Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Vehbi HORASANLI

Ekmeksiz yaşarım...



Hükümet son 5 yıl içerisinde ekonomik alanda bazı başarılar elde etti. Enflasyon düştü, kişi başına düşen gelir ve ihracat arttı. Bu başarının altında bütün gelişmekte olan ülkelerde esen olumlu rüzgârların etkisi de büyük olmuştur.

Ticaretle uğraşan arkadaşlarım ekonomideki başarıların gerçeği yansıtmadığını, gelir dağılımının bozulduğunu ve işlerin kötüye gittiğini söylüyorlar. İlginçtir, bu arkadaşlarımın neredeyse tamamı seçimlerde hükümete oy veren kişiler. Söylediklerini yabana atmamakla birlikte makro düzeyde elde edilen ekonomik başarıları küçümsememek gerekir diye düşünüyorum.

Bununla birlikte hak ve özgürlükler alanında çok büyük kayıplarla karşılaştık. Din ve vicdan özgürlüğü konusunda o kadar büyük sıkıntılar yaşadık ve halen de yaşıyoruz ki neredeyse geçmişi arar hale geldik.

Gerçi Cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi dayatma ve baskılar olmasa da demokrasinin nimetlerini tatmış olan bizler için ciddî gerilemelere şahit olduk.

Başörtüsü yasağı hem okullarda, hem de bürokraside hâlâ devam ediyor. Orduda inançlarını yaşayarak görev yapmaya çalışan subay ve astsubaylar re’sen emekli ediliyorlar. Yargı kurumları hakperestlikten ayrılmış, devlet ideolojisini korumaya çalışıyor. Hükümetin ekmeğine yağ sürmekle meşgul ana muhalefet partisi yerine cumhurbaşkanı ciddî bir muhalefeti görev süresi dolmasına rağmen devam ettiriyor.

Kısaca hak ve özgürlükler konusunda bir arpa boyu yolu bile kat edemedik. Devamlı olarak geriye gidiyoruz. Bu gerileme nereye kadar devam edecek buna son seçimlerde halkımız karar verecektir.

Eğer kamuoyu anketlerine yansıdığı gibi bu hükümet yeniden seçimden zaferle çıkarsa daha kötüye gideceği açıktır. Zira özgürlükler konusunda yapılan küçük bir girişimde dahi en ufak bir tepkiden korkup geri adım atmaya alışmış hükümetten ne beklenebilir ki…

Mecliste anayasayı değiştirme sayısına ulaşabilmiş olduğu halde o kadar çekingen ve korkak bir tavır sergilediler ki milletimiz büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Bu hükümet önceki fikir babaları olan Erbakan kadar olmasa da ona yakın derecede beceriksizlik gösterdi. Yok yere yaşanan gerginlikler ve sıkıntılar sonucunda özgürlük alanları daha da küçüldü ve en az 30 yıl geriye gidildi.

Bediüzzzaman, aç canavara karşı çekingen bir tavır gösterildiği takdirde, iştahının artacağını hatta dönüp dişinin kirasını isteyeceğini söyler. Bu sebeple dindarlara hayat hakkı tanımayan bu güruha taviz vermenin doğru olmadığını ifade etmektedir. Halbuki bu hükümet zamanında din düşmanları kılıçlarını daha da keskinleştirmiş dindar insanların yıllarca büyük emek vererek elde etmiş oldukları hak ve özgürlükleri devamlı surette doğramışlardır. Öyle ki son zamanlarda bir okulda kızların namaz kılmasına dahi lâf söylemekten çekinmemişlerdir.

Kara Harp Okulundaki camiden habersiz bu insanlara cevap vermekten aciz hükümetten bir hayır bekleyenler yine hayal kırıklığına uğrayacaktır. Hükümet tepkisiz kaldıkça laikliği dinsizlik olarak algılayan bu güruh daha da şımararak hak ve özgürlükleri katletmeye devam etmektedirler.

Eşleri örtülü diye ordudan ayrılmak zorunda bırakılan askerlere en küçük bir yardım dahi yapılmamıştır. İşin kötüsü bu insanlar “Size yapılan haksızlığı durduracağız” denilerek aldatılmışlardır. Bana kimse “Yüksek Askeri Şûrâ Kararlarına şerh konuluyor” diye bir izah yapmasın sakın. Bunun kime ne yararı var ki. Zulüm acımasızca devam ediyor. Tehdit ve baskı azalmamış artmıştır.

Şimdi “Efendim artık eskisi kadar çok insan ordudan atılmıyor” diyenler çıkabilir. Be adam “Dindar adam kaldı mı?” diye sorsana.

Askerî okullara giren öğrencilere bile büyük baskılar uygulanıyor, tehditle ibadetleri yapılması engelleniyor. “Bak atılırsın ha! Canına okunacak, iyisi mi denileni yap inancının gereklerini yapmaktan vazgeç” tehdidi savruluyor.

Hükümetin beş yıllık icraatını göz önüne alırken ekonomideki bazı olumlu gelişmelere takılıp hak ve özgürlükler alanındaki gerilemeleri dikkate almamak büyük bir hata olacaktır. Unutmamak gerekir ki Bediüzzaman “Ekmeksiz yaşarım hürriyetsiz yaşayamam” diyerek önceliğin hangi konularda olması gerektiğini çok veciz bir şekilde açıklamıştır.

23.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.06.2007) - Asker siyasetçi ilişkileri ve seçimler

  (07.06.2007) - AB’nin önemi ve Ankara Kriterleri

  (06.06.2007) - Birlik ve beraberlik üzerine

  (05.05.2007) - İhtişamlı bir manzara

  (03.05.2007) - Bir maymunun yaptığı

  (25.04.2007) - Tunus’ta Cuma namazı

  (19.04.2007) - Silâh tüccarları

  (17.02.2007) - Fırtınanın düşündürdükleri

  (08.02.2007) - Kemiyet-keyfiyet meselesi

  (07.02.2007) - Buzdağının görünmeyen yüzü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004