17 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

M. Latif SALİHOĞLU

Bayramlık yazılar (3)


A+ | A-

Pekçok okuyucumuzun özellikle son günlerde göndermiş olduğu mesajlarda şu talepler yer alıyor: "Diğer üç beyazlardan tuz ve un hakkında da araştırma yapmanız ve elde ettiğiniz bilgileri bizimle paylaşmanız mümkün mü? Temel gıda maddelerinden et, yağ, peynir, süt, süt ürünleri, yumurta, un, kuru üzüm, kayısı gibi yiyeceklerimize dair çok farklı, hatta bir kısmı ürkütücü gelen söylentiler var. Bu ve benzeri gıdda maddeleri hakkında bize doğru ve güvenilir bilgileri sunabilir misiniz?"

Elcevap: Öncelikle, ilginize mukabil teşekkürlerimi arz ederim. Ancak, bu gidişle işi gücü bırakıp gazete bünyesinde bir "Temel Gıda Bilgi Bankası" kurmamız gerekecek galiba.

Sağlıklı beslenme ve şifalı bitkilere dair yazılarımızı aralıklı şekilde sürdürmek niyetindeyiz. Bu da, ancak tecrübelere ve uzman görüşlerine dayanak olur.

Zira, gazete yazarlığı, aktüalite ağırlıklı olmalı. Aksi halde, yapılan işin rengi de, mahiyeti değişmiş olur.

Yani, herşey kararında, kıvamında ve usûlü dairesinde yapılmalı.

Bu hatırlatmadan sonra diğer soru–cevaplara geçiyoruz.

* * *

Çayla birlikte şeker yerine kuru üzüm kullanma bahtiyarlığına erişen bir kardeşimizin mesajı şöyle:

"Latif Ağabey,

"Tahşidatınız üzere şekeri bıraktım, çok şükür. Alışma aşamasında olduğum için, çayı sarı kuru üzüm ile içmeye başladım. Ama, marketten aldığım üzümün içindekiler kısmına bakıca çok şaşırdım. İçindekiler kısmında, bitkisel sıvı yağ ve kükürt kullanıldığı yazıyor! Zaten ismine de 'Ağartılmış kuru üzüm' diye yazmışlar. Dikkatli bakınca bunları fark edebildim. Şimdi, fıtrî diye üzümü seçtik; ama, bunların da şeker gibi zararları olmasından endişe ediyoruz. Kükürt ve sıvı yağ, üzümde niçin kullanılır ki? Bu konuda da bilgi istiyoruz. Zübeyir"

Cevap: Bu kardeşimizin istediği bilgileri, yine konu uzmanı arkadaşımız Yüksek Ziraat Mühendisi Rafet Kalyoncu Beyden istedik. Talebimiz üzerine, sağolsun şu bilgileri gönderdiler:

Değerli Latif Bey,

Güzel hizmetlerinizden dolayı asıl ben size teşekkür ederim.

Kuru üzümde kükürt ve bitkisel yağ kullanımına gelince...

Çekirdeksiz beyaz üzümler ya doğal olarak, ya da bandırma yapılarak kurutulmakta. Bandırma sıvısı olarak, potasyum karbonat ile zeytinyağı karışımı kullanılmaktadır. Bandırma işleminden amaç, üzüm tanesi üzerindeki mumsu tabakanın uzaklaştırılıp, kabukta bir miktar çatlama sağlayarak meyvedeki suyun kaybını ve dolayısıyla kurumayı hızlandırmaktır.

Kükürtleme ise daha iyi bir renk kazandırmak içindir.

Piyasada doğal olarak kurutulmuş ürünler bulunmaktadır. Şahsen benim tercihim Tariş ürünleridir. Tariş'in "Dilber Özel Tip" markalı ürünü kükürtsüz ve bandırma yapılmamış tamamen doğal olarak kurutulmuştur. (Bkz: http://www.tarisuzum.com.tr) Araştırılırsa piyasada kaliteli başka özel firma ürünleri de vardır.

Konu kükürtlemeden açılmışken, izninizle diğer meyvelerden de bahsetmek istiyorum. Malümunuz, gıda sanayiinde birçok meyvenin kurutulması ve renklendirilmesinde kükürt kullanılmaktadır.

