Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Takva



Bir zamanlar maddî-ekonomik imkânların zirvesindeki insanların o refah ortamında mutlu olamayıp derin bir manevî bunalıma girdikleri ve bu halden ancak dine, manevî değerlere yönelerek kurtuldukları, aradıkları huzur ve saadeti bu yolla yakaladıkları mesajını veren yayınlar çok revaçtaydı.

Kimilerinin “hidayet romanları”—ya da filmleri—diyerek küçümsedikleri bu yayınların, birçok insanın dine ve maneviyata yönelmesinde gayet etkili olduğu da bir vâkıa.

Hattâ son dönemlerde pek çok araştırmaya konu olan “toplumdaki dindarlaşma” olgusunda bu tarz yayınların asla gözardı edilemeyecek bir rolü ve hissesi bulunduğu da.

Ancak özellikle son dönemlerde bunun tam tersi yönde bir eğilimin kendisini göstermeye başladığına dikkat etmek gerekiyor.

Bu çerçevede, “Dindarlık yükseliyor, ama içi boşaltılıyor” şeklinde okunabilecek bazı araştırma sonuçları, bunun alarm sinyallerini veriyor.

Bu düşündürücü gelişmenin altında ise, zaman zaman ısrarla altını çizerek vurgulamaya çalıştığımız “dünyevîleştirilme, dünyaya alıştırılma” tuzağı yatıyor.

Bu tuzakta kullanılan araçların haddi hesabı yok: siyaset, iktidar, ticaret, para, medya, cinsellik ve bağlantılı daha pek çok şey...

Dindarlaşma sürecini baskılar ve yasaklar yoluyla engellemenin mümkün olmadığını, aksine baskıların ters teperek bu yöndeki gelişmeleri daha da kuvvetlendirdiğini gören odaklar, artık değişik taktikler uyguluyorlar.

Bu taktiklerin, özellikle, Bediüzzaman’ın seneler önce dikkat çektiği “materyalist felsefenin ve medeniyetinin cazibedar sefahet ve lezzetli zehirleriyle ifsad” (Tarihçe-i Hayat, s. 373) temelinde yoğunlaştığını görmekteyiz.

Geçtiğimiz günlerde vizyona giren, öncesinde Altın Portakal’la ödüllendirilen ve medyanın yere göğe sığdıramadığı “Takva” adlı film, bu bağlamda çok ilginç bir örnek.

Namazından, niyazından, zikrinden başka birşey düşünmeyen kendi halindeki bir müridin, şeyhi tarafından dergâha ait mülklerin kiralarını toplamakla görevlendirilmesini takiben yaşadığı değişimi işleyen filmin verdiği mesaj şu: :

Modernitenin sunduğu, günaha gidişi kolaylaştıran cazip imkânlar, para, statü, Can Dündar’ın ifadesiyle “tatlı hayat,” en sıkı ve muttakî tarikat ehlini bile yoldan çıkarıp saptırabilir; cinsellikle ilgili olanlar başta olmak üzere zorlu sınavları kaybetmesine yol açabilir...

Nitekim filmin kahramanı girdiği bunalım sonucu “çıldırıyor.”

Böylece, bu finalle, inançlı, dindar ve takva sahibi insanların, günümüz dünyasında, modern kapitalist sistemin çarkları içinde ezilmeye mahkûm oldukları ve bundan kurtuluş çarelerinin olmadığı gibi bir nihaî mesaj veriliyor.

Bu mesajın tarikat üzerinden verilmesi ve filmin, dindarları dünyevîleştirme projelerinde özgün bir yere sahip bulunan bir siyasî partinin iktidarında Kültür Bakanlığının finans desteğiyle çekilmiş olması da son derece düşündürücü.

Bu mesaja en güzel cevabı ise “Helâl dairesi keyfe kâfidir, harama girmeye lüzum yoktur” ölçüsüne dayalı bir takva anlayışını hayat tarzı haline getirerek dengeyi ve mutluluğu yakalayan iman kahramanları veriyor.

10.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.12.2006) - Asıl iç tehdit

  (08.12.2006) - Sivil anayasa

  (07.12.2006) - Liman krizi

  (06.12.2006) - Atatürkçü tahrik

  (05.12.2006) - İrtica ve “otçu”lar

  (03.12.2006) - En son ders

  (02.12.2006) - Yeni dengeler

  (01.12.2006) - Papa’nın mesajları

  (30.11.2006) - YAŞ ve sivil darbe

  (29.11.2006) - Vatikan’ın yönü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004