14 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Türkiye, 110 ülke arasında 80. sırada (2)


A+ | A-

“Legatum Institute”nın “2010 Refah Listesi”ne göre, Türkiye’nin alt sıralarda olduğu bir başka kategori ise kişisel ve ulusal güvenlik. Türkiye’nin 83’üncü sırada yer aldığı bu kriter, devlet desteğiyle işlenen siyasî suçlar, iç savaş, toplulukların karşı karşıya olduğu sorunlar, gece korkmadan sokağa çıkabilme gibi alt kriterlerle ölçülüyor.

Gerçek şu ki ekonominin bozulması, gelir dağılımı dengesizliği, derinleşen ahlâkî erozyon ve sosyal adaletsizlik, toplumun her fırsatta etnik, ideolojik ve siyasî farklılıklarla kamplaşma ve kutuplaşmaya sürüklenmesiyle birbirini tetikliyor. Son sekiz yılda, sözde muhafazakâr bir iktidar olduğu halde, ekonomik çöküntü ve yoksulluklarla birlikte ahlâkî tahribat at başı bozuldu. Evvela küresel krizin kaynağı ABD’de ekonomi ancak yüzde iki buçuk küçülmesine, birçok ülkede yüzde beş dolayında kalmasına karşı, Çin, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde ise büyüme rakamları devam etti. Türkiye’de ise vâhim küçülme, “krizin teğet geçtiği” şeklinde propaganda edildi.

Ekonominin durumunu, hep 5.7 küçülmenin olduğu 2001 kriziyle kıyaslayan Başbakan ve bakanları, televizyonlarda, ekonomik göstergelerin krizin etkilerinin geçtiğinin söyleyip “pembe tablolar” çizdiler. Buna mukabil TÜİK, İkinci Dünya Savaşından bu yana görülmeyen 13.8 varan resmî küçülme raporunu açıkladı…

KIRIK EKONOMİDEN

KIRILGAN TOPLUMA…

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin tesbitiyle, savaş yıllarını hatırlatan ekonomik daralma, rekor işsizlik ve sanayi üretiminin durma noktasına gelmesiyle ihracatta büyük düşüş oldu. İthalat 100 milyar doları aştı, cari açığın üstünde borçlanma yapıldı. Memur, işçi ve emekli gibi ücretli kesime yapılan yüzde 1-4’lük zamlar, piyasaların durgunluğuyla düşen enflasyon karşısında bile komik kaldı. Ekonomiden sorumlu eski Bakan, “AKP hükûmeti, ekonomide dünyanın en başarısız hükûmeti” dedi. Maliye eski Bakanı bile, yine bildik üslubuyla “Kriz her halde Başbakan’ı teğet geçti” diye istihza etti.

Ve ekonomi büyürken(!) yüzbinlerce fabrika ve işyeri kapandı, işsizlik arttı. Resmî rakamlara göre yüzde 11-13, ama gizli işsizlikle birlikte hesaplandığında gerçekte yüzde 20’leri aşan işsizlikle işsizler ordusuna milyonlar eklendi. İlk defa düşük faizli dış borç, yüksek faizli iç borç ile ödendi. Zamlar âdeta otomatiğe bindirildi.

Tarımla birlikte hayvancılık çöktü; et ve canlı hayvan ithalatına rağmen fiyatlar komşu Bulgaristan’a göre en az üç kat yükseldi. Bakan çiftçilere “Gözünüzü toprak doyursun” diye çıkıştı. Domuz, kesimlik hayvanlar arasına alındı.

Bu arada kredide ürküten artışın, yeni bir krize sebebiyet vermesinden korkuluyor. Dışarıda bir yılda kazanamadığını Türkiye’de bir gecede kazandıran yabancı “sıcak para”nın paradan para kazanma süreci sürüyor.

