Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Sivil anayasa, çok mu zor?



Hemen her seçim döneminde olduğu gibi, bu seçim döneminde de, ihtilâl anayasasından kurtulmamız gerektiği hatırlatılıyor. 1980 ihtilâlinin ‘hediyesi’ olan 1982 Anayasasının, Türkiye’nin şartlarına uygun bir anayasa olmadığı ortada.

1982 Anayasasından kurtulmak gerektiği hususunda sivil toplum kuruluşları arasında bir mutabakat sağlanmış görünüyor. Farklı dünya görüşlerine mensup kişi ve kuruluşlar, bu taleplerini ilân ediyor. Meselâ; İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, MAZLUMDER, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi temsilcileri yeni parlamentodan; yeni, sivil, insan haklarına dayanan bir anayasa beklediklerini açıklamışlar. (Yeni Asya, 5 Temmuz 2007)

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, ‘sivillerin hazırladığı bir anayasa’ değil, hazırlanacak anayasanın; anlayış bakımından ‘sivil’ olmasıdır. Çünkü, gerçekte ‘sivil’ olduğu halde, anlayış ve yaklaşım olarak ‘üniformalı’dan daha fazla ‘ihtilâlci’ olan ‘uzman’lar da vardır.

Çeyrek asırdır tartışılan konuların başında 1982 İhtilâlinin hazırlayıp millete dayattığı anayasa vardır. Bildik bileli bu konu tartışılır ve hemen her siyasî parti bu anayasanın değişmesi gerektiğini söyler. Mevcut anayasa, tâ başlangıcından beri problemlidir. Mevcut anayasanın en büyük kabahati, millete ‘zorla’ ve aldatmayla kabul ettirilmiş olmasıdır. Anayasanın halkoyuna sunulduğu şartları biliyoruz. İhtilâl lideri, bütün Türkiye’yi meydan meydan gezerek anayasaya ‘hayır’ demenin ‘millet düşmanlığı’ ile eş olduğu anlamında konuşmalar yapmıştır. Kampanya süresinde, ‘hayır’ demek suç, ‘evet’ demek serbestti. Öyle ki, oylamada kullanılan ‘hayır’ anlamındaki oy kâğıdının renginden bahsetmek bile suç kabul edilmiş, bu yönde yayın yapan gazetelere kapatılma cezası verilmiştir. Hele hele siyasetçilerin, halkoyuna sunulan anayasa aleyhinde konuşması suçtan da öte ‘hainlik’ kabul edilmiştir.

Bütün bunlara ilâve olarak, anayasanın ne getirip ne götüreceği kamuoyunda tartışılamamıştır. İhtilâl lideri, milletin kulağına hoş gelecek sözlerle anayasayı savunmuş, milletin ve demokrasinin aleyhindeki maddeler ise ustalıkla gizlenmiştir. Meselâ, mevcut anayasanın ‘din dersi’nin mecburî hale getirilmesi ‘güzel bir örnek’ olarak sunulmuş ve halk bu yolla aldatılmaya çalışılmıştır. Bizzat ihtilâlin lideri, düzenlenen mitinglerde bu konuya değinmiş ve “Biz dindarız, bizim babamız da hacıydı” anlamında nutuklar atmıştır.

Tabiî ki konu etraflıca tartışılmayınca, hazırlanan anayasasın ‘iyi’ olduğu kabul edilmiş ve referandumda yüzde 90’ın üzerinde bir destekle geçer not almıştır. Ancak bu not, kesinlikle hür bir seçim sonrası değil, aldatma ve yanıltma sonrası gelen bir nottur. Milletin; bir an önce ihtilâlcilerden kurtulmak istemesi de bu neticenin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Olan olmuş ve bu güne gelinmiştir. Yapılacak şey basittir: 1982 Anayasasını aratmayacak sivil bir anayasa şarttır. Her konuda mutabakat sağlamak kolay değil, ancak asgarî müştereklerde, belli başlı konularda ‘ortak nokta’da buluşup yeni bir anayasa hazırlanmalıdır ve hazırlanabilir. Bunu yapmak çok kolay olmasa da imkânsız da değildir.

Aradan çeyrek asır geçtikten sonra hâlâ ihtilâl anayasası ile yönetiliyor olmak, Türkiye için hüzün vericidir...

06.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.07.2007) - İngiltere’de sigara, Türkiye’de başörtüsü yasak!

  (03.07.2007) - AB yolunda son durum

  (02.07.2007) - ‘Suç patlaması’na çare

  (01.07.2007) - Cami duvarını kirletmek

  (30.06.2007) - Medyanın yürüdüğü cehalet yolu

  (29.06.2007) - ‘Çöp ev’lerden ‘bomba ev’lere

  (28.06.2007) - Terörle ‘eğitimli’ mücadele

  (27.06.2007) - Anketler ve gerçekler

  (26.06.2007) - Daha ne istiyorsunuz?

  (25.06.2007) - Bu çekingenlik niye?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004