Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Enerjiyi kirletmeyelim



Dünya ekonomileri gelişip büyüdükçe daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Bunu anlamak için evlerimizde kullandığımız ‘elektrikli ev âletleri’nin sayısındaki artışı göz önüne getirmek bile yeterli olur. 20 yıl önce 3-5 tane olan elektrikli ev âletleri, bugün 10-20’ye çıkmış durumda. Bütün bu ‘gelişme’ler enerjiye duyulan ihtiyacın arttığını ve daha da artacağını gösteriyor.

Bilhassa gelişmekte olan ülkeler, enerji sıkıntısı yaşıyor. Türkiye’de de enerji sektöründeki yolsuzluk iddiâları sebebiyle bakanların ‘Yüce Divan’da yargılandığı hatırlanırsa, sektördeki ‘kir’lenme anlaşılabilir.

Enerji sektöründe uzun yıllardan beri süren bir tartışma yeniden alevlenmiş durumda. Nükleer enerji ile ilgili kanun TBMM’de kabul edildikten sonra lehte ve aleyhte gürüşler serdedildi. Hemen ifade edelim ki, önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacı artacak. Ancak hiç unutulmaması gereken nokta, ‘çevre’nin ve insan sağlığının enerjiye feda edilmemesi gerektiğidir. Nükleer enerjiye karşı çıkanların itiraz noktasında, muhtemel kazalar sonrası ortaya çıkan ciddî sağlık problemleri bulunuyor. Çernobil’de yaşanan kaza, buna en büyük örnek. Ancak, Türkiye’de bu güne kadar nükleer enerji santralı olmaması bizi bu tehlikelerden uzak tutmaya yetmiyor. Nitekim Çernobil kazasının zararı Türkiye’ye de dokundu. Ayrıca, komşumuz Ermenistan’da da kurulu nükleer santral çalışır vaziyette. Bu sebeple, yıllardan beri nükleer santral kurmamış olmamız, bizi muhtemel ‘kaza’lardan korumuş olmuyor.

Şu bir gerçek: Nükleer santral kurma noktasında ‘süper geç’ kalmış bir ülkeyiz. Dünya ülkeleri bu enerji çeşidini kullandı ve kalkınmalarını temin etti. Şimdi ise neredeyse bu enerji çeşidi terk edilmek üzere. Tabiî yeni yeni yatırımlar da yapılıyor. Geçen haftalarda Çin’in bir iki yeni nükleer santral kurma kararı aldığı gazete haberlerinde yer aldı. (Nükleer enerji ile ilgili bazı rakamlar şöyle: Dünyada kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 16’sı nükleer enerjiden elde ediliyor. 33 ülkede toplam 433 adet nükleer santral faaliyet gösteriyor. 31 adet nükleer santral ise yapım aşamasında. Çin şu anda 5 adet nükleer santral inşâ ediyor. Bunlara ek olarak 30 adet daha nükleer santral yapmayı planlıyor.)

Dünya, “Petrol bitiyor, batacağız” derken yeni yeni imkânlar ortaya çıkıyor. Bunların başında da rüzgâr ve güneş enerjisi geliyor. Türkiye’nin rüzgâr enerjisi potansiyelinin tam olarak tesbit edildiğini söyleyen doğru söylemiş olmaz. Bazen yayınlanan ‘rüzgâr haritaları’na bakıyorum ve bu haritalara göre Karadeniz bölgesinde neredeyse hiç rüzgâr esmiyor! Oysa köylerimiz ve yaylalarımızda ‘rüzgâr’dan bol ne var ki? Tabiî ki biz konunun uzmanı değiliz ve belki de Karadeniz’de esen ‘rüzgâr’ kaliteli değildir! Belki de, rüzgâr santrallerini de kökünden koparıp atabilecek kuvvette, şiddettedir! Ama bu imkânların dikkate alınmadığını söylemek durumundayız.

Türkiye’nin pek çok bölgesi güneş enerjisi konusunda imkânlara sahip iken, başka bazı bölgeler de rüzgâr enerjisi bakımından imkânlar sunuyor. Bunları yok saysak bile, Batı Karadeniz’de yeni tesbit edilen ve 30 yıl boyunca Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabileceği ifade edilen ‘metan gazı’ konusundaki sessizlik neyin nesi?

Şükürler olsun ki, ‘gaz’ımız da var, rüzgârımız da, güneşimiz de. Bir de Türkiye’nin ihtiyacı olan ‘helva’ yapanımız olsa!

29.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.11.2007) - Risâle-i Nur’a duyulan ihtiyaç

  (27.11.2007) - Toplumun sığınabileceği liman

  (26.11.2007) - Bu kızı nasıl ağlattınız?

  (25.11.2007) - İki futbolcu, iki gerçek

  (24.11.2007) - Memleket meselesi

  (23.11.2007) - Rusya da pişman olacak

  (22.11.2007) - “Yalan haber”le baskı

  (21.11.2007) - ‘Topuz’uyla tanıdığım Vehip Sinan ‘usta’

  (20.11.2007) - Risâle-i Nur’a teslimiyet

  (19.11.2007) - Düşünceye yasak, müstehcenliğe destek!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri