Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Yasakçılar “ders” almalı



O, 1950 yılında Demokrat Parti’den milletvekili seçildi, Millî Eğitim, Ulaştırma, Bayındırlık ve devlet bakanlıkları, Meclis Başkanvekilliği, Başbakan Yardımcılığı yaptı. Demokrasiyi tahrip eden 27 Mayıs 1960 kanlı darbesi sonucu tevkif edilerek, diğer Demokrat Parti mensuplarıyla önce Harp Okulu’na, ardından Yassıada’ya gönderildi. Yassıada mahkemeleri sonunda müebbet hapse mahkûm oldu. Yassıada’dan Kayseri Bölge Cezâevi’ne gönderildi. Hastalanması üzerine Ankara Hastanesi’ne nakledildi. 31 Aralık 1961 yılında Ankara Hastahanesi’nde 50 yaşındayken vefat etti.

Türkiye’de imam hatip okullarını, Yüksek İslâm Enstitülerini açan, okullarda din derslerinin zarurî olması gerektiğini söyleyen, Yassıada mahkemelerinde kendisini değil, dâvâsını savunan bir insandı merhum Tevfik İleri.

“Bizim için yol, köprü, mektup yapmak nasıl sırf bu millete hizmet için yapılan işlerse, din bilgisi Müslüman Türk çocuklarına en müsbet şekilde mekteplerimizde vermek de tamamıyla politikadan uzak bir millet hizmetidir. Yine bu endişe ile bu milletin münevver Müslüman din adamlarına ihtiyacı karşılamak için imam hatip okullarını yeniden açmaya başladık. Bu mekteplerde bir Müslüman din adamı için gerekli dinî bilgilerle beraber fizik, kimya, matematik ve yabancı dile kadar bütün bilgiler verilmektedir” diyerek, bugünlerdeki yasakçılara ders veriyordu adeta…

İmam hatip okullarının orta kısımlarını kapatan, onların istediği üniversiteye girmesini engelleyenlere şu cümlesi en güzel cevaptır: “Eğer, anne-baba ‘ben çocuğumun din dersi almasını istemiyorum’ derse, isteyen çocuklara din dersi konulmalı…”

Ailesine yazdığı mektuplarında, “Güvenilecek tek kapı Allah kapısıdır” derken, “Yassıada hâtıra defteri”nin sonunda şunları yazmıştı: “Allah’a inandığımız gibi, güveniyoruz da. Evvela Allah, sonra aziz milletimize güveniyoruz. Şu ana kadar Allah’ın da, milletin de gösterdikleri o kadar muazzam ki, ölsek de gam yemeyiz…” diyerek inanç, tevekkül ve manevî direncinin bir özetini veriyordu.

Bediüzzaman Said Nursî’nin, Başbakan Adnan Menderes şahsında, “İslâmiyet kahramanı”, “İslâmiyete ciddî taraftar”, “dindar ve dine hürmetkâr bir demokrat” ve “mühim bir zât” dediği ve “bütün ruh-u cânıyla tebrik ve takdir ettiği”, demokratlardandı o...

* * *

Şimdi merhum Tevfik İleri’nin demokrasi mücadelesini yazmak nereden çıktı denilebilir, anlatalım…

Millî Eğitim Bakanlığı, “Türk millî eğitimine büyük hizmetler”i bulunan, merhum Ahmet Tevfik İleri’ye “vefa borcu”nun gereği olarak, bakanlığın merkez binasında yer alan bir salona “Ahmet Tevfik İleri Salonu” adını verdi. Düzenlenen törende Merhum İleri’nin mücadelesini anlatan ve başta Süleyman Demirel ve Hüsamettin Cindoruk olmak üzere o döneme şahitlik edenler Tevfik İleri ile ilgili hatıralarını ve icraatlarını anlattıkları bir belgesel film gösterildi. Belgeselde, 27 Mayıs ihtilâli eleştiriliyor, İleri’nin mücadelesi anlatılıyordu. Programda, başta eşi Vasfiye, çocukları Cahide, Ayşe ve Cahit, yakın akrabaları ile daha önce Millî Eğitim Bakanlığı yapmış bakanlar ve Tevfik İleri İlköğretim okulundan öğrenciler vardı.

İleri ailesi adına konuşan Cahit İleri, babasının demokratlığına vurgu yaparken, “Kendi aramızda ailemiz için ‘demokrat aile’ diyorduk. Bize ilk öğrettiği kelimeler ar ve hayâ idi. Babam çok duygusaldı, radyodan Kur’ân dinlerken ağlardı. ‘insan olan ağlar’ derdi hep” derken salonda duygusal anlar yaşandı.

“İğne ucu kadar da olsa vefa borcumuzu ödediysek bahtiyar olurum” diyerek söze başlayan Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, “Önemli insanlar ansiklopedilere girerler. Ama değerli insanlar gönüllere girerler” diyerek duygusal bir konuşma yaptı. Hatta konuşmasının sonunda, “Biraz daha konuşursam kendimi tutamayacağım” diyerek bu duygusallığını ortaya koydu. Çelik, darbelerle ilgili hesap açmak istemediğini söylerken, “Ama hesap mahşerde açılacaktır. Yassıada, bir dramdır, trajedidir” diyerek gönderme yapmayı da ihmal etmedi.

Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, Tevfik İleri’yi anlatırken, “Yassıada Mahkemesinde hâkimlere meydan okumak her babayiğidin harcı değildir. Çekilen bu çilelerin mükâfatı ahirette alınacaktır” sözleri 27 Mayıs ihtilâlinde verilen mücadeleyi özetlemesi açısından önemliydi.

Geç kalınmış da olsa, Türk eğitimine büyük katkısı olan Tevfik İleri’ye böyle bir vefa borcunun hatırlanması takdire şayân… Bunun yanında, başka ödenmesi gereken vefa borçları da unutulmamalı…

* * *

Son olarak bir not iletmek istiyorum. Ankara’daki bin 820 okul arasından Avrupa Kaliteli Yönetim Vakfı’nın mükemmellik ödülünü Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi kazandı. İmam hatip okullarının açılmasına büyük katkısı bulunan Tevfik İleri’nin adına yarışır bu ödül için okul yönetimini tebrik ediyoruz.

11.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.03.2007) - Unutturamazlar...

  (04.03.2007) - Meclis'ten notlar...

  (03.03.2007) - Kaybolup gidenler

  (25.02.2007) - Boş tartışmalar

  (24.02.2007) - Modern hapishane...

  (18.02.2007) - Olmert'in ziyareti

  (17.02.2007) - Meğer ‘288 okul numaram değil’miş!

  (11.02.2007) - 301 ve laiklik

  (10.02.2007) - “Derin”lere “çomak” sokmak

  (04.02.2007) - Halk diyor ki...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004