Gelinen vetirede, ellerindeki parayı yüksek faizle tüketiciye satan bankaların tüketici kredileri ve kredi kartları tutarının son bir haftada bir milyar 102,5 milyon lira artarak, 159 milyar 151,6 milyon liraya çıkmasını yorumlayan Merkez Bankası Başkanı, özellikle Eylül’de yüzde 300 artışla yılın ilk dokuz ayında 32.5 milyar dolara ulaşan cari açık açısından birtakım finansal istikrarla ilgili risklerin ortaya çıkabileceği” endişesini dile getiriyor.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı, kredi artışındaki riske dikkat çekiyor. Türkiye’de birçok reformun yapılması gerektiğini belirtip, reformların yavaşladığından, 100 maddelik bir paketin Meclis’ten en az 3-4 yılda geçeceğinden “çok büyük yazık” diye yakınıyor.

SOSYAL PATLAMAYA HAZIR!

Gerçek şu ki, uluslararası sermaye, kitlelere sadece bir pazar ve tüketim aracı nazarıyla bakıyor, pazarını palazlandırıyor. Ve bu kısırdöngüde “popüler kültür” perdesinde, televole ve piyasa kültürü enjekte ediliyor. Toplum topyekûn bir cendere ve cadı kazanının içine atılıyor.

Neticede mevcut ekonomik politikalarla yoksulluk ve açlık sınırında milyonlarca insana karşılık, sürekli şiddet, sefâhet, eğlence kültürü enjektesiyle, mânevî terbiyeden yoksun kompleksli kitleler türüyor…

Uyuşturucu, içki, sigara, sanal kumar ilkokul seviyesine kadar inmiş. Madden ve mânen çöküntüye uğratan, halkın umudunu sömüren şans-bahis ve talih oyunları, toto-loto, kumar, bizzat devlet eliyle oynatılmaya devam ediliyor.

Büyük boşluk ve derin dejenerasyonlara sebebiyet verdiren müstehcen sahnelerle dolu diziler, pervâsız internet siteleri, sinsice toplumu ve gençliği kıskaca alıyor. Gençler ve çocuklar göz göre göre fitne ateşinin içine itiliyor; zararlı maddeler bağımlılığına, kötü alışkanlıklara, çete ve mafya örgütlenmelerine itiyor; suç oranları gittikçe kabarıyor. En ufak bir kıvılcım, toplumsal kavga ve yangına yol açıyor. Ve bu vartada insanın kanını donduran hunhar vahşet olayları sıradanlaşmış… Bu arenada, birbirinden kopuk kalabalıklardan oluşan metropoller, sılasız yabanî insanlar ve parçalanmış felç hayatlar, bağları koparılmış âileler ortaya çıkıyor.

Bunun sonucu, mahkemelerde raflara sığmayan daâvâ dosyaları hep öteleniyor. Yargıtay Başkanı, sadece Yargıtay’da bir milyonu aşkın dosyanın biriktiğinden şikâyetçi. Son sekiz yılın suçlu sayısı, 30 yılın biriken suçlu sayısının iki katına ulaşmış; 100 bini aşan hükümlü ve tutuklu, cezaevleri kapasitenin çok üstünde, ağzına kadar dolup taşmış, yer kalmamış. Çözüm olarak hükümlünün ayağına “elektronik bilezik” takılması düşünülüyor!

Kısacası, Türkiye, yalnız artan cari açık ve sıcak parada değil, emniyet, asâyiş, sosyal adalet ve ahlâkta da toplum patlamaya hazır.

Türkiye’nin 110 ülke arasında 80 sırada yer almasının anlamı bu…

14.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2010) - Türkiye, 110 ülke arasında 80. sırada (2)

  (13.11.2010) - Türkiye, 110 ülke arasında 80. sırada (1)

  (12.11.2010) - Türkiye’nin yolsuzluk bilânçosu

  (10.11.2010) - İkazlar haklı çıkıyor…

  (09.11.2010) - 12 Eylül darbecileri Başsavcıya havale!

  (07.11.2010) - “YAŞ mağdurları”nda top taca mı atılıyor?

  (06.11.2010) - Yeni MGSB’de “irtica”!

  (04.11.2010) - “Ateşkes”ten “özerklik” vartasına…

  (02.11.2010) - “Eylemsizliğin” bedeli ne?

  (31.10.2010) - Terör tehdidi ve “eylemsizlik” şantajı… (2)


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.