Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

İslâmî anlayıştaki kayma



Mevdudi gibi zatlar kendilerini mücedditler kervanı arasında saymışlardır. Gerekçeleri de ilk üç asırdan sonra meydana gelen dini anlamadaki kaymaları tashih ettikleri temennisi veya kuruntusudur. Esasında bu ekolün sahip ve salikleri, kısmen İbni Teymiyye ve büyük çapta da Muhammed Bin Abdulvehhab ile ortaya çıkan bir çizginin devamı niteliğindedir.

Esasında İbni Teymiyye büyük alimlerden birisiydi. Hakta selabet eden de özelliği vardı. Bununla birlikte bazı hususlarda tartışılan görüşleri olmuştur. Sezgelimi Gazali gibi kelamcı, fıkıhçı ve tasavvufcu tecdit erbabını sevad-ı a’zam çizgisi üzerinde görmemiştir. Ana çizginin dışında saymıştır. Bu da denge ve itidale ulaşmasını enfellemiştir. Esasında onun da hatası usulde veya yöntemdedir. Bu yöntem hatasını Muhammed Bin Abdulvehhab genişletmiştir. Müslümanlara bazı hatalarından dolayı şirk ve küfür isnat etmiştir. Elbette amacının ıslah olduğu da bir gerçektir. Bununla birlikte asr-ı saadetten sonra külli bir çizgi kayması olduğunu ileri sürmüş ve Hanbeli ekolünün dışındakileri tarihdışı ve heteredoks addetmiştir. Bu ana akımı dışlaması (veya daha doğrusu dışlanması) iki ekol arasında zamanla büyük bir makas açılması meydana getirmiştir. Şöyle demek mümkündür: Ona göre İslâm çizgisi İmam Ahmed Bin Hanbel ile başlayan ve İbni Teymiyye ile yola devam eden ve kendisine ulaşan ana çizgidir (mainline). Bu durumda sevad-ı azam’ın yani büyük çoğunluğu ana çizginin dışında bıraktığını görüyoruz. Burada büyük bir yanlışın olduğu açık.

Hem tasavvuf tasavvufun içinde eleştirilmiştir. Bu anlamda İbni Arabi’yi eleştirmekte en fazla İbni Teymiyye’ye benzeyen zat Müceddid-i elfi sani lakabıyla bilinen ve tanınan Ahmet Faruki Sirhendi’dir. Bugün dahi Molla Ramazan gibiler yine tasavvuf içinde kalarak tarikatlara veya tasavvufa bulaşmış bir takım bidatları ayıklamıştır. Öyleyse tasavvufu veya kelamı bilkülliye atmak dini anlayışta külli bir kayma saplantısı içinde olanların mesleği veya iddiasıdır. Doğru olmadığı bedihidir.

***

Mevdudi’nin bazı yanlışları da İbni Teymiyye kaynakladır. Sözgelimi ikisinin de Gazali eleştirisi bu bağlamdadır. Bu anlamda, İslâmi anlayıştaki asıl kayma üç asır sonra gelen ve halef olarak adlandırılan grupta değil selefi salihinden sonra selef iddiasıyla ortaya çıkan zümrededir. Bu anlamda, Mevdudi, Seyyit Kutup ve Ali Şeriati’nin tarih yorumu tarihi hakaike müstenit olmayıp ütopiktir. Muvdudi ‘ikametüddin’ i yani dini yerine getirmeyi sadece hakimiyet bağlamında anlamıştır. Temel sapmalardan birisi budur. Bundan dolayı tezkiye anlamında tasavvufu, zikir ve ibadatı bir nevi hafife almıştır. Said Havva’nın deyimiyle ruh terbiyesini ötelemiştir. Allah’la kul arasındaki bağı manevi bağdan ziyade siyasi bağa indirgemiştir. Şeş ciheti dikey cihetle sınırlamıştır. Aynı anlayışı tevarüs eden Türkiye ve benzeri ülkelerdeki bir takım siyasetçiler kıbleyi şaşırmışlardır. Allah’la irtibat yerine iktidarla irtibatı yeğlemişlerdir. Asıl anlam buharlaşması ve kayması böyle olmuştur. Dine asıl kötlük bu cihetten gelmiştir. Halis niyetler siyasete kurban edilmiştir. Esasında bu anlamda Mevdudi Gazali gibilerin yolunu değil de İbni Teymiyle gibilerin yolunu tutmuştur. Bu daha ziyade ‘siyasal İslâm’ tarzı olarak adlandırılabilecek bir ekoldür. Erbakan Hoca’nın ‘patetes dinindekiler’ vurgulaması gibi Mevdudi şöyle seslenmiştir: “Allah’a bu şekilde ibadet (ahkamı yerine getirmeden) eden ve davrananların iyi bir iş yaptığını düşüneceğinizden şüphem yok. Allah bilir bu miskinler Kur’ân-ı Kerim’deki ilahi emirleri sabahtan akşama kadar kaç kez okuyup kaç tane nafile namaz kılarlar. Allah bilir kaç kez O’nun ismini binlik tespihlerde zikredip Kur’ân’ı çok acıklı bir makamda okurlar. Onları bu halde gördüğünüz zaman dersiniz ki: ‘Ne kadar dindar, ne kadar züht sahibi insanlar bunlar!’ İbadetin hakiki anlamını bilmediğiniz için yanlış bir anlayışa kurban gitmişsinizdir...”

Bu anlayışın en acıklı sonuçlarından birisini Muhammed Said Ramazan el Buti, ‘Haza Validi’ kitabında dile getirir. Bu acilci gençler aynen Mevdudi mantığındaki gibi Molla Ramazan’a şöyle seslenirler: “Daha ne kadar ibadetu taatla bizi pasifize edeceksin. Ne zaman ahkamdan ve cihaddan bahsedeceksin?” Oğul Buti bunu söyleyen gençlerin bilahare Hama faciasının failleri olduğunu kaydeder.

***

Elbette Muvdudi’nin zem ettiği diğer tarafın da kendisine göre kusurları ve eksiklikleri var. Bu eksiklik yanlışlık anlamına gelmiyor. İslâm tarihinde gecesini gündüzüne katan niye cihad ve mücahade erbabı geçmiştir. Ve onun hafife aldığı tezkiye ekolü İslâm tarihindeki psikolojik ve pedegojik ekollerdir ve bunlar ümmetin ruh hekimliğini yapmışlardır.

03.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.07.2007) - İndirgemecilik ve parçalı anlayış

  (01.07.2007) - Mekanik tasavvurlar

  (29.06.2007) - Zafere kayıtlı misyon

  (28.06.2007) - Hukukta tedricîlik

  (27.06.2007) - Topdawn ve tedricîlik

  (26.06.2007) - Siyaset ve şiddette yöntem

  (25.06.2007) - Yöntem meselesi

  (24.06.2007) - Bir hüzün yolcusu

  (23.06.2007) - Yalan rüzgârı

  (22.06.2007) - Meydan savaşından siyaset savaşına

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004