Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

“Yalan haber”le baskı



Yalan haberler üretmek sûretiyle yeni 28 Şubat’lar hazırlamak isteyenler, bütün gayretlerini ortaya koymuş durumda. Hadiseleri nasıl ters yüz eder ve Türkiye’yi idare edenlerin aklını nasıl karıştırırız diye düşünenler, hamle üstüne hamle yapıyorlar. Son hamleleri de ‘yalan’ çıktı, ama uslanacaklarını zannetmiyoruz.

İddiaya göre, türban takmayan ve namaz kılmaya zorlanan 4 kız öğrenci okullarından ayrılmış. Gazete, haberi “Baskı okul bıraktırdı” manşetiyle duyurmuş. (Cumhuriyet, 21 Kasım 2007)

İlgili haber, yayınlandığı gün resmî makamlarca yalanlandı. Gazetenin “baskı görüp okul değiştirdiler” dediği isimlerden 3’ü, Kız Meslek Lisesi’xnin pansiyonunda kalmamış. “Baskı yaptı” denilen idareciler de belirtilen tarihlerde “baskı yapabilecek” görevler yapmamış v.s. Yani, iddianın neresiden tutsanız elinizde kalıyor. (Açıklama, Amasya Millî Eğitim Müdürü Necati Akkurt tarafından yapıldı. Anadolu Ajansı, 21 Kasım 2007)

Hadise bazı konuların tartışılmasını gerekli kılıyor. Bu haber yayınlandıktan sonra yalanlandı, ama atılan çamurun izi nasıl silinecek? Medyanın ‘etik’ anlayışı bu mu? Medya etiği için var olduğunu ilân eden meslekî kuruluşlar bu haberler karşısında niçin susmayı tercih ederler?

İddia edildiği gibi, ‘baskı’ sözkonusu olmuş olsa bile, medyanın doğru bir imtihan vermediği söylenebilir. 4 kişiye baskı yapıldı diye manşet atanlar, 4 bin ya da 40 bin kişiye yapılan ‘baskı’lar karşısında niçin sessiz kalır? Tabiî ki “4 kişiye baskı yapılsın” demiyoruz. İddia zaten yalanlandı, ama yalanlanmamış olsa bile; 4 kişiye yapılan baskı manşet oluyorsa, binlerce kişiye yapılan baskı niçin manşet olmaz, görülmez?

“Kime baskı yapıldı, biz duymadık!” diyenler varsa hatırlatırız: Kanuna dayanmayan ve ‘muasır medeniyet seviyesi’ne ulaşan hiç bir ülkede olmayan bir ‘baskı’ söz konusu: “Başörtülü öğrenciler okullara giremez” demek ve bunu uygulamak “baskı” değil mi?

Bir nokta daha var: Her anne baba yakînen bilir ki, ‘baskı’ ile netice almak mümkün değil. Kendi kızına, oğluna baskı uygulayamayan bir kişi, öğrencisine bu sebeple ‘baskı’ uygular mı, uygulayabilir mi? “Baskı” ile netice alınabilmiş olsaydı; çeyrek asra yaklaşan “kanunsuz başörtüsü yasağı”nı uygulayanlar netice alabilirdi! Yasakçılar baskıyı arttırdıkça, şükür ki; tesettürü tercih edenlerin sayısı artıyor. Dolayısı ile, İslâmın emir ve yasaklarını bilen bir eğitimcinin öğrencilere zorla, baskı ile başörtüsü taktırması, bunu istemesi ve hele hele namaz kılmaya zorlaması mümkün değildir.

İslâmın emirleri, ancak kalben teslim olanların yapabileceği emirlerdir. ‘Zorla tesettür’ ya da ‘zorla namaz’ insanların ‘münafık’ olmalarına sebep olur ki; münafıklık en fena hasletlerden biridir.

Bu ve benzeri haberlerin maksadı, suları bulandırmak, belki “yeni 28 Şubat”lara zemin hazırlamak olabilir. Ancak “28 Şubat süreci” bile gösterdi ki; sular tersine akamaz. İnsanların hür iradeleriyle İslâma teslim olmaları ‘süreci’ artarak devam ediyor ve inşallah da devam edecek. Yeni ‘süreç’ler oluşturmak isteyenler bu ‘süreç’i de unutmasalar iyi olur...

22.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.11.2007) - ‘Topuz’uyla tanıdığım Vehip Sinan ‘usta’

  (20.11.2007) - Risâle-i Nur’a teslimiyet

  (19.11.2007) - Düşünceye yasak, müstehcenliğe destek!

  (18.11.2007) - İşe istediğin zaman git!

  (17.11.2007) - Milleti de rahat bırakın!

  (16.11.2007) - Eğitime mi, silâha mı?

  (15.11.2007) - Asıl düşman faiz

  (14.11.2007) - Sami Yusuf’tan reçete

  (13.11.2007) - Tarih düşmanlığı ile bir yere varılır mı?

  (12.11.2007) - Enerji kavgası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri