Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

İngiltere’de sigara, Türkiye’de başörtüsü yasak!



“Muâsır medeniyet seviyesi”ne ulaşan ülkeler ile bu hedeften uzaklaştırılmak istenen ülkemiz arasındaki fark, her hadise sonrası biraz daha netleşiyor. Bakınız, meselâ İngiltere ‘sigara’yı yasaklarken, Türkiye’de ‘başörtüsü’ yasaklanıyor.

“Kamusal alan” sözleriyle başörtülü öğrencileri üniversitelere sokmayanlar, imkân ve fırsat bulsa aynı başörtülülerin sokaklarda da gezmesine mani olmak isterler. “Yok, bu kadarını da yapmazlar” diyenler olabilir. Ama yaşanan hadiseler, daha da fazlasını yapmak isteyen art niyetlilerin varlığını haber veriyor.

Art niyetli olanlar, başörtüsüne ‘türban, siyasî simge’ gibi kılıfları takarak, güya gerçek anlamda başlarını örtenlere bir şey demediklerini iddia ederler. Neymiş, eskiden böyle başörtüsü takanlar yokmuş! Neymiş, ninelerimiz başlarını böyle bağlamıyormuş! İyi de, siz o ninelerinize başlarını niye bağladıklarını hiç sordunuz mu? Onların başörtüsü bağlama şekli farklı da olsa, işin özünde ‘tesettür emri’ yatmıyor mu? Onlar da başörtülerini ‘inançları gereği’ takmıyor mu? Nasıl ki, ‘etek’lerin modeli değişiyorsa, başörtüsünün de modeli değişemez mi? Maksat, ‘tesettürü temin’ değil mi? Niçin ‘şekle’ takılıp kalıyorsunuz? Yoksa maksat başka mı?

“İmkân ve fırsat bulsalar, başörtülülerin sokaklara çıkmasına da müsaade etmek istemezler” tesbiti hayalden ibaret değildir. Yakın geçmişte, bir üniversite rektörü, sırf başörtülüler var diye bir toplantı salonunu terketmemiş miydi? Bu anlayıştaki yasakçılar, imkân ve fırsat bulsa yasağı sokaklara da taşımak istemez mi? Nitekim, geçmiş dönemin Milli Eğitim Bakanlarından biri, “Başörtülüler sokaklarda serbestçe gezebiliyor ya!” demek sûretiyle, başörtülülere sokakları da yasaklamak istediklerini ihsas ettirmişti.

Türkiye’de bu şekilde ‘çağ dışı’ uygulamalar devam ederken, İngiltere de ‘kamusal alan’da yeni bir yasak uygulamaya koydu. Ama onlar ‘başörtüsü’ne değil, ilmen ve tıbben insan sağlığına zararlı olan, içenlerin de kurtulmak istediği ‘sigara’ya yasak koydu!

Artık İngiltere’de iş yerlerinde ve hatta bina kapılarının önündeki sundurmaların ya da stadyumlardaki kapalı tribünlerin altında bile sigara içmek yasak hale getirildi. (Yeni Asya, 2 Temmuz 2007)

Şu çelişkiye bakar mısınız: İngiltere’de ‘sigara’ya ‘kamusal alan’da yasak uygulanırken, Türkiye’de ‘başörtüsü’ne benzer yasak uygulanıyor! Sigara öyle bir ‘belâ’ ki, içenler de bu alışkanlıktan muzdarip. Bu ‘belâ’dan kurtulmak için malını, mülkünü vermek isteyenler çıkabiliyor. İnsanın, “Böyle yasağa can kurban” diyesi geliyor. Gerçekten de, bu ve benzeri uygulamalar, muhatap olanların da desteğini alabilir. Nitekim, Türkiye’de de kapalı mekânlarda sigara içme yasağı uygulanıyor ve bu uygulamadan sigara içenler de şikâyetçi değil. Çünkü sigaranın zararını, en iyi içenler biliyor.

Peki, ya başörtüsü yasağı? En temel insan hakkı olan eğitim hakkını da dolaylı olarak engelleyen bu yasağı Türkiye hak ediyor mu?

05.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.07.2007) - “Vekil”ini seçen millet, niçin “başkan”ını seçemesin?

  (06.07.2007) - Sivil anayasa, çok mu zor?

  (05.07.2007) - İngiltere’de sigara, Türkiye’de başörtüsü yasak!

  (03.07.2007) - AB yolunda son durum

  (02.07.2007) - ‘Suç patlaması’na çare

  (01.07.2007) - Cami duvarını kirletmek

  (30.06.2007) - Medyanın yürüdüğü cehalet yolu

  (29.06.2007) - ‘Çöp ev’lerden ‘bomba ev’lere

  (28.06.2007) - Terörle ‘eğitimli’ mücadele

  (27.06.2007) - Anketler ve gerçekler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004