Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Memur, amuda mı kalksın?



Türkiye, cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni bakanlar kurulunun oluşumunu konuşurken, diğer taraftan da yaklaşık 1.5 milyonu-aileleri ile birlikte 6 milyon-yakından ilgilendiren memur sendikaları ile Kamu İşveren Kurulu arasında 2007 yılı toplu görüşmeleri yapılıyor.

Memurların haklarını savunan üç büyük memur konfederasyonu, bu yıl da tek vücut olamadılar. KESK daha başından görüşmelere katılmama kararı aldı. Ancak, bu birliktelik sağlansa dahi, görüşmelerin sonucunu nihayetinde hükümet belirliyor. Memurların isteklerini hükümet isterse yapıyor, istemezse yapmıyor. Bu durumun değişmesi için ortak kanaat, toplu görüşme geleneğinin toplu sözleşme olarak değişmesi ve grev hakkının sağlanması… Yani toplu görüşme değil, toplu sözleşme... Görüşmeler sürerken, bunun bir Anayasa değişikliği ile yapılabileceği noktasına gelindi ve bu yönde çalışmalara başlanmasına karar verildi.

* * *

Memur-Sen toplu görüşmeler başlamadan hemen önce bir anket yapmıştı. 51 ilden yaklaşık 10 bin kamu çalışanının katılımıyla yapılan “Memurun Yaşam Memnuniyeti” anketinde çarpıcı sonuçlar çıkmıştı. Ankete katılan memurların yüzde 72.18’inin kazancından memnun olmadığını gösteriyor. Ankete katılan memurlar, geçen yıl, en fazla ücret dengesizliği ve ücret miktarlarıyla ilgili sorun yaşadıklarını söylüyor.

Ankete katılan kamu çalışanlarının yaklaşık üçte ikisi geleceklerinden umutlu olduklarını dile getirirken, katılımcıların yüzde 25’i geleceklerinden umutlu olmadığını, yüzde 7’lik bir kesim ise geleceğinden hiç umutlu olmadığını söylüyor.

Anketteki çarpıcı sonuçlardan birisi de, “AB Üyeliğinin Sendikal Haklara Etkisi”yle ilgili soruya verilen cevapta ortaya çıktı. Ankete katılan memurların yaklaşık yüzde 60’ı AB üyeliğinin sendikal haklara olumlu olacağını, yüzde 27’si ise olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmayacağını düşünüyor. AB üyeliğinin sendikal haklara olan etkisinin olumsuz yönde olacağına inananların oranı ise yüzde 11’de kalmış.

* * *

Peki memurlar ne istiyor? Bu isteklerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Çalışanlarının maaşları AB standartlarına çıkarılmalı, eşit işe eşit ücret, kurumlar arası ücret farklılıklarına son verilmeli, insan onuruna yakışır bir maaş verilmeli.

Dinî bayramların daha coşkulu ve huzur içinde geçirilmesi için bütün çalışanlara birer maaş tutarında ikramiye verilmeli.

TRT bünyesinde ‘Sağlık TV’ kurulmalı.

Çalışanlarının emekli ikramiyeleri kamu işçi emeklileri seviyesine yükseltilmeli.

Okullara güvenlik görevlisi ve sağlık personeli kadrosu tahsis edilmeli.

Personellerin görev tanımı yapılarak hiç kimsenin görevi dışında çalıştırılmaması sağlanmalı.

Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulmalı.

Kadrosuz camilere kadro verilmeli, din görevlilerine resmî tatillerde mesai ücreti ödenmeli, cami aydınlatma giderleri diğer resmi kurumlar gibi faizsiz uygulanmalı. hastanelere din hizmeti sunulmalı, diyanet radyo ve televizyonu kurulmalı ve Diyanet Akademisi açılmalı.

Bütün ilçe ve beldelerde kütüphane kurulmalı.

* * *

Görüşmelerin 30 Ağustos’a kadar tamamlanması gerekiyor. Anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kuruluna sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise, Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kuruluna sunulacak…

Ancak şu da ortada duruyor. Hükümet ile konfederasyonlar arasında geçmiş yıllarda imzalanan mutabakat metinlerdeki birçok madde, hâlâ neticelendirilememiş durumda. Öncelikle bu maddelerin bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.

Özetle, memurlar haklarını istiyor. Şimdi son günlerin moda cümlesi ile yazımızı noktalayalım. Memur sorunların çözümü için amuda mı kalkmalı? Hükümet bu çözülebilir sorunları çözmek için memurların amuda kalkmasını beklememeli…

25.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2007) - Şifre: 28 Ağustos

  (22.07.2007) - “Ne yaparsın işte fani dünya” mı?

  (21.07.2007) - Kutuplaşmaya değil, uzlaşmaya

  (16.07.2007) - Kulaklara küpe olacak analizler

  (15.07.2007) - “Ver oyunu MHP’ye gitsin CHP’ye...”

  (14.07.2007) - Ders alındı mı acaba?

  (09.07.2007) - Belirsizlik

  (08.07.2007) - Milletin seçim beyannamesinde neler var?

  (07.07.2007) - İpin ucu kaçtı

  (01.07.2007) - Başörtüsü konusunda yan çizenler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri