Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yine yakın tarih



Yakın tarih konusu her açıldığında, milletten gizlenen bilgilerin olduğu anlaşılıyor. Gizlenen, unutturulan ‘yazar’lardan biri de Fatma Aliye Hanım. Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olan Fatma Aliye Hanım, başka bir ‘Fatma,’ Fatma K. Barbarasoğlu’nun yazdığı yeni bir eserle gündeme geldi.

Sosyolog Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, yazdığı biyografi romanı ‘Uzak Ülke / Fatma Aliye’ ile Türk edebiyatının ilk kadın romancısını tanıtıyor. Eserlerinde kadın problemlerine eğilen Fatma Aliye, okumak ve yazmak için büyük çaba harcayan ancak daha yaşarken unutturulan bir kadın. 2007’yi ‘Fatma Aliye yılı’ ilân eden Fatma K. Barbarosoğlu, Star gazetesinden Fadime Özkan’ın sorularını cevaplandırmış. (13 Mart 2007)

Önce “Fatma Aliye kimdir?”in cevabını alalım: “Ünlü tarihçi Ahmet Cevdet Paşa’nın büyük kızıdır. İlk hayır derneğini kuran kadın aynı zamanda. Felsefe ve tarih bilgisi dönemi için mükemmel özellikler gösteriyor. 1862-1936 yılları arasında yaşadı. Bütün İslâm dünyasının ilk roman yazan kadınıdır Fatma Aliye Hanım.”

Peki, bu yazarımız niçin unutulmuş? Cevabı Barbarasoğlu’ndan: “Bırakın sıradan insanları, daha dün ölmüş Fatma Aliye’yi edebiyat hocaları bile bilmiyordu. (...) Ki Fatma Aliye Hanım’ın kitapları İngilizce, Fransızca ve Arapça’ya çevriliyor, dünya sergilerine katılıyor. Unutulmayı o tercih etmedi. Cumhuriyet kuşağı onun zihin yapısını kendine uygun bulmadı. Babası ile birlikte o da tasfiye edildi. Üstelik bu tasfiye sadece Fatma Aliye Hanım’a mahsus değildir. Eserleri Osmanlıca yayınlanmış bütün kadın yazarlar, unutuluşun kollarında saklı kalmıştır. (...) Cumhuriyet, Fatma Aliye gibi muhafazakâr kadınları istememiştir evet, ama Nezihe Muhittin’i de, Suat Derviş’i de istememiştir. Sanılanın aksine, Cumhuriyetin mimarları, kişilik sahibi erkekleri de, kadınları da istememiştir.”

Tesettür konusundaki ‘gevşeme’ ile ilgili soruları da cevaplandıran Barbarasoğlu, göz ardı edilen bir gerçeğe de dikkat çekiyor: “Çünkü dindarların manevî açıdan şarj olmalarını sağlayacak bütün kurumlar, laikliği tehdit eden odaklar olarak değerlendiriliyor. İmanı tazeleyecek hallerden mahrumuz.”

Medyadaki ‘başörtülü kadın yazar’ların hep tesettür konusunu yazdıkları şeklindeki değerlendirmeyi de haklı bulmayan Barbarasoğlu, ‘laikçi’ yazarlara dokundurmuş: “Başörtülü kadınların dertlerini yazacağım elbette. (...) Fakat şu an medyada yazan laikçi yazarlara bakın, dinî konulara saldırmasalar ne yazacaklar? Hiç. Oldukça sığ bir bakış açısı ile ekleme kökleme yazılar yazıyorlar. Hepsi bu.”

Kamuoyu, bir vesile ile Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Hanımı tanıdı. Peki, diğer unutturulan yazar, siyasetçi ve devlet adamlarımızı kim, nasıl tanıtacak? Onları tanımak için de asırlar geçmesi mi beklenecek? Şu tesbite ‘muhibbanlar cemiyeti’, ne cevap verecek: “Eserleri Osmanlıca yayınlanmış bütün kadın yazarlar, unutuluşun kollarında saklı kalmıştır. (...) Sanılanın aksine, Cumhuriyetin mimarları, kişilik sahibi erkekleri de, kadınları da istememiştir.”

“Yakın tarih doğru öğretilmeli” deyince itiraz edenlerin işi zor görünüyor...

15.03.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.03.2007) - Kadınların gözüyle

  (12.03.2007) - Medya, gerçekleri gör

  (11.03.2007) - Fakirlikten beslenen zenginlik

  (10.03.2007) - Baykal da ‘andıç’ sırasını mı bekliyor?

  (09.03.2007) - Sıra, onlara da geldi

  (08.03.2007) - Yasaklı kadınlar günü

  (07.03.2007) - Hoşçakal gerçekler!

  (06.03.2007) - Okuyucularla irtibat

  (04.03.2007) - Gelen, gideni aratmasın

  (03.03.2007) - İhmallerin ağır faturası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004