20 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Sermayeyi kumara vermek


A+ | A-

En zararlı alışkanlıkların devlet eliyle teşvik edildiğini görmek, insanı gerçekten üzüyor. Bu alışkanlıkların teşvik edilmesiyle güya devlet ‘para’ kazanıyor, ama son tahlilde kazandığından çok daha fazlasını kaybettiğini acaba niçin görmez ve görmeyiz?

Bu fena alışkanlıklardan biri de ‘at yarışı’ oynamak. Bilhassa, at yarışlarının yapıldığı İstanbul gibi büyük şehirlerde bu kötü alışkanlık ‘hastalık’ derecesine gelmiş. “At”lar yarışacak ve yarışı hangisinin kazanacağı üzerinde ‘kumar’ oynanacak. Bu hastalığa tutulan bazı tanıdıklarımızın amiyane tabirle ‘sıfırı tükettiğine’ bizzat şahidiz. Masum gibi görünen, ama kâğıtla oynanan ‘kumar’dan daha feci bir tehditle karşı karşıyayız.

Herkesin bildiği bir ‘atasözü’müz var. “İçki öldürür, kumar söndürür” denir. Yıllardan beri ‘at yarışı’ oynayan ve kendi ifadesiyle şimdiye kadar “300 daire” kaybettikten sonra aklı başına gelen İzmirli bir esnaf, dükkânının kapısına bir afiş asarak bu sözü biraz daha geliştirdiğini geçen günlerde gazetelerden öğrenmiştik: “İçki öldürür, kumar söndürür, at yarışı süründürür...”

45 yıl aralıksız at yarışı oynayan bu esnafın “Bu süre zarfında 300 daire kaybettim” demesi abartılı bir anlatım olarak görülebilir. Ama ortada bir gerçek var: Hangi çeşidi olursa olsun ömür boyu kumar oynayıp da ‘kazanan’ yok! Görünüşte belki ‘para’ kazandıklarını zannedenler var, ama ya huzurlarını ya da ‘akıl’larını kaybettikleri için son tahlilde onlar da ‘kaybedenler listesi’nde yer alırlar.

Peki, bu kadar feci bir alışkanlığın yaygınlaşmaması için çalışmak gerekirken, Türkiye’yi idare edenlerin aksi istikamette çalışmaları nasıl izah edilebilir? Bu kötü alışkanlığın sona ermesi için hepimize iş düşüyor, ama en büyük vazife Diyanet camiasına düşüyor. Her hafta değilse de, belki her ay bu konuda halkın aydınlatılması lâzım. Benzer haberler duyulduğunda bunu fırsat bilip kumarın zararlarını ilmî delilleriyle izah etmek gerekir. Bazıları ‘kumar’ deyince sadece ‘kahvehane/ kumarhane’ye gidip kâğıtlarla oynamayı aklına getiriyor. Oysa görüldüğü gibi koşan atlar üzerinden kumar oynayanlar da var. Ayrıca ‘sanal âlem’de kumar oynayanlar da bulunuyor. Bunların tamamının fıkhen kumar olduğu ve haram olduğu ap açık bir lisan ile ilân edilmeli, insanların bu tuzağa düşmesi engellenmelidir.

Risâle-i Nur’da da “sermaye”sini kumara verenler ibretli hikâyelerle tarif edilir. Tabiî en feci kumar, “hayat” sermayesinin kaybedildiği, karşılığında da —Allah muhafaza— “cehennem”in alındığı kumardır. “Dördüncü Söz”de anlatılan hikâyede şöyle denilmiş: “(İki arkadaştan) Birisi bahtiyar idi ki, istasyona kadar bir parça para masraf eder. (...) Öteki hizmetkâr bedbaht, serseri olduğundan; istasyona kadar yirmiüç altınını sarf eder. Kumara-mumara verip zayi eder, birtek altını kalır. Arkadaşı ona der: ‘Yahu, şu liranı bir bilete ver. Tâ, bu uzun yolda yayan ve aç kalmayasın. Hem bizim efendimiz kerîmdir; belki merhamet eder; ettiğin kusuru afveder. (...)” Acaba şu adam inad edip, o tek lirasını bir define anahtarı hükmünde olan bir bilete vermeyip, muvakkat bir lezzet için sefahete sarf etse; gâyet akılsız, zararlı, bedbaht olduğunu, en akılsız adam dahi anlamaz mı?” (Sözler, s. 40)

Unutmamak lâzım ki; “ömür sermayesi”ni ‘kumar’a vermek; değil 300, belki “üçbin” daireyi kumara vermekten daha tehlikelidir. Allah’ım, bizi bu tuzaklara düşmekten muhafaza eyle. Amin.

20.09.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.09.2010) - Yunanlılara teşekkür!

  (18.09.2010) - Demokratlara yapılanların bedeli

  (17.09.2010) - Yapmayın!

  (16.09.2010) - Dünyanın da gündemi

  (15.09.2010) - TV’yi kapat, kitaba koş

  (14.09.2010) - Amerika’ya 111 katlı cami yapılsın!

  (13.09.2010) - Sandığın dili

  (12.09.2010) - Darbe anayasasıyla yönetilmek

  (11.09.2010) - Manevî buhrana çare olan reçete rerede?

  (10.09.2010) - Bayramla gelen huzur


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.