Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Allah'ın azabı ve bağışlaması



M. Kara:

*“Allah’ın azabına ve adaletinin tecellisine karşı tavrımız ne olmalı, kime sığınmalıyız? Bizler günahlı varlıklarız. Mutlaka azap görür müyüz? Bu azabın geciktirilmesini istesek, dünyada rahat edebilir miyiz? Yahut acele isteyip dünyada verilmesini istesek, âhirette azaptan kurtulabilir miyiz?”

Allah’ın azabına ve adaletinin tecellisine karşı tavrımız, dönüp yine Allah’tan korkmak ve O’na sığınmak olmalıdır. Yani O’ndan, O’na sığınacağız. Üstad Said Nursî’nin ifade ettiği gibi, başka Rab yok ki, O’na gidelim? Başka Hak Mabud yok ki dergâhına sığınalım? Başka Yaratıcı yok ki, yardımını isteyelim? Biz öyle Mecusîler gibi—hâşâ—biri şer, biri hayır, iki İlâh’a inanmıyoruz.

Bir tek İlâhımız vardır. Hayır da O’ndan, şer de O’ndandır. Bir tek Hâlık’ımız vardır. Azap da O’ndan, af da O’ndandır. Bir tek Rabb’imiz vardır. Adalet de O’ndan, mağfiret de O’ndandır. Bir tek Mâbud’umuz vardır. Tokat da O’ndan, taltif de O’ndandır. Bir tek Allah’ımız vardır. Gazap da O’ndan, rahmet de O’ndandır. Ve ne şanslı kullarız ki: Allah’ın rahmeti gazabını geçmiştir.1

O halde, O’ndan O’na sığınacağız. O’nu af ve merhamet yönüyle de tanıyacağız. Bir yandan O’ndan korkarken, diğer yandan O’ndan ümidimizi eksik etmeyeceğiz. O’nun rahmetine güveneceğiz ve O’nun mağfiretini isteyeceğiz. O’nun tarafından affedilmek için, yüzümüzü O’na doğru döndüreceğiz, kalbimizi O’na doğru yönlendireceğiz. O’ndan isteyeceğiz, halimizi sadece ve yalnız O’na arz edeceğiz.

Allah’ın azap ve adaletini tanırken, Allah’ın af ve mağfiretini bilmez ve O’ndan umutlu olmaz isek, Allah’ı lâyıkıyla tanımış olmayız. Böyle bir yaklaşımla hem inancımız yara alır, hem de kendimize zulmetmiş oluruz.

Öyleyse, Yüce Yaratıcımızın, “Ey kullarım! Siz gece gündüz günah işlemektesiniz. Ben de günahlarınızı bağışlamaktayım. Benden mağfiret ve bağışlanma isteyiniz ki, sizi bağışlayayım”2 çağrısını unutmayacağız.

Rabb’imizin, “Hepiniz Allah’a tevbe edin ey Mü’minler! Tâ ki korktuğunuzdan emin, umduğunuza nâil olasınız!”3 davetine uyacağız ve tevbe etmekten kaçınmayacağız.

Hâlık’ımızın, “Ey günahta aşırı giderek nefislerine zulmetmiş olan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Muhakkak ki, Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir”4 sözünü göz ardı etmeyeceğiz.

Cenâbı Hakk’ın, “Biz nankörlerden başkasını cezâlandırır mıyız?”5 âyetini işitip, cezâdan ve azaptan önce, nankör olmaktan Allah’a sığınacağız!

Peygamber Efendimiz’in (asm), “Ey insanlar! Allah’a tevbe ediniz ve O’ndan mağfiret dileyiniz. Hakikat, ben günde yüz defa tevbe etmekteyim”6 beyanını günde yüz defa hatırlayacağız, yüz defa düşüneceğiz.

Aksi takdirde, her an günah işleme pozisyonunda bulunan bizler Allah’ın hep azap ve adâlet sahibi oluşunu bilir, mağfiretini, bağışlamasını, affını, merhametini bilmez isek, elbette ümitsizlik girdabına yuvarlanır ve boğulur gideriz. Unutmayalım ki, Yaratıcıyı doğru tanımak, O’nu olduğu gibi tanımak, bizim zaten Allah’a karşı boynumuzun borcudur.

Bizlerin günahlı varlıklar olduğumuz doğrudur. Günah işleyebilir bir kabiliyette yaratılmışız. Fakat ne gam? Bu kabiliyet bize mutlaka azab görelim, mutlaka Cehenneme girelim diye verilmemiştir. Bilâkis, Allah’a daha çok sığınalım, Allah’ın rahmetine daha şiddetle iltica edelim ve azaptan kurtulduğumuz gibi, Cehennem azabından âzâd olduğumuz gibi, Allah’ın rızasını da kazanalım diye verilmiştir.

Allah’ın sonsuz rahmeti ve mağfireti her daim iltica etmemiz için açılmış birer ana kucağından öte bize yakındır. Şeytanı kahreden bu şefkat ocağına atılmak için neyi bekliyoruz?

Ne âhiret azabının öne alınmasını ve âhiret saadeti namına da olsa dünyada sıkıntı çekmeyi isteriz! Ne dünya azabının geciktirilip âhirete kaydırılmasını ve dünyada rahat etmekle beraber hüsrana uğramış bir âhiret hayatı isteriz! Neden illâ ki azap isteyelim? Biz Rabb’imizden af istiyoruz, mağfiret istiyoruz, merhamet istiyoruz, tövbeye muvaffak olmak ve tövbemizin kabul edilmesini istiyoruz! Ne dünya için, ne kabir için, ne mahşer ötesi hayatımız için azap istemeyiz! Cehennem ve ateşten her zaman Allah’a sığınırız.

Biliriz ki, azap da, af da Allah’ın takdirindedir. Biz duâlarımızda O’ndan, azabın tamamen kaldırılmasını ve affedilmemizi isteriz.

Ve biliriz ki Allah, kendisinden yardım ve inayet uman kulunu yardımsız ve yüz üstü bırakmaz.

Not: Bediüzzaman Hazretlerinin talebe ve hizmetkârlarından Mehmet Emin Birinci Ağabey Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Merhum ağabeyime Allah’tan rahmet ve mağfiret, Risâlei Nur talebelerine ve kederli ailesine sabrı cemil niyaz ederim.

Dipnotlar: 1- A’râf Sûresi: 156; Riyâzu’s Sâlihîn, 418 2- Riyâzu’s Sâlihîn, 111 3 Nûr Sûresi. 31 4 -Zümer Sûresi: 53 5 Sebe’ Sûresi: 17 6 Riyâzu’s Sâlihîn, 14

07.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.04.2007) - İbadetlerimizde dinamizm

  (05.04.2007) - İbadet borçları nasıl düşer?

  (04.04.2007) - Büyük günah işleyen kâfir olur mu?

  (03.04.2007) - Muhtelif sorular

  (02.04.2007) - Risâle-i Nur'da Celâlî ve Cemâlî isimler

  (01.04.2007) - Risâle-i Nur'da Celâl ve Cemâl tecellileri

  (31.03.2007) - Allah için yaşamanın kerâmeti

  (30.03.2007) - Hazret-i Muhammed (asm) olmasaydı...

  (29.03.2007) - Ev sahibi-misafir ilişkileri

  (28.03.2007) - “Barış” ibadetini ihmal etmeyelim

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004