirilmesini, parti üyelerinin hâkim nezâretinde yaptığı önseçimle oluşacak listelere seçmenin tercihine fırsat verilmesini, siyasî partilerin lider ve genel merkez sultasından kurtarılıp işleyişinin demokratikleşmesini öneriyor. “Seçim barajı”nın AB normlarına çekilmesini gerekli görüyor.

“Adlî sistem”in bir tek askere sivil mahkeme yolunun açılmasıyla iktifa edilmemesini; “yargı reformu”nun salt şekli ve sayısal değişiklerle değil, hukukun üstünlüğü içinde yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını ve birliğini sağlayacak bir muhtevada tâdilini talep ediyor.

Düşünce ve ifâde özgürlüğünün en geniş anlamıyla temini için “eylem” dışındaki her türlü ifâdenin serbest bırakılmasını, inanç hürriyetini, din eğitimi ve öğretimini önceliyor.

Yalnız terör örgütüne katılmış “teröristler” ve taş atan çocuklar için değil, bütün vatandaşların insan haklarından ve özgürlüklerden istifadesini esas alıyor…

Ne var ki “mini paket” AB’ye verilen taahhüdlerin çok gerisinde kalıyor…

“TEŞEBBÜS ETTİK, AMA

MÜSAADE ETMEDİLER’ DİYECEĞİZ”

Ancak yetersiz mevzubahis “dar mini paket” için bile “Hâlâ sıkıntı var; Parlamento içinde bu anayasa değişikliği gerçekleşmiyorsa referanduma götürebilme imkânını yakalayabilirsek referanduma götürmek suretiyle biz, böyle bir değişikliği yapmayı arzu ediyoruz” tarzında tereddütlü ve şartlı cümleler kullanan Erdoğan’ın kırılgan söylemi, kaygı verici.

“Biz teşebbüs edeceğiz. Olur-olur, olmaz-olmaz ama yarın kimse, ‘niye teşebbüs etmedin’ ‘niye yapmadın’ diyemeyecek” cümlesi, ciddî bir demokratikleşme çabasını değil, bir dizi istifhama sebebiyet veriyor.

AKP iktidarı, tıpkı “YÖK yasası”nda, “yeni anayasa taslağı”nda, “başörtüsü yasağı”nda, “katsayı konusu”nda, inanç özgürlüğünde, din eğitimi ve öğretiminde “yapmak istedik, ama yaptırmadılar” mağduriyetine mi sığınacak? “Dar mini paket”te bile “yapmak istedik, ama yaptırmadılar” diye millete karşı yine “mağduriyete sığınma” taktiğini mi güdecek?

Demokratikleşmeye zemin hazırlayacak yerde peşinen “demokratikleşme fiyaskosu”nun bahanesine hazırlanma hesâbını mi yapıyor?

Özetle Başbakan’ın, “Biz, ‘teşebbüs ettik, müsaade etmediler’ diyeceğiz” sözleri, “Siyasî iktidarın kamuoyu nezdinde yine bir politik gösteriye mi girişiyor?” sorusunu sorduruyor.

Millet, seçimlerden bu yana âlây-ı vâlâ ile büyük iddialarla ortaya atılan “demokratik anayasa”dan vazgeçmeyi değil, köklü bir demokratikleşme için güçlü bir irâdeyle kararlılık bekliyor…




HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

03.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (02.03.2010) - 28 Şubat sürüyor…

  (28.02.2010) - 28 Şubat 13. yılında hâlâ hesâba çekilmiş değil…

  (26.02.2010) - Çözüm, demokratikleşmede…

  (25.02.2010) - Türkiye, “kısır döngü”den çıkmalı

  (24.02.2010) - Yargı reformunda “fasit daire”!

  (23.02.2010) - HSYK soruları…

  (21.02.2010) - “Mürebbiyyü’l-efkâr…”

  (20.02.2010) - “Bayat isnad” üzerine (2)

  (19.02.2010) - “Bayat isnad” üzerine (1)

  (18.02.2010) - “ABD-İslâm Dünyası Forumu”ndaki çarpıklık

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl