Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bayram havası devam etsin



İslâm dünyası, bazı sıkıntılarına rağmen Ramazan Bayramını coşkuyla idrak ediyor. Dünyanın dört bir yanında gelen ‘bayram haberleri,’ insana huzur veriyor.

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, bayramlarda sevgi, birlik ve paylaşma mesajları verildiğine işaret ederken, İstanbul Valisi Muammer Güler de Süleymaniye’de kılınan bayram namazı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bayramların birlik ve beraberliğin yaşatılığı günler olduğunu ifade etmiş.

Bünyadaki bütün camiler ve mescidler, bayram namazını kılmaya koşanlarla dolduruldu. Pek çok yerde izdiham yaşandı ve semaya açılan eller; ‘barış ve huzur’ diledi.

İslâm dünyasının bu sevinci, Papa’yı bile etkilemiş olmalı ki, 16’ıncı Benedikt, Pazar ayininde yaptığı konuşmada İslâm dünyasına barış dileyip selamlar yollamış. (NTV-MSNBC, 23 Ekim 2006)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, yayımladığı mesajla ülkedeki Müslümanların Ramazan Bayramını kutlamış. Putin mesajında, kutsal Ramazan Bayramının çok uluslu Rusya halkının zengin manevî mirasının vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtmiş.

Putin’in mesajının bir kısmı şöyle: “Eminim ki siz İslâmın manevi ve ruhani değerlerini gelecekte de korumaya devam ederek, dinler arası diyaloğun gelişmesi, insanlar arasında barış ve işbirliğinin gelişmesi için gerekli yatırımı yapacaksınız.” (AA, 23 Ekim 2006)

Azerbaycan’da da bayram coşkusu yaşanmış. Önceki bayramlara göre daha büyük bir kalabalığın katıldığı Bakü Şehitlik Camiindeki bayram namazı sırasında, çevre yolundaki araç trafiğinde sıkışıklık meydana gelmiş. Öyle ki, cami ve bahçesindeki yerin darlığı nedeniyle, bayram namazı iki kez kılınmış.

İngiltere’de de polise, Ramazan ayı boyunca Müslümanlara yumuşak yaklaşması ve mümkün olduğu kadar gözaltı ve tutuklama işlemi yapmaktan kaçınması talimatı verildiği ifade ediliyor.

‘Savaş’ların yaşandığı bölgelerde de bayram vesilesi ile barış ve huzur duaları edilmiş.Irak’ın Basra kentinde bayram namazı öncesi konuşan Şeyh Etman Muhammed, Müslümanların birlik olması için çağrıda bulunarak, “Biz ırak’taki bu kanlı savaşı durdurmak zorundayız. Herkes barışın yolunu takip etmeli ve barışı sağlamalıdır. Müslümanlar için merhamet çok önemlidir. Barış için Hz. Muhammed’in yolunu takip etmeli, sadece dürüstlük, barış ve İslamiyet için çabalamalıyız” demiş. Benzer çağrının Filistin Başbakanı Haniye tarafından yapıldığını da hatırlayalım...

Yunanistan’da binlerce Müslüman, cami olmayan Atina’da Olympic Stadyum’da bayram namazı kılmış. Atina Müslümanlar Birliği tarafından organize edilen bayram namazına 9 bin Müslüman katılmış. Bize göre dünyanın diğer ucu Avustralya’da da bayram namazı izdihamı yaşanmış. Bayram namazının arkasından ilahiler ve dualar okunmuş.

Ramazan mesajlarından en dikkat çekici olanlardan biri de Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye ait olanıydı. Karzai, İslâm dünyasını “Afganistan’ın çığlığını duymaya ve terörizmden kurtulmak için yardım etmeye” çağırmış. (AA, 23 Ekim 2006)

Ramazan ayının ilk haftasını Afganistan’da geçirmiş olmamız sebebiyle özellikle dikkatimi çeken mesajda Karzai, İslâm dünyasını ‘barış için’ harekete geçmeye çağırıyor.

“Yabancılardan, Afganistan’ın düşmanlarının emrinde olanlardan ve kendi ülkelerine, halkına, çocuklarına karşı operasyonlar düzenleyenlerden, bu kötü güçten kurtulmalarını istiyorum” diyen Karzai, “Son aylarda Afgan halkı acılarla karşı karşıya. Her gün bombalı saldırılar düzenleniyor. Dini liderlerimiz, eğitimcilerimiz öldürülüyor. Ailelerimiz acı çekiyor” demiş.

Irak’taki ‘iç savaş’ı sona erdirmek için Şii ve Sünni alimleri/ ileri gelenleri bir araya getirip ‘barış’ sözü alan İKÖ, Afganistan için de devreye giremez mi? Masumların canının yanmaması için bu çağıya kulak vermek lazım. Irak’ta atılan adımın bir benzeri Afganistan’da niçin atılmasın?

Duamız, ‘bayram havası’nın kesintisiz devam etmesi...

24.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.10.2006) - Tatil değil, bayram

  (22.10.2006) - İşkenceye karşı olmak

  (20.10.2006) - Yatırım: 1, Faiz: 3

  (19.10.2006) - 301. dert, hepimizin derdi

  (18.10.2006) - Eğitimin geleceği

  (16.10.2006) - Geç kalmayalım

  (15.10.2006) - ‘Nine’ bulabilsek, dinleyeceğiz

  (14.10.2006) - Fransa engeli

  (12.10.2006) - Boşa kürek çekmeyin!

  (11.10.2006) - Niye verdi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004