Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Kadınların gözüyle



Zaman zaman, yapılan istatistikî araştırmaların neticeleri kamuoyuyla paylaşılır. Neticeleri kamuoyuyla paylaşılan araştırmalardan biri de “Türkiye’de Kadın” konulu araştırma. Kadınların demografisi, hayat tarzları ve beklentilerini ortaya koymayı amaçlayan araştırmaya göre, kadınlar ‘kadın cumhurbaşkanı’ istiyormuş. Kadınların, hemcinslerinden birisini cumhurbaşkanı olarak görmek istemeleri tabiîdir, ancak bu talebin gerçekleşmesi pek de kolay görünmüyor.

A&G Araştırma Şirketi tarafından son 3-4 aylık dönemde Türkiye genelinde yapılan araştırmalar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Milliyet için derlenmiş. Türkiye’nin 7 bölgesinde yürütülen araştırmaya göre, 18 yaş ve üzeri her 100 kadından yüzde 15’i okuryazar değil, sadece yüzde 6’sı üniversite mezunu. Büyükşehirlerde yaşayan her 100 kadından 9’u okuryazar değil. Bu sayı şehirlerde 16’ya, köylerde ise 21’e çıkıyor. (Milliyet, 8 Mart 2007)

Araştırmanın bir kısım sonuçları şöyle: Yetişkin 100 kadından 72’si ev kadını. Her 100 kadından 15’i bir meslek sahibi ve çalışıyor. Büyükşehirlerde her 100 kadından 25’i çalışırken, bu sayı şehirde 13, kırda 10. Her 100 kadının yüzde 48’i haftada 1-2 gün bile olsa gazete okumuyor. Her 100 kadının 21’i internetle tanışmış.

Kadınların çoğunluğu küresel ısınmanın Allah’ın takdiri olduğuna inanıyor. Yüzde 43.5’i de tabiata verilen zararın sonucu olduğu fikrinde. Kadınlar, “Son zamanlarda artan şiddetin sebebi nedir?” diye sorulduğunda birinci sırada ekonomik sıkıntıları söylüyor.

Seçimler sonrasında kurulacak yeni hükümet ve Meclis’ten öncelikli olarak güvenlik sorunlarını çözmelerini bekliyor. Evliler eşlerinin, bekârlar aile büyüklerinin uyarılarını dikkate alıyor.

Kadınların en güvendikleri kurum yüzde 89.2 ile ordu. Bunu sırasıyla cumhurbaşkanı, TBMM, başbakan, hükümet, gazeteler, televizyonlar ve muhalefet partileri izliyor.

Kadınlar, işsizliğin olmadığı, şiddetten arınmış, cinsiyet ayrımının yapılmadığı bir Türkiye’de yaşamayı hayal ediyor.

Araştırmayı yorumlayan A&G şirketinin başkanı şöyle demiş: “Eğitim, Türkiyeli kadınların en büyük sorunu. Aslında yaşadıkları pek çok sıkıntının altında eğitimsizlik yatıyor. (...) Şiddete daha fazla maruz kalıyorlar, politikada seslerini duyuramıyorlar.”

Tabiî ki eğitim eksikliği Türkiye’de sadece kadınların problemi değil, herkesin problemi. Ancak araştırmayı sunarken, “Türkiye’deki kadınların bu halde olmasının sorumlusu dindir” demek temel bir yanlıştır. Kadınların çoğunun, ‘küresel ısınma’nın “Allah’ın takdiri” olduğunu düşünmesi—yansıtıldığının aksine—iyi bir göstergedir. “Evliler eşlerinin, bekârlar aile büyüklerinin uyarılarını dikkate alıyor”sa bu da hayırlı neticeler verebilir. Ancak, kadınların en güvendikleri kurumlarla ilgili sonuçların, gerçeği ne ölçüde aksettirdiği şüphelidir. Kadınlar cumhurbaşkanına niçin güvensin? Başörtüsünü Çankaya’ya sokmadığı için mi?

Türkiye’de yapılan onlarca araştırma, hem başörtüsü takanların nisbetinin yüksek olduğunu, hem de başörtüsü takmayanların bile başörtüsünün yasaklanmasını tasvip etmediğini gösteriyor. Eğer bu araştırmalar doğru ise, cumhurbaşkanlığı, güvenilirlik listesinde ikinci sırada yer alabilir mi? Alamaz ve almamalı.

Araştırma farklı açılardan yorumlanabilir. Ancak unutulmaması gereken şudur: “Kadın”ların bulunduğu noktayı beğenmeyenler var ise, sorumluları da kendileridir. Bu güne kadar Türkiye’yi onlar ‘idare’ etmedi mi?

14.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.03.2007) - Medya, gerçekleri gör

  (11.03.2007) - Fakirlikten beslenen zenginlik

  (10.03.2007) - Baykal da ‘andıç’ sırasını mı bekliyor?

  (09.03.2007) - Sıra, onlara da geldi

  (08.03.2007) - Yasaklı kadınlar günü

  (07.03.2007) - Hoşçakal gerçekler!

  (06.03.2007) - Okuyucularla irtibat

  (04.03.2007) - Gelen, gideni aratmasın

  (03.03.2007) - İhmallerin ağır faturası

  (02.03.2007) - ‘Hap’ı yutalım mı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004