TÜRKİYE′DE en fazla mezun veren fakülte olma özelliğini taşıyan İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi (İİBF), kadro sorunuyla karşı karşıya.
Türkiye’de her üniversitede İİBF mevcut ve bu fakültenin Açık Öğretim Fakültesi üzerinden eğitim gören binlerce öğrencisi de var. Diplomalı işsizlik oranının yüzde 30’larda olduğu ülkemizde, bu oranın önemli bir kısmını İİBF oluşturuyor. Bu sene KPSS’ye yaklaşık 350 bin İİBF’li girdi, ancak verilen kadro sadece 700 oldu. İİBF mezunu binlerce işsiz genç seslerini duyurmak adına sosyal medyada kampanya başlattılar. Önceki gün Bizim Radyo’da “Bizimle Sabah” programına konuk olan İİBF mezunu gençler sorunlarını farklı bir mecrada dile getirdiler. Medyadan gerekli desteği göremediklerini ve seslerini duyurmakta güçlük çektiklerini ifade eden Aslı Gül, tek amaçlarının eğitimini aldıkları işi yapmak için kamuda onlara verilen yetersiz kadroları arttırmak ve özel sektörde yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çekmek olduğunu söyledi. Programa Malatya’dan katılan Aslı Gül, “2012 KPSS’ye girmiş 931.093 aday içinde en büyük dilimi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunları oluşturmaktadır. Ancak, sınav puanı baz alınarak yapılan merkezî atamalarda İİBF’ye açılan kadro sayısı, aday sayısıyla paralellik göstermemektedir. Bu sebeple de birçok İİBF mezunu atanamamaktadır.” dedi. Gül “Bizlerin asla mezun olan tüm İİBF”lilerin atanması gibi bir talebi yok. Mezun sayımızla orantılı olarak 350 bin adayın sadece yüzde 10’u atansın diye diyoruz.” dedi.
“4001 KODU SEBEBİYLE KAMUYA YERLEŞEMİYORUZ”
Konya Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu Özay Baş ise, Genel İdarî Hizmet (GİH) kadrolarına atama sayılarının yükseltilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Devlet Personel Başkanlığı tarafından oluşturulmuş olan 4001 kodunu hatırlatarak, bütün üniversite mezunlarının bu koda başvurabildiklerini ifade eden Baş, 4001 kodu dolayısıyla kamuya yerleştirilemediklerini söyledi. Baş “Genel İdare Hizmet (GİH) Kadroları için dört sene eğitim gördüğü halde bu kadroların 4001 (herhangi bir fakülteden mezun olmak şartı) koduna tahsisi, İİBF’lilerin almış olduğu eğitimi hiçe saymaktadır. İş Hukuku, Vergi Hukuku, İdare Hukuku, Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat, Muhasebe gibi, kamu kurum ve kuruluşlarında en gerekli derslerde başarılı olan arkadaşlarımız atama beklerken, diğer fakülte mezunlarının bu işlerde istihdam edilmesi doğru bir uygulama değildir.” dedi.
FATMA YILMAZ-İSTANBUL