Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Meclis’in AB mesaisi...



Meclis, Avrupa Birliğine katılım sürecinde açıklanan 9. Uyum Paketi kapsamındaki 9 kanun tasarısını görüşmek üzere, önümüzdeki Salı günü olağanüstü toplanacak. Meclis, tatile girdiği günden bu yana, Lübnan’a asker gönderme kararını aldıktan sonra bir kez daha olağanüstü toplanmış olacak.

AB başşehirlerinden gelen eleştiriler karşısında harekete geçen hükümet, AB Komisyonu’nun 24 Ekim’de yayımlayacağı İlerleme Raporu öncesinde adımlar atmaya karar verdi. Hafta başında toplanan Bakanlar Kurulu’nda Meclis’in olağanüstü toplanması kararı çıktı. Hükümet bununla içerden ve dışardan gelen eleştirileri de “bertaraf etmeyi” düşünüyor.

Lübnan’daki olaylar ve son zamanlarda artan terör nedeniyle biraz geri plâna düşen AB konusu, İlerleme Raporunun yayınlanacağı günlerin yaklaşması ile hız kazanmak zorunda kaldı.

148 milletvekilinin imzasıyla yapılan olağanüstü toplantı çağrısında görüşülecek kanun tasarıları şöyle: Özel Eğitim Kurumları Kanunu Tasarısı, İskan Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tasarı, Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanun Tasarısı, Tohumculuk Kanunu Yasa Tasarısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Kamu Denetçiliği (Ombudsman) Kurumu Kanun Tasarısı, Vakıflar Kanunu Tasarısı, Sayıştay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Avrupa Sosyal Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı…

Kulislerde olağanüstü toplantıda Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun da görüşüleceği konuşuluyordu, ancak toplantı çağrısında görüşülecek kanunlar arasında bunlar yer almadı.

Avrupa Parlamentosu’nun raporunda ise, bu konular ön plana çıkarılıp, acilen bu kanunların çıkarılması gerekliliği üzerinde duruluyor. Adalet Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’da yasalaşmayı bekleyen iki önemli tasarı Türk Ceza ve Ceza Muhakemeleri Kanunu… Buna rağmen AB’den gelen baskılarla özellikle 301. maddenin gündeme gelebileceği de konuşulmaya başlandı.

* * *

Öte yandan yıllardır hak ihlâli ve mağdurlar üreten kanunsuz başörtüsü yasağı da AB belgelerine girdi. Avrupa Parlamentosu’nun Türk asıllı Yeşil Partili üyesi Cem Özdemir ile Hollandalı üye Joost Lagendijk, Türkiye’deki üniversitelerde başörtülü öğrencilere uygulanan eğitim engelinin ilk defa bir AB belgesine girmesini sağladı.

İki AP üyesi, Komisyon’un mezkur konuya artık kayıtsız kalamayacağını, Türkiye’nin bütün sorunlarına temas eden İlerleme Raporunun bu yıl başörtüsü sorununa yer vermesi gerektiğini söylüyor. Komisyon şimdiye kadar yayınladığı İlerleme Raporlarında başörtülü öğrencilerin sorunlarına “dışarıdan ve içerden gelen telkinlerle “ısrarla yer vermemiş, sebep olarak AB’de başörtüsüne ilişkin “ortak bir yaklaşımın oluşmadığı” ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını gösteriyordu.

Lagendijk, Türkiye’de “en azından” üniversitelerde yasağın olmaması gerektiğini düşünüyor. Lagendijk, başörtüsü meselesinde Türkiye’nin soğukkanlı bir tartışmaya ve mutabakata ihtiyacı olduğunu, Türkiye’de bu sorunun etrafında ciddî bir tartışmanın yaşandığını kabul etmesinin rapora yansıması gerektiğini söylüyor.

Özdemir başörtüsünün AP raporunda yer alması ile bir tabunun yıkıldığını, sorunun bundan sonraki AP raporlarına da girmesini beklediklerini belirtiyor.

* * *

Avrupalıların da Türkiye’de bir başörtüsü sorunu olduğunu düşünmeye başlaması önemli. Eğitim, çalışma hakkı ve inanç özgürlüğünü kısıtlayan başörtüsü yasağını devam ettiren anlayışların karşısında atılması gereken adımlar gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu fırsat değerlendirilip, Meclis’in 19 Eylül’deki toplantısında “kanunsuz yasak” da gündeme getirilip gerekli kanunî düzenlemeler yapılabilir. Bu arada YÖK tasarısı da acilen gündeme getirilebilir…

Öte yandan CHP yine CHP’liliğini göstererek, başörtüsü yasağının AB’nin gündemine gelmesinden rahatsızlık duyup, AP’li parlamenterden “rapor”un ilgili bölümünün değiştirilmesini istemişler…

İçteki ve dıştaki “AB karşıtları”na rağmen, Türkiye’nin AB yolculuğunu hız kesmeden devam etmesi lâzım. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi için Türkiye AB konusunu ihmal etmeden, gerekli adımları atmalı…

AB’ye uyum için yasalarını değiştiren Türkiye’nin “düşünceyi yargılayan ülke” imajından da kurtulması gerekir.

17.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.09.2006) - AB'nin hassasiyeti

  (10.09.2006) - Başörtüsü ve “irtica”

  (09.09.2006) - Belirsizlik sürüyor

  (03.09.2006) - Kafa karışıklıkları giderilmeli?

  (02.09.2006) - Memuruna “cimri” ülke

  (27.08.2006) - Gül Filistinli ailelerle de “gizli” görüşmüş müdür?

  (26.08.2006) - “Memurun hakkı”'ndan kim gelecek?

  (22.08.2006) - Karar öncesi düşünülmesi gerekenler...

  (20.08.2006) - Lübnan’da silâhlar sustu; ya Filistin’de?

  (19.08.2006) - Siyaseti ısıtacak konular...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004