Başta kayısı olmak üzere, çekirdeksiz üzüm gibi meyvelerin kurutulmasında; muz ve ayrıca limon, mandalina ve portakal gibi yeşil olarak hasat edilen narenciye ürünlerinin sarartılmasıda geniş çapta toz kükürt kullanılmaktadır.

Kayısıda yaygın olarak kükürtleme yapılmasının amacı rengin sarartılması yanında meyve kabuğunda küçük çatlaklar oluşturarak kurumanın daha iyi ve hızlı yapılmasını sağlamak ve ayrıca meyvede mevcut bazı bitki zararlılarının yumurta ve larvalarının gelişimini önleyerek raf ömrünü uzatmaktır.

Kükürtleme odalarında toz halinde kullanılacak kükürt miktarı yönetmeliklerde sınırlandırılmıştır. Mesela 1 ton kayısının kurutulmasında azami 2 kg. dır.. Fakat uygulamada bunun kontrolünün pek de mümkün olamadığını pazarda gördüğümüz adeta parlak sarıya boyanmış narenciyeler ile kuruyemişçideki cam gibi parlayan kayısılardan anlamaktayız.

Bu tür meyvelerdeki kükürt bakiyesinin insan organizması üzerindeki olumsuz etkilerinin ne olacağını uzmanlarına bırakarak, elden geldiğince kükürtsüz mahsülleri tercih etmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Mesela, kükürtsüz kayısı için "gün kurusu" tabir edilen koyu renkli kayısıyı tüketmek gibi..

İthal muzlarda kükürtleme yapılmamış ürün bulmak neredeyse imkânsız. Ancak bazı yerli muzlarda en azından aşırı kükürtleme yapılmamış ürün bulmak mümkün: Yeşil veya yeşilimsi kabuk renginde olan muzlar ya kükürtlenmemiştir ya da az miktarda kükürtlenmiştir.

Gönül arzu eder ki yönetmeliklerde tayin edilen sınırlar üzerinde kükürtleme yapılmış olan ürünler, pazara çıkmadan önce toptancı hallerinde sorumlu kurumlarca nümune alınıp gerekli analizler yapıldıktan sonra pazara sürülebilsin.

(Devamı var)

Tarihin yorumu 17 Kasım 1922

Demokrasi, elde oyuncak gibi

Demokrasi denemesinin ikincisi olarak kabul edilen Serbest Cumhuriyet Fırkası, tam da Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kuruluş (17 Kasım 1924) yıldönümü olan 17 Kasım (1930) günü kapatıldı.

Böylelikle, demokrasi denilen beşeriyet erdemi, elde bir oyuncak haline çevrilmiş oldu.

TCF, iktidardaki CHF'ye rağmen kurulmuştu. Bir yılını bile dolduramadan kapatılan bu parti kapatılmakla da kalmadı, kurucularının hemen tamamı ya öldürüldü, ya da siyaseten devre dışı bırakıldı.

Serbest Fırkası denemesinde ise, bir derece yeşeren demokrasi ümitlerini tamamen söndürmek ve Halk Partisi diktasının ömrünü uzattırmak maksadıyla hareket edildi.

Gizli de olsa, muhalif kimselerin deşifre edilmesinde ve onlarla mücadele edilmesinde, SCF, tamamiyle iktidardaki CHF'nin plân ve tertibi ile kurulup kapattırıldı.

17.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.11.2010) - Bayramlık yazılar (2)

  (15.11.2010) - Bayramlık yazılar (1)

  (12.11.2010) - Demokrasiye düşman mısınız?

  (11.11.2010) - Mağdur kişi, özür diler mi?

  (10.11.2010) - 'Devletin parasını yedi' iftirası

  (09.11.2010) - Meddahların karalamaları (1)

  (08.11.2010) - Şekersiz çay, dumansız hava

  (05.11.2010) - Halk Partisinin bitmeyen sancısı

  (04.11.2010) - Ş e k e r n â m e

  (03.11.2010) - Sinüzit tedâvisi


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.