Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Medyanın yürüdüğü cehalet yolu



Sonunda sormamız icap eden bir soruyu en başta soralım: Medya yürümekte ısrar ettiği bu yanlış yoldan ne zaman dönecek? Medyanın ‘din’ konusunda iyi imtihan vermediği her fırsatta gözler önüne seriliyor. Medyaya, “ekonomi danışmanı”ndan çok daha önce ‘din konusunda danışman’lar gerekiyor. Bu ihtiyacı dile getiren ‘uzman’lar var, ama maalesef şimdiye kadar onları dinleyen olmadı...

Yine medya, yine cehalet dolu haber, yine karalama... Dün bir gazetede yer alan, cehaletin ve karalamanın son örneği oldu. Habere göre,

Isparta Ülkü İlköğretim Okulu’nda görev yapan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmeni, sekizinci sınıf öğrencilerini, kendisinin dağıttığı, Said Nursî’nin sözlerinin yer aldığı notlardan sözlü yapmış. ‘Durumdan vazife’ çıkaran Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı da, konu hakkında ‘suç duyurusu’nda bulunmuş. (Milliyet, 29 Haziran 2007)

Haberde şu bilgiler de yer alıyor: (Öğrencilere dağıtılan notlarda) Said Nursî’nin “Gözlerin zinası bakmaktır”, “Cennet, kılıçların gölgesi altındadır”, “Çok gülmek kalbi öldürür” gibi ifadelerinin yer aldığı belirtildi. (Öğretmen) daha sonra bu notlardan öğrencilerini sözlü yaptı.

Haberin devamında, Bediüzzaman Said Nursî için olumsuz ifadeler de yer alıyor ve konu hakkında soruşturma başlatıldığı beyan ediliyor.

Bir defa, haberde ‘Said Nursî’nin sözleri diye bahsedilen hakikatler, hadis-i şerif meâlleridir. Meselâ, “Cennet kılıçların gölgesi altındadır” şeklindeki ifade, muteber hadis kitaplarında yer alır. (Bkz.: Buhârî, Cihad: 22) Tabiî bu hadis-i şerifin mânâsı, yorumu işin ayrı bir yönüdür. Ama işin içinde ‘kılıç’ sözü geçiyor diye hadis-i şerifi yanlış anlamak ve yorumlamak, başka mânâlar çıkarmak kökten yanlıştır. Bütün bu itirazların ortak bir noktası var: Din konusunda cehalet, evham ve korku. Belki, “din düşmanlığı” demek gerekecek, ama bu sözden çok alındıkları için “cahillik”lerine verelim, daha iyi...

Hadis-i şerifleri ve onlara uygun ‘mânâ’lar ihtivâ eden sözleri, beyan ve tesbitleri ‘suç unsuru’ olarak kabul etmeyi reddediyor ve bu konuları gündeme taşıyanları da kınıyoruz. Sadece ‘cahil’liklerine vermekle de iş hallolmuyor. Çünkü burada ve benzeri durumlarda ‘iyi niyet’ olmadığı anlaşılıyor.

Bakınız, okullar tatile girmiş ve bir ‘din dersi’ öğretmeninin yaptığı ifade edilen bir ‘sözlü’den kriz ve kargaşa çıkarmak isteniyor. Bir din dersi öğretmeninin, haberde bahsedilen hadis-i şerif ve güzel sözlerden öğrencilere bahsetmesi kadar tabiî bir şey olabilir mi? Böyle bir ‘yardımcı ders bilgisi’ni öğrencilere dağıtan öğretmen “Kimya öğretmeni” olmuş olsa, itirazların belki bir anlamı olabilir. Ama söz konusu ‘ders notu’nu dağıtan ‘din dersi’ öğretmeni ve dağıttığı notlar da zaten ‘din/ İslâm’ konusunda. Öğretmenlerin bu kadarcık ‘inisiyatif/tercih’ hakkı olmayacak mı? Değilse, nerede kaldı ‘hür düşünceli beyinler’ yetiştirmek?

Haberde itiraz edilmesi gereken konulardan biri de Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin yanlış tanıtılmaya çalışılmasıdır. Bütün ömrünü milletin ‘iman selâmeti’ için vakfeden bir büyük İslâm âlimini “cumhuriyet karşıtlığı” ile suçlamak ‘yalan’dan da öte ‘iftira’dır. Bu iftiraya Üstad Bediüzzaman hayattayken cevap vermiştir: “Sizler dünyaya gelmeden ben dindar bir cumhuriyetçi olduğumu elinizdeki tarihçe-i hayatım ispat eder.” (Târihçe-i Hayat, s. 357)

‘Balon’ haberler üzerinden Bediüzzaman’a hücum edenler, son tahlilde kaybetmeye mecbur ve mahkûmdurlar. Güneşe üfleyenin nefesi tükenir ve yorgun düşer...

30.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.06.2007) - ‘Çöp ev’lerden ‘bomba ev’lere

  (28.06.2007) - Terörle ‘eğitimli’ mücadele

  (27.06.2007) - Anketler ve gerçekler

  (26.06.2007) - Daha ne istiyorsunuz?

  (25.06.2007) - Bu çekingenlik niye?

  (24.06.2007) - Kur'ân öğrenilmesinden korkmayalımn

  (23.06.2007) - Alkol batağını kurutalım

  (22.06.2007) - CHP, ‘Türkiye gerçeği’ni mi gördü?

  (21.06.2007) - Oyakbank kimindi?

  (20.06.2007) - Başörtüyü soruşturmak ne kazandırır?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004