Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Sigara dur, alkol devam et!



Suları tersine akıtmak isteyenler çalışmalarına hız verdi. Dünya âlem, ‘Uyuşturucu ve alkol ile nasıl mücadele ederiz?’ diye düşünürken, bizdekiler alkolü teşvik etmenin telâşına düştüler.

Çelişki şurada: Sigara gibi daha az zararlı olan bir alışkanlığa savaş açanlar, daha büyük tahribatlara sebep olan alkollü içkilerin teşvik edilmesine ses çıkartmıyor, çıkartamıyor...

Dünyadaki örneklerden de hareketle Türkiye, sigaraya karşı en azından görünüşte savaş açmış durumda. Kapalı mekânlarda sigara içilmesine yüklü miktarda ‘para cezası’ veriliyor. Bu cezalar fiilen uygulanmasa da milletin de kabul ve desteğiyle çoğu yerde artık sigara içilmiyor. ‘Kabadayı’lık yapıp içmeye kalkışanlara da itiraz sesleri yükseliyor. Nitekim, otobüste, minibüste, uçakta ya da hastahane gibi yerlerde artık sigara içenlere rastlamak neredeyse imkânsız.

Bunlara ilâve olarak, sigaranın reklâmı da yapılamıyor. Gazetelerde sadece ‘fiyat ayarlamaları’nın ilânları verilebiliyor ki, bunu da kimsenin itiraz ettiği yok.

Gel gelelim, sigaradan binlerce kez daha fazla zararlı olan ‘alkollü içkiler’in reklâmı ise almış başını gidiyor.

Tekrar soralım: Alkollü içkiler, sigaradan daha mı az zarar veriyor? O halde, gazetelerde sigaraların reklamı yapılamıyorsa aynı gazetelerde alkollü içkilerin reklâmı nasıl yapılıyor? Daha doğrusu niçin yapılıyor? Daha da doğrusu, niçin yaptırılıyor?

Yeşilay gibi kuruluşlar da imkân ve fırsat buldukça; sigara, alkollü içki ve benzeri ‘kötü alışkanlıklar’ın zararlarını kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar. Hemen ifade edelim ki bu çalışmalar kesinlikle yeterli değiltir. Yeşilay, maddî imkânsızlığı hatırlatarak, devletten, sivil toplum kuruluşlarından ve hayırseverlerden ‘maddî destek’ bekliyor, istiyor. Bu desteği istemekte haklı. Ancak vatandaş neticeye bakıyor ve alkollü içki üretenlerin atı alıp, Üsküdar’ı geçmek üzere olduğunu görüyor...

Alkollü içki üretenler gazetelere reklâm vermekle kalmıyor, artık işi daha da büyütmüşler ve ‘özel ek’ler veriyorlar. Bu eklere örnek olması bakımından Vatan gazetesinin ‘ücretsiz’ “Rakı Kültürü” ekini gösterebiliriz. (28 Ekim 2007) Aynı gün başka gazetelerin de benzer ‘ek’ler verdiğini hatırlatalım. İlgili eklerde, ‘alkollü içki, rakı’ övülmekte, nasıl içilmesi gerektiği hususunda ‘ilmî makaleler, yazılar’ yer almaktaydı.

Bütün bunlar olurken, devlet; anayasa gereği ‘toplumun sağlığını’ nasıl koruyacak? TBMM ‘kulis’inde sigara içilmesini yasaklayanlar, alkollü içkilerin bu derece teşvik edilmesi karşısında niçin ve nasıl sessiz kalabilirler? TBMM’de bir ‘sağlık komisyonu’ yok mu? Var ise, bu reklamlar onları hiç endişelendirmiyor mu?

Tekrarlamakta fayda var: Alkollü içkiler sigaraya nisbetle daha fazla zararlı ve öldürücü olduğu halde bu ilgisizlik neyin nesi? Geçen yıllarda alkollü içki reklamları gazetelerde yer almıyor ya da alamıyordu. Ne oldu da son yıllarda bu reklamlar kolayca gazete sayfalarını ‘kir’letebiliyor? “Türkiye’yi idare edenler”in bu konuda söyleyeceği söz, alabileceği tedbirler yok mu?

Sigara gibi ‘küçük zarar’a engel olup, alkol gibi ‘büyük zarar’ı teşvik etmek; sineğin ısırmasından kaçıp, yılanın kucağına düşmekten farkı var mı? “Rakı”cılar reklâm yaparken “Gel de içme!” diyor. Bize de “Gel de kızma!” demek düşüyor...

01.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.11.2007) - Hz. Mevlânâ'ya ilgi

  (29.11.2007) - Enerjiyi kirletmeyelim

  (28.11.2007) - Risâle-i Nur’a duyulan ihtiyaç

  (27.11.2007) - Toplumun sığınabileceği liman

  (26.11.2007) - Bu kızı nasıl ağlattınız?

  (25.11.2007) - İki futbolcu, iki gerçek

  (24.11.2007) - Memleket meselesi

  (23.11.2007) - Rusya da pişman olacak

  (22.11.2007) - “Yalan haber”le baskı

  (21.11.2007) - ‘Topuz’uyla tanıdığım Vehip Sinan ‘usta’

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri