Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Vehbi HORASANLI

Silâh tüccarları



Silâha yatırılan para en büyük hovardalıktır. Zira bu maksatla harcanan para eğitim, sağlık hatta ekonomik kalkınma için harcansa dünyamız bugünkünden çok daha farklı olacaktı.

Hesapsız kitapsız para harcamaya en büyük örnek ABD’dir. Dünyanın en büyük silah üreticisi ve satıcısı olan bu devlet ayakta kalmak için devamlı savaş çıkarmak zorundadır. Savaşın beslediği en büyük sektör ise silâh sanayiidir. Silâh tüccarları eğer savaş olmaz ise işsiz kalırlar. Bu nedenle ne yapıp edip bahaneler uydurmak zorundadırlar.

Kabil’in Habil’i öldürmesinden bu yana güç ve menfaat uğruna milyonlarca insan öldürüldü. Görünüşe göre, bu katliam Kıyamete kadar devam edecek. Elbette bir miskal hayırlı işten bir miskal kötü işe kadar kimsenin yanına kalmayacağı hesap gününde savaşların sorumluları da cezalarını bulacak.

Kur’ân’da melekler insanoğlu yaratılmadan önce “Yeryüzünde fesat çıkaracak ve kan dökecek insanı mı yaratacaksın?” diye sormuşlardı. Gerçekten de insanlar çok kan döktüler, fakat başta peygamberler olmak üzere öyle insanlar yaratıldı ki, bu zatlar insanlığın şerefini kurtararak diğer canlılarda bulunmayan güzel hasletleri ortaya çıkardılar.

İslâm kelimesinin anlamı barış, esenlik, sevgi ve mutluluk anlamındadır. Zira selâm kökünden gelmektedir. İslâmın insanlığa kazandırdığı en güzel şeylerden bir tanesi de “hayatın kutsallığı”dır. Öyle ki Allah’ın verdiği canı hiçbir kimse alamaz. Hatta insan kendi canına bile kıyamaz. Kur’ân’da “Kim ki fesat çıkarmamış ve birisini öldürmemiş bir insanı öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir” mealindeki âyet bunun en büyük delilidir.

Fakat gelin görün ki adına Müslüman denilen fakat Kur’ân’ın bu emrinden habersiz bir kısım insanlar, intihar eylemleri adı altında masumları öldürmek gibi büyük bir günahı fütursuzca işleyebiliyor.

Elbette böyle bir işi yapmak kolay değildir. Bu maksatla aynen silâha para yatırıldığı gibi çeşitli örgütlere para yatırılıyor. Ne ilginçtir ki İslâm adına savaştığını söyleyen bu zavallılar çoğunlukla Müslümanları öldürmektedir. Demek ki Müslümanlara düşman olan bir kitlenin amaçlarına hizmet ediyorlar. Eğer sonuçlara bakarsak kimin işine yaradığı ortaya çıkar.

Irak’ta yaşanan felâket bir kısım insanların gözünü açmasına yol açtı ise de yanı başımızdaki bazı insanları hala uyandırmamışa benziyor. Âyetlerin açıkça reddettiği bir konuda fazla söze gerek yoktur. Lâkin konuyu biraz daha açmak için yakın tarihimizden bir örnek vermek istiyorum.

Bahriyede görev yaparken Amerikalılar “Kaza oldu” diyerek bir savaş gemimizi vurmuşlar, daha sonra bu konunun üstü örtbas etmeye çalışmışlardı. Aslında Irak’ta başımıza geçirilen çuvaldan daha aşağılayıcı bir olay olan bu hadiseden nedense kimse bahsetmiyor.

Olayın bir kaza olmadığı konunun uzmanlarınca gayet iyi biliniyor. Zira atılan silâhın bir değil iki mermi olması ve hedefini vurana kadar kontrol edilmesi gereken bir silah olması iddiamızı kanıtlıyor. Sea Sparrow güdümlü mermilerini biz de kullanıyoruz.

Bu silâhların öyle kaza ile ateşlenemeyeceğini, benim gibi yıllarca güdümlü mermi konusunda eğitim almamış insanlar da biliyor. Ne var ki özellikle askerî çevrelerce bu konunun üstü atlanarak geçilmiştir.

İşin aslı ise Türkiye’ye haddini bildirmekten başka bir şey değildir. Zira o tarihlerde ABD’ye giden askerî heyetimiz verilmek istenen “Knox” sınıfı muhripleri almak istememişler, Almanlarla birlikte geliştirdiğimiz “Meko” sınıfı firkateynlere uygun “Perry” sınıfı gemileri tercih etmişlerdi.

Aklın yolu birdir. Knox sınıfı gemiler çok eski teknolojiye sahipti ve istim gücü ile harekete geçiriliyordu. Dünya üzerinde mevcudu kalmayan bu gemileri aldığımız takdirde ABD’nin yedek parça stoklarını eritmekten başka hiçbir amaca hizmet edilmeyecekti. Ayrıca bu işin büyük bir maliyeti vardı. Amerikalılar kiralama usulü diyerek silâh ve teçhizat için büyük paralar talep ediyordu. Zaten olayda bu noktada kopmuştu. Türk heyeti daha yurda dönmeden gemimiz vurulmuş başta komutan olmak üzere beş denizcimiz şehit olmuştu. Muavenet Muhribi çıkan yangın sonucu hurdaya ayrılmak zorunda kalmıştı.

Bu olayın en acı veren yönü ABD’yi doğru dürüst protesto bile edemeyişimizdir. Hükümet başkanı veya bir askerî yetkili böylesine ağır bir tahrike rağmen istifa etmek onurunu dahi gösterememiştir. Akan kanlar yerde kalmıştır.

İşin daha da vahim olan tarafı heyetimizin kabul etmediği gemiler bu olaydan sonra verilmiş ve halen de kullanılmaktadır.

ABD’nin gerçek yüzünü anlamak için daha çok yıl beklemek zorunda kalmıştık. Tâ ki Irak’a girinceye kadar. Bir de askerlerimizin başına çuval geçirilince gerçek dost ve düşmanımızın kim olduğunu daha iyi anlayabilecektik.

Yukarıda anlattığım bu olay silâh tüccarlarının para için neler yapabileceklerini ifade etmek içindir. Silâh satabilmek için bırakın savaş icat etmeyi, müttefik bir ülkenin savaş gemisini vuracak kadar gözü dönmüş bu insanların gerçek yüzünü anlatabildikse ne mutlu…

19.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.02.2007) - Fırtınanın düşündürdükleri

  (08.02.2007) - Kemiyet-keyfiyet meselesi

  (07.02.2007) - Buzdağının görünmeyen yüzü

  (27.01.2007) - Girişimcilik ve iş kurma stratejisi

  (18.01.2007) - Risâle okunması ile ilgili bir husus

  (04.01.2007) - Şubat ayının başına gelenler ve takvim anlaşmazlığı

  (02.01.2007) - Dünyanın bir ucunda bayram

  (30.12.2006) - Koalisyon hükümeti kötü değildir

  (19.12.2006) - Çaresiz hükümet

  (06.12.2006) - Allah selâmet versin

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004