Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Tezatlar yumağı



Düşünebiliyor musunuz: Kendisi bir göçmen çocuğu, ama göçmenlere karşı. Böyle bir şey olabilir mi? Evet! Fransa’da ta kendisi yaşanıyor. Kendisi bir Selanik-Macar kırması olan Sarkozy’den sözediyoruz. Evet tezat gibi, ama tam öyle: “Bir ‘göçmen çocuğu’ Fransa’ya başkan oldu” deniliyor! Ama göçmen sıfatıyla değil. Göçmen gömleğini üzerinden çıkaralı çok oldu. Hatta kraldan çok kralcı oldu. Kendisi gibi göçmenleri ve yeni göçmen kuşakları Fransa’da istemiyor. Dışlıyor. Tezat adamın en belli başlı çelişkilerinden birisi bu. Yani kendisi göçmen olmasına rağmen siyasetini göçmenlere düşmanlık üzerine kurmuş.

Los Angeles Times gazetesi gibi gazetelerin de dikkat çektikleri gibi Sarkozy’nin AB bağlamında Türkiye’ye muhalefetinin temelinde zenofobik duyguları etkili olmaktadır. Kısaca, kendisi bir yabancı olmasına rağmen Türkiye’ye ve ülkesindeki göçmenlere karşı yabancı düşmanlığı politikası izliyor. Hatta körüklüyor. Bazen bunu maskeleme gereği de duymadan kabaca yapıyor. Bu da delikanlılık ve sert erkek raconu üzerinden ona oy sağlıyor. İngilizce deyimle (his tough guy image) yani sağlam erkek, haşin delikanlı imajı siyasi piramidin tepesine yükselmesini sağlamıştır. Rayiç ideoloji hangisiyse bu tipler onun üzerine binerek yükselmesini biliyorlar. Bir göçmen çocuğunun şahsında yabancı düşmanlığı hem yapısal hem de siyasal bir çelişkidir. Bu noktada Los Angeles Times Sarko’ya şöyle bir öğütte bulunuyor: “Sarkozy Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerini olumsuz etkileyecek. Fakat bu üyelik, yabancı düşmanlığına değil kriterlerin karşılanmasına bağlı olmalıdır...” Ama Sarkozy baştan kararını vermiş gözüküyor. Ensemble (Birlikte) adlı kitabında ‘Türkiye’nin AB üyeliği Avrupa bütünleşmesini öldürür’ diyordu. Chirac döneminde AB istikametinde Türkiye’ye destek verenlerden Michael Barnier de Sarkozy’nin yanına geçince dilini değiştirmiş ve Türkiye’nin üyeliğinin anayasanın reddiyle reddedildiği kanaatini seslendirmeye başlamıştır. Kimileri ‘çıkmayan candan umut kesilmez’ misali Papa 16’ncı Bendiktus gibi Sarkozy’nin de bir gün ayılabileceğini ve değişebileceğini umut ediyor.

***

Sarkozy, Zenofobi hastalığına mümasil olarak aynı zamanda İslamofobi hastalığıyla da malûldur. Esasında onda İslâm düşmanlığı yabancı düşmanlığı şeklinde tecelli etmektedir. İkisi birbirinde indimaç ederek sarmal hale gelmiştir. Türkiye’ye karşı cephe almasının temelinde de bu yatmaktadır. Burada da yaşadığı tezat kendisini göstermektedir. Kökleri Selanik’te bir Yahudi aileye dayanan bu yeni yetme Fransız göçmeni, göçmen bir aidiyete sahip olduğu halde göçmenlere karşı olması gibi dedelerini Osmanlı kurtardığı ve İspanya’dan kaçtıktan sonra onlara bağrını açtığı ve sığınak olduğu halde; o bugün Osmanlı’nın torunları olan Türklere düşman kesilmektedir. Onunla da kalmıyor Endülüs’te müşterek bir kaderin mağdurları olan eski kader ortaklarını da tersliyor. Attalı’nın 1992’sini okumamış galiba! Bu tezat yumağı adamı daha yakından tanımak için biraz geçmişine ve kare köküne inelim. Sadakatini nasıl değiştirdiğini görelim. Tâ ki Berberakis, Milliyet’te onun geçmişiyle ilgili tarihe şu kaydı düşüyor: “Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Nicolas Sarkozy’nin kökenleri Selanik’e dayanıyor. Büyük dedesi Selanikli bir Yahudi olan Sarkozy’nin bazı akrabaları halen bu şehirde yaşıyor. Sarkozy’nin Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Yunan basınında, aile geçmişi ayrıntılı olarak yayımlandı. Yunan medyasındaki haberlere göre, Sarkozy’nin büyük dedesi 19. yüzyılda Selanik’in en büyük kuyumcusu olan Yahudi Mordehay Mallah’tı. 1913’te ölen Mordehay Mallah’ın eşi Reina ile 7 çocuğu vardı. Sarkozy’nin dedesi Aron Benico Mallah, bu 7 çocuğun en büyüğüydü.

