Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Meydan savaşından siyaset savaşına



Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesinden sonra taraflar arasında müthiş bir siyaset savaşı baş gösterdi. Siyaset savaşı zımninde büyük bir soğuk ve psikolojik savaş yürütülüyor. Abbas Hamas’ı tecrit edebilmek için dünyayı arkasına almaya çalışıyor. Bir taraftan bütün diyalog yollarını kapatarak Batı Şeria olarak da Gazze ve Hamas’ı tecrit etmeye çalışırken, diğer taraftan da uluslararası bir konferansla Hamas’ın tecridini daha pekiştirmenin ve genişletmenin yollarını arıyor. Meydan savaşından sonra taraflar arasında büyük bir psikolojik savaş hüküm sürüyor. Bu bağlamda, Abbas Hamas’ın kendisine karşı bir suikast girişimi planladığını, ama bunun başarısız olduğunu iddia ediyor.

Hamas da suçlamada ondan geri kalmıyor. Hamas, Fetih’in Gazze Şeridi’ni terk etmesinin ardından işkence merkezi olarak faaliyet gösteren el Münteda’yı basan İzzettin Kassam birliklerinin burada çok gizli belgeleri ele geçirdiklerini duyurdu. Bu belgelere göre Arafat’ı İsrail işbirliği içinde Mahmut Abbas’ın güvenlik şefi Muhammed Dahlan zehirlemiş. Bununla birlikte Arafat’ın zehirlenmesini doğrudan Mahmut Abbas’a yükleyenler de var. Sözgelimi, İçişleri Bakanlığının eski sözcülerinden Halid Ebu Hilal de miting alanında gazetecilerin sorularına karşı, ‘’Ebu Mazen’i (Mahmud Abbas) cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğini” ilân etti. Ebu Mazen’in Filistin lideri Yaser Arafat’ı zehirlediğini öne süren Ebu Hilal, ‘’Ebu Mazen, Yaser Arafat’ı öldürüp cumhurbaşkanlığını aldı’’ diye konuştu. Bu anlamda galiba El Münteda’nın basılması biraz da 1980 yılında Tahran’da üniversite öğrencilerinin Amerikan elçiliğini basmalarını hatırlatıyor. Bununla birlikte suçlamalar dakik değil, çelişkiler var.

***

Mahmut Abbas’ın Hamas ile ilgili ‘Onlar Gazze’de karanlık imparatorluğu kurmak istiyorlar’ ifadesi aslında tam da Cheney’in kullanabileceği türden bir ifade. Bu bağlamda Hamas Abbas’ı hainlik ve işbirlikçilikle suçluyor. Onun ötesinde Olmert, 16 Haziran tarihinde Gazze’de Abbas yönetiminin çökmesini SLA olarak anılan Güney Lübnan Ordusu’nun çökmesine benzetmiş. Bu bağlamda Güney Lübnan Ordusu’nun Lideri Antuvan Lahd ile Abbas arasında simetri kurulmuş olunuyor. Bunun ötesinde bu noktada, Özal’ın bir sözünü hatırlamak tam yerinde olur. ‘Üç kişiyi tanımazdım, tanıştırıldım’ demiştir. Mesut Yılmaz, Bedrettin Dalan ve Vural Arıkan’ı kastettiği söylenir. Bununla Abbas arasında ne münasebet var, sorusunun cevabı da ilginç. Zira Arafat tecrit edildiği günlerde kendisinden, illa kendisinden başbakanlık makamını ihdas etmesi ve buraya da Mahmut Abbas’ı ataması istenmişti. Bu anlamda uluslararası çevrelerin adamı olarak Abbas başbakanlığa getirilmişti. Abbas da Hamas’la ilişkileri kestikten sonra başbakanlığa yine kendisi gibi birisini getirdi: Selam Feyyaz. Bununla birlikte olayların bu merhaleye gelmesinde Hamas’ın da payı ve kabahatı var. İkinci İntifada sırasında silâh kullanması ve ardından da Abdulaziz Rantisi gibilerin çekincelerine rağmen İsmail Haniye gibi isimlerin seçimlere katılma ve iktidar arzuları Filistin’i bu hale getirmiştir.

Haniye gibiler Hamas’ı yanlış istikamete sürüklemişlerdir. Bu seçenekler baştan sona yanlış olmuştur ve bunun sonucunda zaten İsrail tarafından fiziken iki parçaya bölünen Gazze ve Batı Şeria bir de kendi çocukları tarafından bölünmüştür.

***

Filistinliler arasında kavgada haklı veya haksız tarafın çok önemi yoktur. Bu ayrıntıdan ibarettir. İzafî bir durumdur. Fetih veya Hamas açısından gerçek düşmanın hatırlanması halinde taraflar arasında diyalog kapısının yeniden aralanmaması için hiçbir sebep yoktur. İsrail karşısında iç mücadeleye girmek ve yöntem meselesi yüzünden bölünmek veya parçalanmak anlamsızdır ve izafîdir. Burada Hamasçı olmanın Hamas’a veya davasına da hiçbir yararı yoktur. Hakkaniyetçi olmak belki Hamas’a da hizmettir. Burada onurlu ses olarak nitelendirebileceğimiz Carter: “Stop favoring Fatah over Hamas’ yani Hamas üzerine Fetih’i tercih etmeyin diyerek Batılı ülkelere sesleniyor. Evet Filistin’in ve bölgenin ve ondan öte insanlığın selâmetini istemek bunu ve yapıcı olmayı gerektirir. Aynı paralel de Hamasçılardan da ‘Hamas Fetih kavgası beyhudedir. Bu tarz tercihleri reddediyoruz’ demeleri beklenir. Aksi halde dâvâ adına kabile kavgasına taraf olurlar. Kilitlenmeye hizmet etmiş olurlar. İmam-ı Şafii’nin güzel bir sözü var: ‘Benim münazaram nasihat bâbındandır. Kimseyle üstünlük denklemine dayalı bir mübarezem veya münazaram yoktur” der. Burada klişeler üzerinden yürütülen mücadele sen ben kavgasından başka bir şey değildir. Ne Hamas, Hamas olduğu için yaptıkları mutlak doğrudur ne de Fetih, Fetih olduğu için mutlak hatalıdır. Yanlışı çözecek zıtlaşma değil hakkaniyet içinde bulunmak ve onun ötesinde de dâvâ için feragatten kaçınmamaktır. Düğümün çözümü budur. Dâvâ şahısların, isimlerin ve klişelerin üzerindedir.

22.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.06.2007) - ‘50 yıl geriye gittik’

  (20.06.2007) - Komplocu kafa

  (19.06.2007) - Mahkûmların kapışması

  (18.06.2007) - Darbe rüşveti

  (17.06.2007) - Filistin: Üç devlet

  (15.06.2007) - Lübnan ve Irak bataklığı

  (14.06.2007) - Hamasland ve Fetihland

  (13.06.2007) - Türkiye'yi gözetleyenler

  (12.06.2007) - Geleceğin fotoğrafı

  (11.06.2007) - Tehlikeli çığır

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004