Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Yollardan bir yol



Akreple yelkovan dönerken zamanın çemberinde, iki kapılı bir hânın uzun ince yolunda bitmez menziller. Evet yol uzundur, incedir; ama insanın alnında yazılı kaçınılmaz gerçektir. Yol birdir hep; nereye gideceği, hangi durakta son bulacağı belli; ama menziller farklı farklıdır. O menziller ki, yol demişiz her birine biz fâniler. Ve yürümüşüz; hep yürümüşüz… Yollara düşüp yol aramışız. Hatıralarımızı yerden kaldırıp kucaklayarak, bir yola atılmışız yeri geldiğinde… Yeri geldiğinde, bir yolunu bulup hâtıraları hiçe sayarak belirsiz ufuklara yol almışız.

Şüphesiz insanoğlu var oldukça ve zaman denen çember dönüp de insanı yürüttükçe, yol mefhumu olacaktır. Öyle ki, hayatımızın her karesinde yer alır bu tek heceli tılsımlı kelime. Neler olmaz ki… Gurbet olup hasret acısıyla bir kelime hâlinde tecelli eden yola türkü yakılır, şiir yazılır ve hatta resimler yapılır, ki yol ile düğümlü yazgımızın ortaya çıkmasıyla, hemen her şey bir şekilde yol bularak yol olmuştur artık hayatımızda.

Anlayacağınız, kimi zaman korkulu, kimi zaman eğlenceli, kimi zaman da belli belirsiz menzillere doğru uzanan yollarda yürüyen insan, temelde hayatını üzerinde kuracağı hakikatin peşinden giden bir çelebidir bu dünyada. Söz gelimi, Mevlânâ sema ederek, Yunus Emre dağlar ile taşlar ile çağırarak nasıl yürüdüyse sonsuzluğa uzanan yollarda, hemen hepimiz de bir şekilde sonsuzluğun bir güneş gibi parladığı ufkun yollarında yürüyoruz. Öyle bir döngü ki bu, ayrılıkla vuslatı içi içe yanımızda taşıyarak bizim için tayin edilmiş nihaî noktaya doğru yolculuk ediyoruz.

Şöyle dikkatli bir nazarla serencamımıza eğildiğimizde, hemen her yanımızı yol(culuk) denen mefhumun kuşattığını görürüz. Ve bilerek ya da bilmeyerek, biz yol alırken her dâim yürümekle mecbur olduğumuz yolda, attığımız her adım arzu edelim ya da etmeyelim, “İster yürü, ister bekle/İster çıkart, ister ekle/´Geç kaldım´ diye gam çekme/Her varış ecele doğru (A.Karakoç)” hakikatine yürürüz. O hâlde uzayan yollar çeşit çeşit anlamlara sürükler insanı. Öyle ki, hayatın sırrına erdirmek için uzanır ecel cellâdına kadar. Sonrası kabre doğru yolculuktur işte. Ve ötesi Berzah yolu ki, menzil-i maksut denen nihaî nokta da ya nar ya da nur yoludur.

Elbette hakikate varmada çeşit çeşit yol vardır. Ancak esas olan şu ki, insanı kendine götürmeli her yol. Meselâ Yunus Emre gelmeler ve gitmelerin bir türlü dinmediği ezelden ebede doğru yolculukta biçare Yunus iken, buğday alma amacıyla yola düştükten sonra önce Hacı Bektaş’a yolu düşmüş ve daha sonra Tapduk Emre’de yolunun düğümü çözülmüş, en sonunda Derviş Yunus oluvermiştir. Aynı şekilde, zamanın sayılı âlimlerinden ders aldığı hâlde bir türlü içindeki ilâhî neş’eyi bulamayan Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin yolu Şems-i Tebrizî ile kesişmiş, Divan-ı Kebir’indeki şiirlerinde geçirdiği ateş yolculuğu misali, âdeta bir ateş çemberinden yolu geçtikten sonra Mesnevî’de yolunu bulup karar kılmıştır. Bunun yanında, Leyla’nın aşkından yolu çöllere düşen Kays, içindeki aşkı dembedem ilâhî mecraya çeviren yollardan geçtikten sonra, artık Mecnun olmuştur.

Bütün bu örnekler gösteriyor ki; hemen bütün hakikat yolcuları, alegorik(soyut) bir Mesnevî olan Hüsn-ü Aşk’ta olduğu gibi, yolculuğa çıkan “Aşk” misali her türlü zahmetli iç ve dış yolculuktan sonra “Hüsün(Güzellik-Hakikat)”le karşılaşıp da mahiyetlerini kavrayınca, esasında kendilerine doğru bir yolculuk yaptıklarını anlamışlardır. O hâlde her insanın da, maddî-manevî, düştüğü yol kendisini kâmil insan amacına ulaştırabilmeli…

28.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.07.2007) - Hayır duâlarımız... Bedduâlarımız...

  (07.07.2007) - Bir ölüm analizi

  (30.06.2007) - Kitle(sel)leşmek üzerine düşünceler...

  (23.06.2007) - Bir kıvrımlık “s”dir hayat

  (02.06.2007) - Fetihten arta kalan düşünceler

  (26.05.2007) - Keşkeli cümleler kuruyorum, gözlerim kapalı

  (12.05.2007) - Yunusvârî nazarlara ihtiyaç var

  (05.05.2007) - Dilimize bayram ola(mı)

  (28.04.2007) - Hayatımız formalite

  (21.04.2007) - Anlatılmalı, anlaşılmalı, yaşanmalı...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004