Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Özde değil, sözde ihtilâle karşılar



“Zaman en iyi müfessir” olduğu için, geçmiş yılların ihtilâlcileri ve ihtilâllere alkış tutan ‘aydın’ları da ‘mecburî demokrat’ olmak üzereler. 12 Eylül 1980’deki ihtilâle karşı çıksalar bile 27 Mayıs 1960 ihtilâlini destekleyen ve ‘haklı’ bulanlar, son günlerde ayırım yapmadan ‘Bütün ihtilâllere karşıyız’ demeye başladılar.

‘Sağ’dan ‘sol’a bütün bir Türkiye’nin ihtilâllere ‘kökten’ karşı olması elbette çok önemli bir gelişmedir. Ancak, ‘İhtilâllere karşıyız’ diyenler gerçekten ve ‘öz’de ihtilâllere ‘karşı’ mıdırlar; yoksa bu beyanları görünüşte ve ‘söz’de bir ‘karşı’lık mı ifade ediyor?

Kanaatimizi göre, düne kadar ihtilâlleri alkışlayan ve bugün ‘Biz de ihtilâllere karşıyız’ diyenlerin büyük bir çoğunluğu ‘öz’de değil, ‘söz’de karşı bir tutum sergiliyorlar. ‘İhtilâllere karşıyız’ diyenlerle ‘ihtilâllere dâvetiye çıkaranlar’ın pek çok eylem ve söylemi birbiriyle örtüşüyor.

İhtilâl ve ihtilâlcilerin en bilinen özelliği, ‘millete rağmen’ iş yapmalarıdır. Onlara göre millet, ‘cahil oy çoğunluğu’dur, onlar kendilerini yönetecek olan kişileri seçme kabiliyetine sahip değildir. Böyle düşündükleri için, milletin helâl reyleriyle işbaşına gelen siyasetçileri her defasında silâhla/zorla devirip yönetime el koymuşlardır.

Son günlerde ‘Biz de ihtilâle karşıyız’ diyen eski ihtilâlseverlerin tavrı da ihtilâlcileri hatırlatıyor. Güya ihtilâllere karşılar, ama onlar da millete güvenmiyor. Dolayısı ile onların ihtilâllere karşı olmalarını ‘özde’ değil de ‘sözde’ karşı olmak şeklinde anlayabiliriz.

Meselâ, iktidar partisi, milletten aldığı ‘yetki’ye dayanarak bir cumhurbaşkanı adayı ilân etti. Kişi ve partilerin böyle bir adaya ‘karşı’ olma hakları tabiî ki vardır ve bu da demokratik bir davranıştır. Ama bu ‘karşı’ olma tavrını, ihtilâlciler gibi ortaya koymak ve demokratik teâmülleri çiğnemek kimsenin hakkı olmasa gerek.

İhtilâlciler, son yıllarda geçmişe nisbetle ‘akıllandıkları’ için artık ulaşmak istedikleri hedeflere ellerini yakmadan varmak istiyorlar. Bunun için de ‘darbe’ ile hedefledikleri şeyleri, ‘Darbesiz nasıl yaparız?’ın peşindeler. Dolayısı ile ‘Darbelere karşıyız’ beyanlarının pratikte bir değeri yoktur. Çünkü hedefleri, ‘darbe’siz de olsa ‘darbe’lerin yapmak istediklerini yapmaktır: Milleti devre dışı bırakmak, ‘rey’lerin tesirini kırmak...

Bazı medya organları da aynı çelişkiyi yaşıyor. Güya “Kadınlar Çankaya’da türbana karşı”ymış. (Hürriyet, 26 Nisan 2007) Oysa bu bakış açısı, Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor. Tamam, bır kısım ‘kadınlar’ ve yine onların temsil edildiği sivil toplum kuruluşları ‘Çankaya’da bir başörtülü’ye karşı olabilir. Ama bu durum, sanki bütün kadınlar, bütün Türkiye buna karşıymış gibi sunulabilir mi?

Türkiye’de yapılan onlarca araştırma,—ki bu araştırmaların yayınlandığı gazetelerden biri de aynı gruba bağlı olan Milliyet’ti—başörtüsünü Türkiye için ‘tehlikeli’ görmüyor. Ayrıca kadınların büyük çoğunluğu zaten başörtülü. Başörtüsü takmayanlar da başörtüsü yasağına ‘kökten’ karşı. Bütün bu bilgiler ışığında, ‘bir kısım kadınlar’ın karşı oluşunu; bütün Türkiye karşıymış gibi sunmak çelişkinin dik âlâsı olsa gerek.

İhtilâllere ve ihtilâlci anlayışlara ‘sözde’ değil, ‘özde’ karşı olmak gerekir.

27.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.04.2007) - Milletten korkan kaybeder

  (25.04.2007) - Fransa aynasında Türkiye

  (24.04.2007) - Ezberler bozulacak, gerçekler öğrenilecek

  (23.04.2007) - Noktalı demokrasi

  (22.04.2007) - Son peygamber

  (21.04.2007) - İfsat komitelerinin oyunları bozulsun

  (20.04.2007) - “Mühim bir âlim”in hatıraları

  (19.04.2007) - Bu hamur çok su götürür

  (18.04.2007) - Kitaplarla dost olmak

  (17.04.2007) - Tek parti devrinden mesaj

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004