Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Siz daha fazlasını verin!



Başörtüsü yasağının yaygınlaşması için gayret gösteren CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, İzmir’de yayınlanan ‘Haber Ekspres’ gazetesine verdiği bir beyanda, “Başlarını örten üniversiteli genç kızlara 300 YTL ödeme yapılıyor” demiş. (Hürriyet, 7 Haziran 2006)

Daha önce de Emine Erdoğan’a, “Başörtülü olduğunuz için Türk kadınını temsil etmiyorsunuz” diye mektup yazan ve bu davranışıyla CHP liderinin bile tepkisi çeken Arıtman’ın bu iddiasına gülmek mi lâzım, yoksa ağlamak mı?

Milletvekili seçilen bir hanımın, Türkiye gerçeklerine bu kadar yabancı olabilmesi nasıl mümkün oluyor? Bir defa, devam eden kanunsuz, ama fiilî yasak sebebiyle üniversitelerde okuyabilen başörtüsü öğrenci kalmadı... Buna rağmen; sanki başörtülü öğrenciler üniversitelere devam edebiliyormuş gibi beyanat vermek neyin nesi?

Türkiye’de yaşayan ve milletin vekili ünvanını kazanan birisinin, genç kızların kendi hür iradeleriyle başlarını örtebileceği gerçeğini aklına sığırtıramaması normal midir? Niçin illa da işin içinde ‘para’ ya da ‘baskı’ aranır? Son 20 yılı meşgul eden bu ve benzeri tartışmalar esnasında —nümunelik olsun— bu iddiayı isbat eden bir hadise yaşandı mı? Hangi başörtülü öğrenci, böyle bir iddiayı doğrulayacak şekilde davrandı ve “Evet, ben şu kadar para aldığım için başını örttüm, şimdi ise açıyorum” dedi? Böyle bir hadise olmuş olsa, bunca yıl gizli kalması mümkün olabilir miydi?

Hemen ifade edelim ki, yasakçıların böyle bir ‘mizansen’ yapmaları da her an için mümkündür. Nasıl ki 28 Şubat süreci esnasında ‘irtica’ iddialarına delil olması noktasında Fadimeler/Kalkancılar bulunmuştu; başörtüsü konusunda da bir ‘tertip’ yapılmak istenmiş olabilir ve bundan sonra da istenebilir. Ama başörtüsü konusunda en azından şimdiye kadar ‘figüran’ bile bulamamış olmaları ayrıca dikkat çekicidir. Evet, şükür ki şu ana kadar bu iddialarını delillendirecek ‘figüran’ bile bulamadılar! (Tabiî ki, bundan sonra bulamayacakları anlamına gelmez!)

Türkiye ve dünya gerçeklerine bu kadar yabancı yasakçılara bir defa daha sesleniyoruz: Bu anlamsız inadı lütfen bırakın. Kişilerin hür iradesiyle başlarını örtebileceğini kabul edin. Her hadisenin arkasında ‘para/pul’ aramayınız. Başörtüsü konusuna biraz da insan ve inanç hakkı penceresinden bakınız!

“Yok, biz hadiseye ‘yasak’ penceresinden bakacağız” diyorsanız o zaman şunu söylemeye hakkımız var: “Madem, 300 YTL verilerek öğrencilerin başları örtülüyor, o halde siz daha fazla verin ve başlarını örten öğrencilerin açılıp saçılmalarını temin edin!”

Her türlü engele rağmen gençler başlarını örtmeye devam ediyorsa, lütfen insafa gelin ve bunun arkasında ‘para/pul’ aramaktan vazgeçin.

*

Doymadan kalk

Dünyanın en uzun ömürlü insanları olan Japonya’nın Okinawa adası sakinleri, sofradan tam doymadan kalkıyormuş. (Vatan, Vataniki eki, 7 Haziran 2006)

Yaş ortalamasının kadınlar için 86, erkekler için 77 olan Okinawa’daki bu uygulamanın, uzun yaşamanın sırlarından biri olduğu ifade ediliyor.

Sofradan tam doymadan kalkmak, Peygamberimizin sünnetlerinden ve Müslümanlara tavsiyelerinden biri değil midir? Demek ki, bilmeyerek de olsa Okinawa halkı bu ‘sünnet’e ittiba ediyor...

08.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.06.2006) - Mutabakat, ama kiminle?

  (05.06.2006) - İstanbul ne ki, Erzurum yayla

  (04.06.2006) - Ambargo değil, yardım

  (02.06.2006) - Doğruya doğru, yanlışa yanlış

  (01.06.2006) - Kim azınlık?

  (31.05.2006) - ‘Yasak’ devam ediyor mu?

  (30.05.2006) - İstanbul fethedilmemiş miydi?

  (29.05.2006) - Bu yanlış, kılıfa sığmaz!

  (28.05.2006) - Yanlışın biri bin para

  (27.05.2006) - Andıç medyasının şikâyeti

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004