Selanik’ten Paris’e göç eden Aron Benico Mallah, 1917’de Katolik Adel Bovier ile evlendi ve kendisi de din değiştirip Katolik oldu. İsmini ise Benedict olarak değiştirdi. Çiftin Suzanne ve Andree adlarında iki kızı oldu. Andree, 1949’da soylu bir Macar göçmeni olan Pol Sarkozy Nagy-Boscay ile evlendi ve bu evlilikten, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olacak Nicolas Sarkozy dünyaya geldi. Sarkozy, seçim kampanyası sırasında, ailesinin Selanik’teki köklerine kısaca atıfta bulunmuştu...”

***

Sarkozy, tenakuzları ve çelişkileri kendisinde cem eden bir adamdır. Bu anlamda seçimlerde hem Yahudilerin hem de aşırı sağcıların yani Le Pen’cilerin oyunu alabilmeyi başarmıştır. Bu kayıtlara geçmiş bir hakikattır. PIAR’ın karşılıklarından birisi olan Ipsos adlı şirkete göre ikinci turda elenen Le Pen’in yandaşlarının büyük kısmı oylarını Sarkozy’den yana kullanmışlardır. Bu, birkaç puanlık (yüzde 1 ile 5 arasında) sekme Elysee Sarayı’nın yeni sahibini de belirlemiştir (Progressive’s French Lesson, J. Dionne Jr./W. Post, 8 Mayıs 2007). Kısaca Sarkozy, Yahudi ve aşırı Le Penci veya Ulusal Cepheci oylarla Elysee’nin yeni sahibi olmayı başarmıştır. Böylece, tarihteki çok ilginç seçim koalisyonlarından birisine daha şahit olduk. Yahudiler ile onlara düşman olan Le Pen çizgisinin oyları, Yahudi asıllı bir adayın Elysee sarayına çıkmasında ortaklık etmiştir. Bu akla kimilerinin reddettiği kimilerinin de kabul ettiği bir çağrışımı getiriyor: Sarkozy’nin şahsında Hitler ile Yahudiler tezat bir şekilde yeniden buluşmuş oldular. Dedik ya adam tezatlar yumağı. Bütün bunlardan sonra Sarko karşıtı bir Fransızın şöyle bir pankart taşıması dikkatlerden kaçmadı. Meâlen: Cumhuriyet buysa yaşasın ölüm (yaşasın cumhuriyet yerine kullanıyor). Burada cumhuriyet ruhu zümre tahakkümüne yenilmiş oluyor. Cumhuriyet sadece masonların cumhuriyeti olduğu zaman zaten kendi kendisini feshetmiş olur ve cumhuriyet olmaktan çıkar. Kanun hukukta, ceset ise ruhunda yaşar.

10.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.05.2007) - Küçük Bush

  (08.05.2007) - Neron seçildi

  (07.05.2007) - Erbakanizm- Erdoğanizm farkı

  (06.05.2007) - Baykal - Sarkozy

  (04.05.2007) - Sistemin adı

  (03.05.2007) - Blokaj

  (02.05.2007) - Sivil muhtıra

  (01.05.2007) - Gül darbesi

  (30.04.2007) - Tandoğan'dan sonra Çağlayan

  (29.04.2007) - Derhal erken seçim

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004