Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Yemen ve Zeydiler



Zeydiler ve Vezir ailesi Yemen’in meşhurları arasında bulunuyor. İbaziye veya Hariciliğin değişik kollarının dünyanın muhtelif bölgelerinde varlığını sürdürdüğünü biliyoruz. Ama galiba Zeydiler sadece Yemen’de yaşıyorlar. Şiiler içinde Sünniliğe en yakın mezhep Zeydiliktir. Batiniliğe de en uzak olanıdır. Zeydiler Hazreti Ali’nin hilafete (veya Şiilerin deyimiyle vilayete) sıfaten tayin edildiğini, ama bunun ismen tasrih şeklinde olmadığını söylerler. Bununla da kalmazlar, Hazreti Ali efdal olmasına rağmen diğerlerinin hilafetinin de geçerli olduğuna inanırlar. Efdal varken mefdulün, yani daha az faziletli olanların da halife olabileceklerine kail olurlar. Bu anlamda, Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer ve Hz. Osman’ın meşruiyetini tanırlar. Bu yönüyle hem diğer Şii fırkalarından, hem de Haricilerden ayrılırlar. Diğer Şii fırkalarla ve özellikle de İmamiye ile ayrılmalarının arkasındaki temel faktör budur.

Ebu’l Hasan el Eş’ari’nin Makalat’ın’da dile getirdiği gibi İmamiye’ye Rafizi ismini İmamı Zeyd vermiştir. İmamı Zeyd silâhlı huruç ve kalkışma hareketi olarak da gördüğü ve tanımladığı emri bil’l maruf ve nehyi ani’l münker gereği ortaya çıkınca bazı grupların kendisine katılmadığını görür. Anlayışı doğrultusunda onlarla müzakereler yapar. Ona üç halifenin durumuyla ilgili sorarlar o da ‘Hazreti Ali en efdalleri olmasına rağmen onların da meşruiyetini tanıyorum’ der. Bunun üzerine onunla birlikte hareket etmekten kaçınırlar, imtina ederler. Bunun üzerine meşhur sözünü söyler: “rafadtumuni.” Bundan sonra Zeyd ile hareket etmeyenlere Rafiziler yani redçiler denir. Bunun iki nedeni vardır: Birincisi İmam Zeyd’in çıkışını hoş karşılamamaları ve ona müzaharet etmemeleri. İkincisi de, ilk üç halifenin meşruiyetini reddetmeleridir.

***

Bununla birlikte, silahlı emr-i bil’l maruf anlayışları hem Caferi Sadık, hem de İmam-ı Malik gibi ulema tarafından ihtiyatla karşılanmıştır. Her ne kadar Ebu Hanife gibi bir takım imamlar ona destek çıkmışlarsa da bu destek emr-i bil’maruf anlayışları itibarıyla veya çerçevesinde değildir. Bu İmam Zeyd’in şaz bir görüşüdür. Onun güzel huyuna, ahlâkına karşıtlarının da Ebu Hureyre’nin deyimiyle imaretü’s sibyan/çocukların iktidarlarının devamı ve temsilcileri olmalarına karşılıktır. Onlar ilk üç halifenin meşruiyetini kabul ettikleri gibi Hazreti Ali’nin sarahaten tayin edilmediğini, sadece sıfatlarının ortaya konduğunu söylemişlerdir. Bu anlamda Zeydilik Cahiz gibilerinin çizgisi olan Osmaniyyun çizgisinin asimetrisi sayılabilir.

Halifeler arasında daha ziyade fazilet noktasında karşılaştırmalar yapmışlardır. Meşruiyet noktasında değil. Ve bunun yanında fıkhen de Hanefilere yakındırlar. Şiilik içindeki en sarih anlayışın Zeydilik olduğu söylenebilir. Yemen’de Zeydler yüzyıllardır Şafiilerle iç içe ve yan yana yaşıyorlar. Yemenli Zeydiler Hicri 284 tarihinde bir devlet kurmayı başarmışlardır. Söz konusu devleti İmam Hadi Yahya Bin Hüseyin kurmuştur ki kendisi Hasenidir. Yemen Zeydileri daha ziyade Hadevi olarak anılmaktadırlar ve furuatta Zeydilikten ziyade Hanefiliğe yakındırlar. Bundan dolayı da Yemen’de Zeydiler ile Sünni ekolü temsilen Şafiiler arasında kayda değer bir tatsızlık yaşanmamıştır. Buna mukabil, Yemen’de geçmişten günümüze gerginlikler kabilecilik temelinde tecelli etmiştir. Bu bağlamda, Haşimiler ile Kahtaniler arasında gerginlik ve çatışmalar yaşanagelmiştir. Yemen’de 1962 yılında imamlığın yıkılması ve cumhuriyetin tesisiyle birlikte mezhep ayrımına dayalı kimlik aidiyeti zayıflamış ve okullarda sahih delile dayalı müfredat geçerli kılınmıştır.

***

İki Yemen arasında birleşme ve ardından gelen iç savaştan sonra nisbeten iç huzur bozulmuş ve silâhlı milisler yayılmaya başlamıştır. Taliban’lı yıllarda Yemen’de Kaide tarzı yapılanmalardan söz edilirken daha sonra onların yerini Sade Vilayetinde Havsiler almaya başlamıştır. Onlar ehl-i beyt adına Müslüman Gençlik adıyla örgütlenmeye gitmişler ve Hüseyin Bedreddin Havsi, Ali Abdullah Salih yönetimine mahut Zeydi emr-i bi’l maruf anlayışı gereği karşı çıkmıştır. Veya faktörlerden birisi budur.

Bununla birlikte Yemen’de imamet rejiminin yıkılmasından 45 yıl sonra cumhuriyet rejimini devirmeye yönelik bu kalkışmada İran’ın da parmağı olduğu da söylenmektedir. El Mecelle yazarlarından Nasr Taha Mustafa’dan Şarku’l Avsat yazarı Ahmed Reb’i’ye kadar bu hususta birçok yazar İran’ın gizli rolüne işaret ediyor. Bu yönde Yemen lideri Ali Abdullah Salih İranlı liderlerle mesajlar teati etti. Ahmed Reb’i gibiler, İran’ın Yemen’den Tacikistan’a kadar Şiilik ortak çatısı altında her türlü Şii cereyanını desteklediğini ileri sürerken İran bunun devlet destekli ve sistematik bir şekilde olduğunu reddediyor. Havsilerin İran’da eğitim aldıkları ve İmamiye Şiiliğini benimsedikleri veya yatkın hale geldikleri de ileri sürülüyor. Baba Hüseyin Bedreddin Havsi Yemen ordusuyla çatışma sırasında 2004 yılında ölüyor. Ardından kısa bir sükunet devresinden sonra bu defa oğulları silâhlı kalkışma hareketini sürdürüyorlar.

22.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.04.2007) - Safeviler-Vehhabiler

  (19.04.2007) - İhtilâfın tabiatı

  (18.04.2007) - Rövanş alındı mı?

  (17.04.2007) - ‘Fikirde uzlaşma, eylemde birlik’

  (16.04.2007) - Ütopya üzerinden siyaset

  (15.04.2007) - Keşke ABD’nin ellerini kesselerdi

  (13.04.2007) - Kürdistan’dan Kürtland’a

  (12.04.2007) - Özrü kabahatinden büyük

  (11.04.2007) - Barzani - Tudjman

  (20.02.2007) - Boğaz’ın mesajı: Sulh-u kül

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004