Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Lübnan Zirvesi



Başbakan Erdoğan, tatiline bir günlüğüne ara vererek Ankara’ya döndü. BM’nin ateşkes kararının yürürlüğe girmesinden 2 saat sonra, Ankara’da Lübnan konusunun ele alındığı bir güvenlik zirvesi toplandı.

1 saat 40 dakika süren toplantıda, Lübnan’da görev üstlenecek olan Barış Gücüne Türk askeri gönderilmesi konusu ele alındı.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, Lübnan konusunda BM’nin yeni bir karar alması gerektiği dile getirilirken, kullanılan dil, Ankara’nın gelişmeleri bir süre izleyip sislerin aydınlanmasını beklediği yönündeydi.

Çünkü, Türkiye’de dahil olmak üzere, tüm dünyada bu ateşkesin kalıcı olup olmayacağı konusunda kuşkular var. Yüzlerce kez ateşkesler ilan edilip, ateşkeslerin ihlal edildiği bir coğrafyadan ve BM’nin sayısız kararını kabul etmemiş olan bir İsrail’den söz ediyoruz.

Ancak Dışişleri Bakanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın daha önceki ifadelerinden de hükümetin Lübnan’a asker gönderme konusunda istekli olduğunu anlıyoruz. Hatta Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora’nın, Başbakan Erdoğan’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Lübnan’a asker gönderecek olan ülkeleri sayarken Türkiye’den söz etmesi, bu konuda iktidarın angaje olduğunu gösteriyor.

Her gün yeni belâları davet eden bir coğrafyanın, adaleti olmayan bir savaşın ve kanlı parmaklarıyla “Yeni Ortadoğu”yu şekillendirenlerin meydana getirdiği vahşetin tam ortasında, bıçak sırtı bir durumdayız.

İslâm coğrafyasına yönelik planlarını aldatma üzerine kurmuş, her defasında sonu yeni bir vahşete çıkan projelerine bizi alet etmeye çalışan bir müttefikimiz var: ABD...

Şimdi, bizi Lübnan batağına çekecek olan yeni bir yalan halkası ile karşı karşıyayız. Başbakan Erdoğan’ın dünya lideri olma hevesine rağmen, ABD ve İsrail’in her defasında aldatan tarafta olması, Türkiye’nin ihtiyatlı hareket etmesine neden oluyor. Öyle de olmalı. Çünkü büyük bir belâ ile karşı karşıyayız.

BM kararı netleşmeli. Ancak BM’nin de, ABD’nin bir oyuncağı olmaktan öte anlam ifade etmediği unutulmamalı. Bununla birlikte, BM kararına sığınmak yerine, Lübnan’a asker gönderilmesi konusu Meclise getirilmeli. Zirvede de bu yönde bir eğilim olduğu konuşuluyor. Ve süreç beklenmeli. Zaten orada geçici bir güç var. Asıl sorun oraya biran önce bir gücün gönderilmesi değil, İsrail’in BM kararını tanıyıp tanımadığının ortaya çıkması.

Başbakan Erdoğan’ın dünya lideri olma arzusuna kapılsaydık, Türk askeri bugün Irak batağında olacaktı. Şimdi daha beter bir durumla karşı karşıyayız. Çünkü İsrail ve ABD’ye güven yok. Peki, Türkiye bu bölgede iki ülkeye rağmen bir politika oluşturabilir mi? Mümkün değil.

Ortadoğu konusunda dünyanın saygın isimlerden ve yayın organlarından birkaç satır yansıtmak istiyorum.

Independent Gazetesine göre,”Asıl savaş şimdi başlıyor.” BM kararlarının çokuluslu güç konusunda belirsiz ifadeler içerdiğine dikkat çeken Robert Fisk, “Olayın tüm tarafları için trajik ve ölümcül bir Lübnan savaşı asıl şimdi başlıyor” diyor. Haklı ve isabetli olarak İsrail’in çatışmalara devam edeceğine dikkat çeken Guardian ise, “kazananı olmayan savaş” demeyi uygun görüyor bölgede yaşananlara.

Savaşı başlatan kim sorusuna, “İsrail” cevabını veriyor Guardian tereddütsüz olarak, ancak başlatılan tarafın bitirme konusunda istekli olmadığının da altını çiziyor. 1100 Lübnanlı sivilin hayatını yitirdiği, çoğu çocuk yüzlerce masum Filistinli’nin öldüğü kirli bir savaş bu.

Ortadoğu’ya demokrasi ve özgürlükler getirecek deyip, işgal, iç savaş ve katliamdan başka bir şey getirmeyen Büyük Ortadoğu Projesi’nden, Bayan Rice’nin ifade ettiği gibi, “Yeni Ortadoğu” sürecine geçmiş bulunuyoruz. Bu sürecin düğmesine İsrail askerlerinin kaçırılmasıyla birlikte basıldı. Amaç, elbette ki 2 askeri kurtarmak değildi. Bu yüzden Filistin ve Lübnan işgal edilmedi.

Vietnam Savaşı’ndaki My Lai katliamını ve Irak’taki Ebu Gureyb cezaevindeki tecavüz skandalını ortaya çıkaran gazeteci Seymour Hersh, Lübnan işgalinin İran operasyonunun bir provası olduğunu belirterek, İsrail müdahalesi kararının yaz aylarının başında ABD’de aldığını belirtiyor, güvenilir kaynaklarına dayanarak.

Hersh, “Bu bilgiyi veren ABD’li danışman şöyle konuştu” diyor: “İsrailliler bize, savaşta bir taşla birkaç kuş vurulacağını söylediler. Karşı çıkmamız için bir neden yoktu. Hizbullah avlanacak, füzeler, tüneller ve bunkerler havadan bombalanacaktı. İran için demo (prova) olabilirdi.”

Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Lübnan Zirvesi’den çıkan, sürecin bir süre daha takip edilmesi görüşü, soğukkanlı bir şekilde korunabilmeli. Genelkurmay Başkanlığı bağlamında “kodumu oturtma” tartışmasının yapıldığı bir dönemde, ABD’nin gazına gelip yapacağımız tez canlı bir hareket, bizi kondumu oturtulan bir pozisyona düşürebilir...

15.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.08.2006) - Mescit avı

  (28.07.2006) - Ekonomi yönetimini dinlerken...

  (26.07.2006) - Lübnan bekçiliği

  (24.07.2006) - Sedir devrimindeki sözler ne oldu?

  (21.07.2006) - Cıs genelgesi

  (20.07.2006) - Duy da unut operasyonu

  (19.07.2006) - Söz bitti

  (18.07.2006) - Sıcak gelişmeler

  (16.07.2006) - Ordu içi dinamikler

  (14.07.2006) - Akdeniz'in iki ucu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004