Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Gurbetçilerin alın teri



Gurbetçilerimizin tasarruflarını Türkiye’ye kazandırmak için gerekli çalışmaların yapıldığını söylemek mümkün değil. Neredeyse yarım asra yaklaşan bu ihmal, ülkemizin değil, başka ülkelerin kazanmasına sebep oldu. Yıllar önce bu durumdan şikâyet eden ekonomi uzmanlarını dinleyen de olmamıştı.

Nihayetinde özel sektör bir şekilde devreye girdi ve gurbetçilerin tasarrufları Türkiye’ye akmaya başladı. Ancak her işte olduğu gibi, bu konuda da pek çok yanlış yapıldı. Bütün bu hadiseler yaşanırken, “Türkiye’yi idare edenler” zamanında hadiseye gereken ciddiyetle eğilmedi. Bir anlamda iş işten geçtikten sonra müdahale edildi, ama o zaman da “kuru ile birlikte yaş”lar da yandı.

Gurbetçilerin tasarruflarını Türkiye’ye getirip yatırıma ve istihdama çeviren şirketlerin biri de bilindiği üzere Kombassan Holding oldu. Kombassan Holding ve onun gibi onlarca, belki de yüzlerce şirket bu konuda çalışma yaptı. Ancak vaktinde gerekli hukukî düzenlemeler yapılmadığı için, bu konuyu istismar edip, gurbetçilerimizi mağdur edenler de oldu. Tabiî ki her kim olursa olsun, gurbetçilerin alın teriyle oynaması kabul edilemez. Bunun yanında, işçilere çeşitli vaadlerde bulunup onların tasarruflarına göz dikenlere, zamanında müdahale etmeyen ve iyi niyetle çalışanları da korumayan bir sistemin haklı olması mümkün müdür?

Yıllar önce yapılmış olması gerektiği halde, bugün itibarıyla bile bu konuda gerekli kanunî düzenlemeler yapılabilmiş değil. Peki bu ihmalin bedelini, faturasını kim ödüyor? En başta gurbetçilerimiz ve nihayet bütün Türkiye. Gurbetçilerimizin tasarrufları gerekli çalışmalar yapılarak Türkiye’ye kazandırılabilmiş olsa, ülkemiz IMF’ye de, başka kurum ve kuruluşlara da muhtaç olmaktan kesinlikle kurtulabilir.

Kombassan, gurbetçilerden topladığı sermaye ile 47 fabrika hizmete sunmuş ve yaklaşık 20 bin (yirmi bin) kişiye iş imkânı sağlamış. Türkiye gibi, işsizliğin en büyük problem olduğu bir ülkede, bu gayret küçümsenebilir mi? Holdingin şirketlerinden biri de Baykur Gıda Sanayii A.Ş. Başta Kombassan gıda şirketlerinin ürünleri olmak üzere, yüzlerce ürünü Türkiye geneline pazarlıyor. Baykur ‘bayiler toplantısı’ yine Kombassan’a ait olan Alanya Bera Otel’de yapıldı. Bera Otel’deki toplantıda konuşan ve daha sonra düzenlediği ‘basın toplantısı’nda da soruları cevaplandıran Kombassan Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, iddialı projelerden bahsediyor. Bayram, özetle “Eğer engellenmemiş olsaydık, mevcut halimizden bir iki kat daha fazla büyüyebilirdik” diyor. Bunun yanında gerekli hukukî düzenlemelerin yapılmamış olmasından da “Türkiye’yi idare edenler”i sorumlu tutuyor. Bayram, büyük sermaye tarafından engellenmekten şikâyetçi.

Son olarak Macaristan’da da özelleştirilen bir ‘rulman fabrikası’nı satın aldıklarını açıklayan Bayram, rulman segmentini tamamladıklarını ve rulmanda dünya birincisi olduklarını da hatırlattı. 80 bin ortağı olduğunu hatırlatan Bayram, ortaklarını mağdur etmediklerini de söyledi. Tabiî işin bu yönünü en iyi ‘ortaklar’ bilir, biz bilemeyiz, ama toplanan paralarla ‘iş’ yapıldığı ortada. Kombassan’ın yeni yaptığı ve bu sezon hizmete açılan Alanya Bera Otel’in niçin ‘büyük bir gemi’ şeklinde tasarlandığı şeklindeki soruyu, Barbaros Hayreddin Paşa’ya olan hayranlığıyla açıklayan Haşim Bayram, Türkiye’nin geleceğinden de umutlu…

Türkiye’de ‘horlanan’ bu ve benzeri şirketlerin, yurt dışında fabrikalar satın alarak büyümesi, ülkemizde bazı şeylerin yanlış değerlendirildiğini akla getirmiyor mu?

08.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.05.2007) - Millet biliyordu, dünya da bilecek

  (05.05.2007) - Kimin kimden başka dostu yoktur?

  (04.05.2007) - Kimse duymasın, millet duysun

  (03.05.2007) - İlk gülen mi, son gülen mi?

  (02.05.2007) - “İşçinin emekçinin bayramı”

  (01.05.2007) - Sandık mı, meydan mı?

  (30.04.2007) - “Kutlu Doğum”un tarihi mi değiştirilsin?

  (29.04.2007) - Yeter, söz milletin olsun!

  (28.04.2007) - Şiddeti kim üretiyor?

  (27.04.2007) - Özde değil, sözde ihtilâle karşılar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004