Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Şaban DÖĞEN

Mi'rac’la yükselmek



Mi’rac, Resûl-i Ekrem’in (asm) bir gece vakti Mescid-i Haram’dan alınıp Mescid-i Aksa’ya götürülmesi, sonra da gökyüzüne çıkarılması ve daha yatağı soğumadan yerine getirilmesi hadisesinin adıdır. Bu esnada, inandığımız Rabbimizi, melekleri, kâinatta bütün olup bitenlerin yazılı bulunduğu Levh-i Mahfuz’u, peygamberleri, Cenneti, Cehennemi dünya gözüyle apaçık görmüş, bir kısım peygamberlerle sohbet etmiş, namaz gibi çok değerli bir hediye ile gelmiştir.

Mi’rac ile kâinatın hakikati daha iyi anlaşılmış; perişan, fani, karmakarışık bir vaziyetten kurtulmuş, herbir varlığın Cenâb-ı Hakk’ın isimlerini anlatan birer mektup, birer ayna olduğu anlaşılmış, varlıklıkları sevince gark etmiştir.

İnsanın değeri ise çok daha artmıştır. O sayede insan aciz, fakir; ihtiyaç ve düşmanları nihayetsiz, fani bir yaratık olmaktan kurtulup en güzel bir sûretle yaratılmış bir kudret mucizesi, kâinatın küçük bir modeli; ezel ve ebed Sultanı olan Cenâb-ı Hakkın bir muhatabı, özel bir kulu, dostu, habibi ve Cennete aday özel bir misafiri konumuna yükselmiş, sonsuz bir sevinç ve sınırsız bir şevk kazanmıştır. Dahası rızâ-yı İlâhîyi öğrenme fırsatı bulmuştur.

Sayısız nimetlerle beslenip büyütülen, baha biçilmez organ, duygu ve kabiliyetlerle donatılan, kâinat zerreden kürelere kadar her şeyiyle emrine verilen insanın, kendini yaratan ve bunca ihsan ve ikramlarda bulunan Rabbinin rızasını öğrenmesi kadar mutluluk verici başka ne bulunabilir? İşte Mi’rac’ın en büyük hediyelerinden biri budur.

İnsan yok olmaktan, hiç olup gitmekten titrer. Resûl-i Ekrem (asm), bizzat ebedî hayatı görüp gezerek insanlığa öyle bir müjde vermiştir ki, tarif edilmez. İdama mahkûm bir insanın, idamdan kurtuluşundan bin kere daha sevinç verici bir olaydır bu. Yokluğa mahkûm bir varlığa, ebediyen, hem de acılardan, yokluklardan uzak sonsuz bir mutluluk müjdeliyorsunuz. Bunun sevincine sınır olabilir mi?

Hele o ebedî âlemde, ebedî olan Rabbimizi görmenin hazzına ise doyum olmaz. Yirminci Mektub’da denildiği gibi, dünyanın bin senelik mutlu hayatı Cennetin bir saatlik hayatına denk gelmez. Cennette de bin sene yaşamak Cenâb-ı Hakkın cemâlini bir saat seyre mukabil gelmez. İşte böyle bir müjdenin muhatabıdır insan. Sonsuz güzellik ve kemâl sahibi Yaratıcımızı ebedî saadette görmeye muvaffak olmak, o kadar mutluluk verici hoş, güzel bir meyvedir ki târif edilmez.

Tefekkür ve ibadet saatleri olan Mi’rac Kandilinde bize ihsan edilen bu büyük nimetleri düşünmek de daha bir şevk ve gayrete getirmez mi bizi?

10.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.08.2007) - Kalbi nurlanan insan

  (08.08.2007) - Namaz sevgisi

  (07.08.2007) - İlk sorgulama

  (06.08.2007) - "Bunlar insan değil, İfrit"

  (05.08.2007) - Zordan korkmamak

  (04.08.2007) - Zordan korkmamak

  (03.08.2007) - Cennetin anahtarı

  (02.08.2007) - Ölüleri duyabilseydik

  (01.08.2007) - Cennetin anahtarı

  (31.07.2007) - Mezarın konuşması

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri