Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Kuzey Irak ve ötesi



Son haftalarda şehit cenazelerinin tekrar artışa geçmesi ve Anafartalar Çarşısını vuran terör saldırısı, hayli zamandır ısıtılan Kuzey Irak’a operasyon taleplerini tekrar gündeme getirdi.

Öyle ki, Başbakan ve Meclis Başkanı da “Eğer talep olursa derhal gereğini yapar ve istenen yetkiyi veririz” açıklamaları yapmak durumunda kaldılar.

Peki, Genelkurmay Başkanının 12 Nisan’daki basın toplantısında bu talebi açıkça dile getirdiği hatırlarda iken, “talep olursa”nın anlamı neydi?

Sonraki günlerde anlaşıldı ki, hükümet Genelkurmay’ın Kuzey Irak operasyonuna izin veren bir tezkere için resmen müracaatta bulunmasını bekliyor.

Ve Anafartalar olayının üzerinden de günler geçmesine rağmen şu âna kadar böyle bir başvuru yapılmış değil. Dolayısıyla hadise askıda.

İşte tam da bu noktada bir anda manşetlere çıkan sürpriz bir gelişme, olayı çok farklı boyutlara taşıdı. Kuzey Irak’tan kalkan iki Amerikan F-16’sının Türk hava sahasına izinsiz giriş yaptığına dair haber, değişik yorumlara konu oldu ve olmaya da devam ediyor.

Yorumlarda öne çıkan ortak nokta, bu sınır ihlâlinin tesadüf olmadığı ve Kuzey Irak’a operasyonun sıcak tartışmalara yol açtığı bir ortamda Türkiye’ye bir gözdağı olduğu yönünde.

Amerikan tarafından yapılan “Yanlışlıkla girilmiş, fazla büyütülmesin, kapatalım” açıklaması inandırıcı bulunmuyor. Bu açıklamanın, uçakların Türk sınırından 80 kilometre kadar içeriye girmesini ve sınır ihlâlinin dört dakika sürmesini izah etmediği vurgulanıyor.

Hoş, İncirlik başta olmak üzere birçok üssümüzün Irak’taki ABD işgal gücünün aktif hizmetinde kullanıldığı bir ortamda bu“sınır ihlâli”ni yadırgamamak gerektiğini savunanlar var. Ki, olaydan, vukuundan tam dört gün sonra ve ancak manşetlere çıkınca haberdar olduğu anlaşılan Dışişleri Bakanı Gül'ün “Bunlar rutin şeyler, her zaman olabilir” sözü bunu teyid eder nitelikte.

Olayın arkaplanına dair dikkat çekici iddialardan biri, ABD tarafının Türk Genelkurmay’ına “Niye basına sızdırdın?” tepkisi vermesi. Bu iddia doğruysa iş daha da çetrefilli hale geliyor.

Acaba Genelkurmay Dışişleri’nden ve “bağlı olduğu” hükümetten esirgediği bir bilgiyi medyaya sızdırarak ne yapmaya çalışıyor? Bu şekilde, Türk kamuoyunda giderek “olgunlaştırılan” Kuzey Irak’a operasyonu Amerika'ya rağmen gerçekleştirme kararlılığı gibi bir mesaj mı verilmek isteniyor?

Peki, ABD’nin buna nasıl bir cevabı olur?

Bunun işaretlerinden biri, Bağdat’ı PKK için “son kez uyarmak” üzere gönderilen Türk heyetinin Irak yönetiminden beklediği karşılığı yine alamaması.

Irak hükümetinin hiçbir konuda ABD’den bağımsız karar veremediği göz önünde bulundurulursa, demek ki, orada hâlâ değişen birşey yok.

Ancak bu arada, uzunca bir süredir satır aralarında seslendirilen ve Bush yönetiminin Kongre seçimlerinde uğradığı büyük güç kaybının ardından daha da kuvvetlenen bir seçenek var.

O da, bilhassa petrol işini garantiye alarak asıl amacını gerçekleştiren ABD’nin, artan iç baskıların da neticesi olarak Irak’tan çekilmeyi gündeme alması ve bunu yaparken işgal güçlerini bir “İslâm gücü” ile ikame etme hesabı.

ABD Türkiye’yi “Madem Kuzey Irak’a girmeye bu kadar heveslisin, buyur, Irak’ın tamamına gir, bizim bıraktığımız enkazı temizle” gibi bir sürpriz ve emrivaki ile karşı karşıya bırakabilir.

30.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.05.2007) - Derin kriz ve AKP

  (27.05.2007) - Mesajlar

  (26.05.2007) - Hatalar zinciri

  (25.05.2007) - Sorular

  (24.05.2007) - 27 Nisan süreci

  (23.05.2007) - Bugüne bakış

  (22.05.2007) - Dünden bugüne

  (20.05.2007) - Bediüzzaman ve gazete

  (19.05.2007) - Tuhaf bir parti

  (18.05.2007) - Daralma

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004