Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Ezberler bozulacak, gerçekler öğrenilecek



Dün, 23 Nisan, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”ydı ve bu bayram bütün yurtta ve ‘dış temsilcilikler’de törenlerle kutlandı. 23 Nisan, TBMM’nin açılış yıldönümü. ‘Milletin hakim olması, milletin dediğinin yapılması, milletin kendisini yönetecek olanları seçmesi’ anlamında bu gün önemli bir gün. Dolayısı ile böyle bir günün ‘mânâ’sına uygun kutlamak şartıyla ‘bayram’ ilân edilmiş olması da anlamlı.

Ancak, böyle önemli bir günün, sadece ‘çocuk bayramı’ olarak kutlanmasına itirazlar var. Çünkü işin içinde daha çok büyükleri ilgilendiren ‘hakimiyet’ gibi kavramlar var. Meclisin açıldığı gün, ‘Söz milletindir!’ anlamında bir ‘bayram’la kutlansa daha ‘şık’ olmaz mı? Tabiî ki, çocuklar için de ayrı bir bayram günü olabilir ve olmalıdır.

Tartışılan konulardan biri de bu bayramı çocuklara kimin ‘armağan’ ettiği. Şimdiye kadar öğretilen ve ders kitaplarında okutulan bu bayramı “M. Kemal’in çocuklara armağan ettiği” şeklindeydi. Hâlâ da öyle öğretiliyor. “Kimin armağan ettiği” çok da önemli olmamakla birlikte, gerçeklerin bilinmesi bakımından tartışmalara kulak kabartmak lâzım.

Emre Aköz şöyle yazmış: “(...) Şu cümleyi sık sık işiteceğiz: ‘Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayram.’ (...) Peki bu gerçek mi? Hakikaten Mustafa Kemal 23 Nisan ‘Ulusal Egemenlik Bayramı’nın aynı zamanda Çocuk Bayramı olmasını istedi mi? Meselâ böyle bir emir verdi mi? Yani 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti mi? Cevap: Hayır! Etmedi.” (Sabah, 22 Nisan 2007)

Aköz’e göre işin aslı şu: “Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de açıldı. Tam bir yıl sonra, Saruhan (Manisa) Milletvekili Refik Şevket (İnce) Bey ve arkadaşlarının teklifiyle 23 Nisan ‘Millî Hâkimiyet Bayramı’ olarak kabul edildi. Aradan yıllar geçti. 1929’da Himayei Etfal Cemiyeti (şimdiki adıyla ‘Çocuk Esirgeme Kurumu’) Başkanı ve Mersin Milletvekili Dr. Fuat (Umay) Bey’in girişimiyle 23-29 Nisan arası ‘Çocuk Haftası’ olarak kutlanmaya başlandı. 23 Nisan 1929’da kurumun genel merkezinde ilk tören yapıldı. Burada Başbakan İsmet İnönü çocuklara şeker dağıttı. Törenlerde tebrikleri kabul eden kişi ise dönemin Meclis Başkanı Kâzım (Özalp) Paşa’ydı. Atatürk, 1929’dan 1938’deki vefatına kadar, gerçekleştirilen 10 çocuk balosunun sadece ikisine katıldı. Özetle: 23 Nisan’ın çocuk bayramı olmasında Atatürk’ün doğrudan bir katkısı yoktur. Tabiî o ‘yapmayın’ deseydi, yapılmazdı. İtiraz etmediğine göre ve iki kere de balolara katıldığına göre dolaylı bir şekilde onaylamış oluyordu.” (agg)

Bu ‘bilgi’ niçin önemli? Şunun için: Her fırsatta “Yakın tarihimiz gizleniyor, gerçekler olduğu gibi anlatılmıyor, yakın tarih üzerindeki ‘resmî örtü’ kalksın” diyenlere itiraz ediliyor. İtirazcı çevreler, “Gizli kapaklı, bilinmeyen bir konu yok. ‘Resmî tarih’ yok. Her şey ortada” da diyor. İşte bu ‘bilgi’ler; ortada bir ‘resmî tarih’in olduğunu ispatlıyor. Bu doğru bilgi niçin millete ve çocuklarına öğretilmiyor? Niçin ders kitaplarında tam aksi bilgiler veriliyor? Daha dün, Türkiye’nin ‘en büyük’ gazetesinde bu yanlış bilgi tekrarlanmak sûretiyle şöyle özetlenmişti: “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bugün tüm yurtta törenlerle kutlanacak.” (Hürriyet, 23 Nisan 2007)

Bu mu doğru bilgi, bu mu ‘okur’a saygı? Her şeyi olduğu gibi anlatmaktan niçin uzak duruluyor?

Gerçeklerin ortaya çıkmasından gocunanlar da oluyor ve olacak. Emre Aköz, bunu da şöyle dile getirmiş: “Bugüne dek ‘yanlış bilinen’ tarihimizle ilgili bir sürü yazı kaleme aldım. Okur mesajlarından anladığım kadarıyla, özellikle 1920-1938 dönemini en az bilenler, kendilerine ‘Atatürkçü’ ya da ‘Kemalist’ diyen kesimden çıkıyor. Belli ki üç beş olayı, üç beş kavramı ezberlemeyi yeterli görüp öğrenme sürecine son vermişler. Ezberleri bozulduğunda hemen köpürmeye başlıyorlar.” (Sabah, 22 Nisan 2007)

Ezberler bozulacak, gerçekler öğrenilecek...

24.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.04.2007) - Noktalı demokrasi

  (22.04.2007) - Son peygamber

  (21.04.2007) - İfsat komitelerinin oyunları bozulsun

  (20.04.2007) - “Mühim bir âlim”in hatıraları

  (19.04.2007) - Bu hamur çok su götürür

  (18.04.2007) - Kitaplarla dost olmak

  (17.04.2007) - Tek parti devrinden mesaj

  (16.04.2007) - Mesaj ‘sandık’ta verilir

  (15.04.2007) - Darbenin belgesi olur mu?

  (14.04.2007) - Müzeciliğimiz de mi müzelik?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004