Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Hoşçakal gerçekler!



Dünyayı yanıltmak için çalışan uluslar arası ‘ifsat şebekeleri’nin kullandığı ‘araç’lardan biri ve belki de en önemlisi ‘haber’lerdir. Çoğu zaman ‘pire’lerin ‘deve’ gibi gösterildiğine ve gerçeklerin ters yüz edildiğine şahit olmuşuzdur. Örneklerini ülkemizde de gördüğümüz bu tavrın, uluslar arası seviyede de yapıldığını görmek lâzım.

Yıllardan beri süren bu uygulama, İslâmın yanlış tanınmasına da sebep olmuştur. Neticede, Avrupalı aydınların da zaman zaman itiraf ettikleri gibi İslâm denilince akla şiddet, kavga ve kargaşa gelmeye başlamıştır. Bu ‘imaj’ın düzeltilmesi de ancak ‘haber kaynakları’ndan başlamalı...

Son günlerde Açe ile ilgili medyada yer alan haberleri bu çerçevede değerlendirmek mümkün. Haberlere göre, bir zamanlar ‘ılımlı İslâm’ın hüküm sürdüğü Açe, hızla ‘şeriat’a teslim oluyormuş. Haberini fotoğraflarla destekleyen uluslar arası haber ajancı Associated Press (AP), Endonezya’da artık gece sokağa çıkan kadınların hapse atıldığını iddiâ ediyor. (Posta, 4 Mart 2007)

Bir defa ‘ılımlı İslâm’dan neyin kastedildiği meçhul. ‘Şeriat’ın ‘öcü’ gibi gösterilmesi de ayrı bir çarpıklık. AP’nin servise koyduğu ve bizim ‘bir kısım medya’nın mal bulmuş Mağribî gibi sarıldığı bu haber, acaba gerçeği ne derece aksettiriyor? Bu sorunun doğru ve tatmin edici cevabını elbette Endonezyalılar vermeli. Ancak haberde temel bir çarpıtma olduğunu anlamak zor değil.

Bu ve benzeri haberlerin asıl maksadı, İslâmı ‘öcü’ gibi göstermeye çalışmak olsa gerek. Kasım 2006’da bir vesile ile Endonezya ve Açe’ye gitmiş bir kişi olarak bu haberin gerçeği yansıtmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Son iki üç ay içinde çok ciddî bir değişiklik olmadıysa Endonezya ve Açe’deki durum hiç de anlatıldığı gibi değil. Evet, Açe bir ‘İslâm ülkesi/beldesi’ ve bundan gocunmanın anlamı yok. Bir yerin ‘İslâm beldesi’ olması niçin birilerini bu derece rahatsız eder? “Endonezya’da gece sokağa çıkan kadınlar hapse atılıyor” iddiasına, gerçeği bilenler her halde sadece gülmüştür. Değil ülkenin başşehri Cakarta’da, Açe eyaletinin başşehri Banda Açe’de de böyle bir uygulama yok. Son 3 ayda bir ‘devrim’ olup her şey tersine döndüyse o başka!

“Gerçeklere elveda” dedirten haberlerin bir kısmı da ‘idam’larla ilgili olan haberler. Dünyada en çok idam cezası uygulayan ülkelerin başında Amerika ve Çin geliyor. Nedense Çin ve Amerika’daki idamlar kamuoyunun gündemine getirilmiyor ve Müslüman ülkelerde yaşananlar manşetlere taşınıyor. Niçin? Maksat ‘idam’a karşı çıkmak ise, ABD ya da Çin’deki idamla her hangi bir İslâm ülkesindeki idam arasında ne fark var? Her iki ülkede de ‘insan’lar idam edilmiş olmuyor mu? Niçin birindeki ‘idam’ iyi, diğerindeki ‘kötü’ olsun?

Yoksa birindeki idam sebebi ‘cinayet’ ve diğerindeki—meselâ—’zina’ olduğu için mi? Ve birinde elektrik sandalyesinde, ötekinde ise vinçlerle asılarak idam ediliyor olması mı değerlendirme ölçüsünü değiştiriyor?

Bilhassa Türkiye’deki medya, ‘uluslar arası ifsat şebekeleri’nin oyununa âlet olmamalı ve “hoşçakal gerçekler” dedirtmemelidir...

07.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.03.2007) - Okuyucularla irtibat

  (04.03.2007) - Gelen, gideni aratmasın

  (03.03.2007) - İhmallerin ağır faturası

  (02.03.2007) - ‘Hap’ı yutalım mı?

  (01.03.2007) - İkiyüzlü olan sadece ‘aydın’lar mı?

  (28.02.2007) - Adaletin bu mu dünya?

  (27.02.2007) - Arabistan’a ‘yasak’ ihraç etmişiz!

  (26.02.2007) - 10 yıl süren yanlış

  (25.02.2007) - Medyanın din ile imtihanı

  (24.02.2007) - ‘Suç patlaması’ varsa ‘çare’si de var

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004