Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Bir kıvrımlık “s”dir hayat



Haziran’da hayat sanki hemen her an “s” gibi gözüküyor bana. Karşılaştığım, duyduğum veya hatırladığım hemen her şey Âşık Veysel’in insanoğlunun meşhur yol tarifi için söylediği, “uzun ince bir yol” tabiriyle “s” olup çıkıyor karşıma. Evet, Âşık Veysel “Uzun ince bir yoldayım/Yürüyorum gündüz gece” derken, bizim iki kapılı dünya hanında yaşadığımız serencamı veciz bir şekilde anlatmış anlatmasına; ama bence bu uzun ince yol biraz da “S” görünümünde bir yol gibi gözüküyor. Kolay değil; karnelerin verilmesi, OKS ve ÖSS’nin yapılması ve hele bir de bu ayın sonunu müteakip yapılacak KPSS, aslında insanoğlunun sürekli bir imtihan hâlinde olduğunu gözler önüne serer.

OKS ve ÖSS’de ter döken öğrencilerin hâlini izlemek, anlatmak, aslında bir bakıma kendi serencamımızı izlemek ve anlatmak imkânını da verir. Formlarda hayat basamaklarını andıran cevap şıklarının bulunduğu yuvarlakları karalamak, karşılaşılan soruları kesik kesik anlamaya çalışmak, kalemin ucunu geleceğe doğru oynatırcasına çok bilinmeyenli denklemleri çözmeye çalışmak, bir bakıma hayatta karşılaşılan sorunları aşmaya çalışırken gerçekleştirdiğimiz çabaya benzemiyor mu? Bazen telâşlı, bazen sevinçli, bazen karamsar, bazen umutlu ve bazen de çekimser tavırların sergilendiği bu sınavların benzeri, anbean hayatta karşılaştığımız sınavlarda da yaşanmıyor mu? Evet, hayat bir “s” tadında yaşanıyor; yeri gelir kıvrılır, yeri gelir çekilmez seviye denen kıvrımın son noktasına gelir, yeri gelir düzgün kıvrımlar hâlinde rahat, mutlu ve huzurlu bir yol içinde ilerler; ama daima ilerler…

Haziranın son haftasına girerken, söz konusu düşüncelerin hayattaki yansımalarını bir bir görürken, aklıma sadece tek sonuç geliyor: Örgün eğitimin bir nev’î hasat ayı olan Hazirana yığılan sınavlar hayatta daima bir hesap ve muhasebenin varlığını gösteriyorsa, insana düşen de bu hesap ve muhasebeyi yerinde ve zamanında başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için topyekûn bir bilinçlilik hâlinde bulunmaktır. Zira fırsatlar insanın önüne haberli bir şekilde gelmez; hayatın bir anında kapısını çalar. Maharetse, beklenen o fırsatları yerinde ve zamanında bilinçli bir şekilde anbean hesap-muhasebe ilişkisi içinde gerçekleştirilen hazırlıklarla içeriye dâvet etmektir. Bunun aksi durumunda; karne gününde kırık not dolayısıyla sınıfta kalan öğrenciler gibi ağlamak, OKS, ÖSS ya da benzeri sınavlarda karşılaşılacak başarısızlık sonucunda bir şekilde mahcup olmak ve belki de bir kısım hayallerden mahrum kalmak gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmak demektir.

Yakın çevreme tatil planlarını sorduğumda, bir yıllık eğitim serencamının muhasebesini görememek, en azından tatil sürecine bir hesap-muhasebe ilişkisi içinde girememelerini görmek, bana söz konusu düşüncelerde anlatageldiğim noktaları çoğu kez fark edemediğimizi gösteriyor. Oysa bir dönemlik eğitim-öğretim yılı, idrak edilecek tatil dönemi içinde attığımız her adımın bir sonucu olduğunu âşikâr bir şekilde nice dersler verecek mahiyettedir. Bütün iş; hayatın her anında akıl, kalp ve ruh bütünlüğü içinde birbirini destekler mahiyette şuurlu olabilmekte.

Tatile girerken, hayatı hem dünyevî hem de uhrevî yönden anlamlandırmak ve şuurlu bir şekilde yaşamak için, etrafımızda olup biten sınavları çevreden merkeze doğru bir bakış açısıyla değerlendirmekte fayda var vesselâm…

23.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.06.2007) - Fetihten arta kalan düşünceler

  (26.05.2007) - Keşkeli cümleler kuruyorum, gözlerim kapalı

  (12.05.2007) - Yunusvârî nazarlara ihtiyaç var

  (05.05.2007) - Dilimize bayram ola(mı)

  (28.04.2007) - Hayatımız formalite

  (21.04.2007) - Anlatılmalı, anlaşılmalı, yaşanmalı...

  (14.04.2007) - Kutlu olsun!

  (18.02.2007) - Edebiyat, günlük dile başkaldırıdır

  (11.02.2007) - Ses veriyoruz

  (04.02.2007) - Sokak dili ahlâklanmalı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004