Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Müjdeci ve müjdeler



Büyük dünya ailesinin ve İslâm dünyasının büyük bir kesimi müjdeden mesrur ve memnun oluyor, buna mukabil bazı kişi ve kişiler müjdeden rahatsız oluyorlar. Uzun yıllardan beri, hizmet sahasında ve vatan sathında nereye gitsem ve nerede konuşsam, mutlaka sonuçta ve konuların son bölümlerinde müjdeler geçiti olmuştur. Bu müjdelerden dolayı yüzüme karşı mertçe tenkit edenler olduğu gibi, dış çevrede tenkit edenler de vardır. Tımarhaneleri, cezaevlerini, hastahaneleri ve huzur evlerini ziyaret ettim, bu yerlerin bazı mekânlarında da seminer ve konferanslar verdim. O yerlerin tümünde müjdelerden sevindiler, inşirah buldular ve sevinç gözyaşları döktüler, sair mekânlar da böyle. Müjde yeni bir kapı...

Esâsında müjdenin kaynağı ve özü, sevgililer sevgilisi, güneşler güneşi, Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimizdir. Çünkü başta Kur’ân-ı Kerim’in İsrâ Sûresinin 105. âyetinde Hz. Allah “Kur’ân’ı hak olarak indirdik, seni de müjdeci olarak gönderdik” buyuruyor. Yine Hz. Allah hadis-i kudsîde, Habibine (asm) hitaben “Sen olmasan kâinatı yaratmazdım” buyuruyor. Bununla ilgili olarak aruz vezinli şiirinde Akif-i Sânî Ali Ulvi Kurucu merhum diyor ki: “Matem tutardı gökler, gülmezdi hiç melekler / Mahzundu Arş-ı A’lâ, levlâke Ya Muhammed (asm)”

Hz. Bediüzzaman, Mektûbât isimli eserinin 16. işaretindeki tesbitte diyor ki: “..Yine İncil-i Yuhanna, On Altıncı Bab ve yedinci âyeti şudur: ‘Amma ben size hakkı söylüyorum. Benim gittiğim, size faydalıdır. Zira ben gitmeyince tesellici size gelmez.’ İşte, bakınız: Reis-i Âlem ve insanlara hakikî teselli veren, Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm’dan başka kimdir? Evet, Fahr-i Âlem odur ve fâni insanları idam-ı ebedîden kurtarıp teselli veren odur. Hem İncil-i Yuhanna, On Altıncı Bab, on birinci âyet: ‘Zira bu Âlemin Reisinin gelmesinin hükmü gelmiştir.’ İşte, ‘Âlemin Reisi’ elbette Seyyidü’l-Beşer olan Ahmed-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır.”

İşte böyle bir tesellici ve müjdeci Peygamber (asm) “Zorlaştırmayın kolaylaştırın, nefret ettirmeyin müjdeleyin” fermanı ile biz ümmetine bir yol ve irşad haritası çiziyor. Hz. Peygamberin (asm) her mübarek sözünün altında, mutlaka, bir değil binlerce sır ve hikmet; sosyal hayatımıza bakan sayısız çıkış ve ümit yolları vardır. 2006 yılının Mayıs’ında Almanya’daki arkadaşlarımızın dâveti üzerine Almanya idik. Köln ve Münih şehirlerindeki konferansımızın konusu “Bediüzzaman’dan Çağımıza Müjdeler” idi. Konferansımıza katılan “Avusturya Mektubu” köşesiyle Türkiye’mize makaleler gönderen benim şair kardeşim Sn. Mikail Yaprak, benim için makalesinde “müjdeci” vasfını kullanmış. Kendisine bazı kişiler “Müjdeci ancak peygamberler olur” itirazında bulununca, bu müjde makalesini yazmaya mecbur kaldım. Çünkü bu emri Hz. Peygamber Efendimiz (asm) vermiş. Onun bu sünnetini içtimâî hayatta yerine getiriyoruz. Hz. Mevlânâlar, Hz. Şâh-ı Geylâniler ve Hz. Bediüzzamanlar hep müjdeciler...

Bu mübarek Ramazan ayında Alman Cumhurbaşkanı, Almanya’daki Müslüman kardeşlerimizin iftar yemeğine katılmış; bunu niye müjde olarak vermeyelim? Bir ay önce Yunanistan Parlamentosu, Kültür ve Eğitim Komisyonunun Atina’nın merkezinde cami inşa edilmesiyle ilgili kanun tasarısını oy çokluğuyla kabul etti; bunu müjde olarak niye konuşmayalım. Dünyaca meşhur eski ateist Dr. Richard Dawkins, bu ay içinde verdiği beyanatta “İnsan vücudundaki genlerin harekâtı Allah’ın mucizesidir” dedi. Bütün ateistleri sarsan bu beyanı, niye müjde olarak vermeyelim. Yine bu ay içinde Rusya’da uzun yıllardır manastırda yaşayan Keşiş Kiselyov, internette İslâmî sitelerdeki kitapları okuyunca Müslüman oldu ve Mikâil ismini aldı. Bunu niçin müjde olarak vermeyelim? Ve Hz. Peygamber Efendimizin (asm) “Müjdeleyin!” emrini, âlem çarşısında niye yerine getirmeyelim? Niye konuşmayalım ve niye koşmayalım?

08.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.12.2006) - Üç 16’daki sır ve Papa

  (24.11.2006) - Geç kaldınız, nerdeydiniz?

  (17.11.2006) - 17. Millî Eğitim Şûrâsı

  (10.11.2006) - Hoşgörü konferansı

  (03.11.2006) - Değerleri kim tatbik edecek?

  (27.10.2006) - Değerler manzumesi

  (20.10.2006) - Dâvetlere icabet

  (13.10.2006) - Üç vefatın düşündürdükleri

  (29.09.2006) - Papa ve Veliaht Charles

  (22.09.2006) - Keçiören ve sünnet

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004