Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

S. Bahattin YAŞAR

Evliliğe ve çocuğa eğitim merkezleri



Dejenerasyon ve tedbir

Aile ve çocuk haberleri her geçen gün tehlike sinyali veriyor. Bütün çeşitliliği ile beraber, aile ve çocuk üzerindeki ifsat komitelerinin tezgâhları çok tehlikeli aile manzaraları ortaya çıkarıyor. Bu tablodan birey de, aile de, toplum da çok ciddî etkileniyor. Yıkım manzarası bu kadar açıklığı ile birlikte orta yerde iken, kendini yetkili olarak takdim eden zevattan akl-ı selim bir cevap ya da tedbir sesi çıkmıyor. Kadın ve aile ile ilgili bakanlıklar bile olmasına rağmen sanki onlar başka dünyaların kurguları içerisindeler.

Ülkemiz gerçeklerini ifade etmesi ve çözüm için adım atması gereken yetkililer suskunluğu tercih ederken, yine ülkemizle ilgili gerçekleri ve çözüm tekliflerini AB ve Unicef yetkililerinin ağzından duyuyoruz.

18.08.2007 tarihli Yeni Asya Gazetesi’ndeki habere bir bakın: “UNICEF Türkiye Temsilcisi Eddie McLaughney, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yurt ve yuvalarda kalan çocukların 12 bininin ekonomik sebeplerle ailesinden ayrı kaldığını belirterek, ‘Bizim önerimiz, bu çocukların masrafı için ailelere, ayda 200-250 YTL ödensin, çocuk ailesinden kopmasın’’ dedi.

Yurt ve yuvalarda barınan çocukların durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan UNICEF Türkiye Temsilcisi McLaughney, şunları söyledi: “SHÇEK yuvalarında kalan 20 bin çocuktan 12 bini ekonomik sebeplerle ailesinden ayrı. Yuvalarda bu sebeple kalıyorlar. Bizim önerimiz, bu çocukların masrafı için ailelere 200-250 YTL ödensin ve bunu çocukların giderlerinde kullansınlar, çocuklar ailelerinden kopmasın. Ayrıca aileler için de aile eğitim programı, daha iyi ebeveyn olma programı kullanılsın istiyoruz. Bundan da faydalansınlar. Bizim yaptığımız da fon oluşturmak, çalışmak, kurumları harekete geçirmek.”

McLaughney, yeni kurulacak hükümetten de, çocuk koruma programının geliştirilmesini ve iyileştirilmesini istediklerini dile getirdi.

Aile eğitim programı ve iyi ebeveyn olma programı

Sağlıklı aile olabilmek, temelleri sağlam atılmış bir evliliğin sonucu olacaktır. Temelleri sağlam olan bir evlilikten de haliyle sağlıklı maddî ve manevî bünyelere sahip çocuklar dünyaya gelecektir.

Onun için aile olmadan önce atılması gereken adımlar bulunmaktadır. Bu adımları ille de devlet kurumlarından beklemek doğru değil. Bu adımları rahatlıkla sivil toplum kuruluşları üstlenebilir. Sivil toplum kuruluşlarının toplumdaki dejenerasyonu seyretmekten ziyade, kendince çözüm adımları atabilmesi mümkündür.

Aile bozulmadan yardımcı olmak

Sivil toplum kuruluşlarının aile zedelendikten, yıkım, dejenerasyon başladıktan ve hatta kopmalar, çatırtılar başladıktan sonra adım atmaları pek sağlıklı değildir. Önemli olan problem ortaya çıkmadan önce tedbir almak ve problemin oluşumuna engel oluşturmaktır. Yetersiz beslenme sonucu hastalanmış çocuklara yardım götürmek, ekonomik sıkıntılar sonucu dağılmış ailelere maddi yardımlar iletmek, borçlarını ödeyememiş aile bireyleri cinnetlere ulaştıktan sonra yardım kampanyaları düzenlemek pek anlamlı gözükmüyor.

Çözüm için çok özet olarak ifade etmek gerekirse, aile okulları ve çocuğa hazırlık okulları içerisinde, anne olma, baba olma programları ve aile oluşturma programları çok rahatlıkla yapılabilecek çalışmalardır.

Bu konuda oldukça yeterli bilgi hazinesi bulunmaktadır. Ve yine oldukça yeterli eğiticiler de bulunmaktadır. Bir o kadar da eğitim ortamları, imkânları bulunmaktadır. Geriye ise sadece helva yapmak kalmaktadır.

İnanın bu yapılacak helva, sadece içindeki bireylerin ağızlarını tatlandırmayacak, aynı zamanda o bireylerin içinde yaşadıkları ailelerin ve o ailelerin çatısı altında yaşadıkları toplumların da ağızlarını tatlandıracaktır.

Unicef yetkilileri sadece yurtlardaki çocukların sorunları olarak konuyu gündeme getiriyorlar ancak, yurtların dışındaki ailelerde yaşayan çocukların da konuyla ilgili çok ciddi sorunları bulunmaktadır. İşte ortaya çıkan sorunların hepsi, sorun ortaya çıkmadan önce atılacak adımlar sonucu, ortadan kaldırılabilecektir.

Sadece bu çerçeveyi içine alan bir sivil toplum oluşumu bile çok ciddî işleri yerine getirebilecektir.

Evliliğe ve çocuğa hazırlık eğitim merkezleri diye bir sivil toplum kuruluşumuz neden yok? Yoksa var da ben mi bilmiyorum.

25.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.08.2007) - Haramı zorlaştırma

  (11.08.2007) - Umumî hatalar-umumî musibetler

  (04.08.2007) - Küresel değil; kişisel ısınma

  (28.07.2007) - 22 Temmuz’un dersi

  (21.07.2007) - Morali bozulasıcalar

  (14.07.2007) - Şu bizim kaktüs çiçeği!

  (07.07.2007) - Aman dikkat!

  (30.06.2007) - Mümkünün en güzeli: İnsan

  (23.06.2007) - Desteklediğimiz parti iktidara gelirse…

  (16.06.2007) - İdeal komşu aramak değil, önce ideal komşu olmak -2

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri