Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Toplumun sığınabileceği liman



37 yıldır Türk müziğinde sözü edilen Orhan Gencebay, bir röportajında ‘aile’nin önemine dikkat çekmiş ve onu ‘sığınılması gereken bir liman’ olarak değerlendirmiş.

1960’lı yıllardan sonra toplumun büyük bir değişime uğradığına dikkat çeken Gencebay şöyle konuşmuş: “Ben aile düzeninin her zaman toplum hayatında, insan hayatında en önemli yaşam şekli olduğunun ısrarındayım, kesinlikle böyle olduğunu söylüyorum. Eğer böyle olmasa doğacak çoçuk nasıl yetişecek? Nasıl ona huzurlu ve güzel bir gelecek verebileceğiz? Dolayısıyla bunu sağlayan en sağlam ve en doğru sistem aile düzenidir. Aile, toplumun sığınabilceği en büyük limandır. Her şeyi paylaşacağı yerdir ve eğitilecekleri yerlerin de en başında gelir.” (Sergiİstanbul dergisi, Kasım 2007)

“Eski”den insanlar arasında sevgi ve saygı olduğuna da dikkat çeken Gencebay, “İnsanların arasında böyle uçurumlar yoktu. Ve insanlar başkalarına özenmiyordu, kıskanmıyordu. Fakat şimdi böyleyiz, bunun nedeni ne?” diye sormuş ve cevabını da şöyle vermiş: “Yanıt açık; biz 1960-70’den itibaren bayağı değişime uğradık. Ama özümüz yine de iyi diyorum, çünkü dünyaya bakıldığında (...), hâlâ bağlı olduğumuz erdemlerimiz var. Bundan da mutlu oluyorum. Geçirmiş olduğumuz zorlu süreç vardı. Üstesinden geldik ve bu zorlukları aştık. Bunu da güçlü bir aile düzenimiz olmasına bağlıyorum.”

Bunca yanlışa rağmen bu dünya ‘batmadı’ysa, elbette bunda ‘sağlam aile’nin büyük payı var. Bilhassa, kriz dönemlerinde ‘aile’yi hatırladığımız da bir vakıa. Başka ülkelerde yaşanan küçük krizler sonrası büyük patlamaların yaşandığı malûm. ‘Yabancı’lar, bunca krize rağmen Türkiye’nin ayakta kalmasına şaşıyorlar. Diğer uzmanların da ifadesiyle ayakta kalmamızın birinci sebebi sağlam aile yapımız. Bunca tahribe rağmen eş-dost yardımlaşmasının devam etmesi elbette sevindirici.

Şükür, aile hâlâ ayakta, ancak bu durum hep böyle devam eder mi? Dört koldan tahrip devam ederken, tamir için çalışanlar ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ tavrı sergilerse ‘aile’ dimdik ayakta kalmayı sürdürebilir mi?

Aile mefhumunu tahrip eden en büyük tehlike ‘müstehcenlik’tir. Ne yazık ki, ‘dost’ bilinenler de müstehcenliği teşvik etme oyununa âlet oluyor. Gerek gazete ve televizyonlar, gerekse ‘sanal dünya’ bu tuzaklara âlet oluyor. Sadece ‘reklam’ adı altında yapılan müstehcenliğin verdiği zararları hesaplamaktan aciz kalabiliriz.

Ne edip etmeli, sağlam aile yapısını muhafazaya çalışmalıyız. Aksi halde, dünya değilse bile Türkiye batabilir...

*

Dert bitmez

Büyük şehirlerin ciddî dertlerinden biri de park problemidir. Arabası olan da, olmayan da bundan şikâyet eder. Herkesin bildiği gibi bazı araçlar, uygun ‘park’ bulamadığı için; ‘yaya’ yollarını işgal etmiş durumdadır.

Dünyanın başka ülkelerinde de benzer problemler yaşanıyor. Ama Japonya ile ilgili bir not dikkatimizi çekti. İspark Genel Müdürü Kadir Gurbetçi aktarıyor: “Japonya’da araç almadan önce aracınızı nereye park edeceğinizi belgeleyemezseniz araç alamazsınız!”

Japonya ‘kökten’ çözümü bulmuş...

27.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.11.2007) - Bu kızı nasıl ağlattınız?

  (25.11.2007) - İki futbolcu, iki gerçek

  (24.11.2007) - Memleket meselesi

  (23.11.2007) - Rusya da pişman olacak

  (22.11.2007) - “Yalan haber”le baskı

  (21.11.2007) - ‘Topuz’uyla tanıdığım Vehip Sinan ‘usta’

  (20.11.2007) - Risâle-i Nur’a teslimiyet

  (19.11.2007) - Düşünceye yasak, müstehcenliğe destek!

  (18.11.2007) - İşe istediğin zaman git!

  (17.11.2007) - Milleti de rahat bırakın!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri