Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Nimetullah AKAY

Serîütteessür ruhlar



Yükseklerde uçmak, yüksek ideallere menşe olmak, yaratılışın anlamını ifade etmek için yaratılmıştır ruhlar. Bu dünya hanında zevâle mahkûm olan bedenler, ruhların ebedî mekânı olamaz elbette. Bedenler eskir, bedenler çöker, bedenler harap olur, ama ruhların makamı sabittir. Bedenlerle birlikte çürümeyen ruhlar, oralardan ayrılır ve daha farklı mekânları vatan edinirler.

Ruhların bazısı uçar ve yıldızlar gibi, ucu bucağı bilinmeyen âlemlerde büyük bir ferahlıkla gezinirler. Bazılarının ise gidişâtları ters istikamet olmakta, yukarılar değil, aşağılar onlara mekân olmaktadır. Ölüm denilen vakıa ile çürümüş veya vazifesini bitirmiş bedenlerden ayrılan ruhlar, fani dünya hanında emanet olarak bulundukları bedenleri yönlendirmeleriyle oluşan yaşantı şekline göre kendilerine yeni bir mekân bulacaklardır.

Şirkin karanlık vadilerinden ayrılmak istemeyenler, âleme rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberi (asm) zor durumda bırakmak için, ona ruhun ne olduğunu sormuşlardı. Zannettiler ki soruları cevapsız kalacaktır. Oysa o yüce Nebînin yardımcısı Rabbi idi. Kâinatın Sultanı olan Rabbü’l-Âlemin, ruhun Allah’ın emirlerinden bir emir olduğunu söyleyerek müşriklere verilecek cevabı Habib-i Kibriyasına (asm) vahyetmişti. Ne kadar yazık oldu, o şirk bataklığından çıkmayan ruhlara ve cesetlere… Cesed de, ruh da küfür gayyasında yaşamanın mutlaka karşılığını görecektir. Kabir cesetleri sıkacak, yılanlar, çıyanlar ziyafetlere konacak, ruhlar da manevî azapların cenderesinde sıkışıp kalacaktır.

Ruhlar Cennetlere daha lâyık bir şekilde yaratıldılar. Onlar Hâlık-ı Kâinatın yüce san'atlarını müşahede etmek için imtihan meydanına gönderildiler. Ama bazıları rotayı isyan yönüne doğru çevirdi. Güzel olarak yaratılan bu halifeler şerlere ve çirkinliklere âlet edildi ve böylece o büyük imtihan kaybedildi.

“Serîütteessür ruhlar” derken başka mânâlar ifade etmek istemiştim. Öyle de olsa ruh deyip geçemezdim. Ruhun ne kadar yüce mânâlar ifade ettiğine değinmeden, içimde geçen teessürleri kaleme alamazdım. Benimki sadece “değinmek” şeklinde olacaktı. Zira o büyük mânâları hakkıyla ifade etmek o kadar kolay değildi. Hele bu sütunlara hiç sığışmazdı.

Beni bu satırları karalamaya iten saik başkaydı. Çabuk üzülen gönüllerimizin aydınlığına gölge düşüren teessürler o kadar çoktur ki, nereden başlayacağımızı bile bilemeyiz. Bilsek bile söylemek istediğimizi her zaman kâğıda dökemeyiz.

Bizler çoğu zaman üstü kapalı olan ifadelere sığınmak zorunda kalırız. Hakikati çıplak ifade etmek öyle her babayiğidin kârı değildir elbette. İçimizden geçenleri kapalı veya imalarla ifade edebilmek de Rabb-i Rahimimizin bizlere lütfudur şüphesiz.

Çoğu zaman içimizdeki fırtınaları ifade etmek için ne kadar zorlanırız kelime bulmakta ve cümle kurmakta… Çünkü içimizde bir korku hissi bulunmaktadır. Çünkü adımlarımızı dikkatli atmamız gerektiğini düşünürüz. Ayrıca duygularımızı her önümüze çıkanlarla da paylaşmak istemeyiz. Seslerimizi ilgililere duyurmak istesek bile, herkesin söylediklerimizi anlamasını istemeyiz çoğu zaman.

Kelimeler ve farklı cümle kurmalar bizim için sığınak olmaktadır, karmakarışık duygular içinde olduğumuz zamanlarda. Rabbimizin bizlere verdiği kabiliyet oranında kendimize sığınaklar buluruz. Bazen sığınaklarımızda göz yaşlarımızı akıtırız, bazen de hüzünlerden uzak neşeli dakikalar geçiririz.

İçine sığındığımız cümlelerde bizi bulanlar elbette olabilecektir. Orada bizlerin sevinçlerine ortak olanlar, bizlerle birlikte hüzünlerimizi gönüllerinde hissedecekler elbette olacaktır. Ve sığınaklarımızı keşfedenlerle birlikte hayat seyrimiz devam edip gidecektir bu dünyada.

“Seriütteessür” olan ruhumu bu satırlarla biraz dinlendirmek istedim. İmtihan gerçeği karşısında pek ehemmiyetli olmamakla birlikte, yine de içinde bulunduğumuz ruh hâletini anlayanların olabildiğince fazla olmasını çok arzu ederiz nedense…

20.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.11.2006) - Hazine arayıcısı gibi...

  (07.11.2006) - “Lüks hayat”ın korkutan tehdidi

  (06.11.2006) - Samimiyet imtihanı

  (31.10.2006) - “Zamanın sesi” ve asrın tehlikesi...

  (30.10.2006) - Gençliğin ürküten gidişatı

  (24.10.2006) - Anlaşılması zor saplantılar

  (23.10.2006) - Bu kaçıncı bayramınız?

  (17.10.2006) - Hayallerin nimet olduğu bir zaman

  (16.10.2006) - Nefsin aldatmaları

  (10.10.2006) - Şeytanları taşlamak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004