Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Yasak ve yargı



AKP'nin anayasa projesi hâlâ ufukta belirmiş değil. Ama Başbakan başörtüsü meselesini "siyasî simge bile olsa" anayasa ile çözme fikrinde ısrarlı olduğunu bir defa daha ifade etti.

Oysa Meclis Başkanı Toptan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat ve son olarak Millî Eğitim Komisyonu Başkanı, eski YÖK Başkanlarından Mehmet Sağlam, sorunun anayasa ile "çözüm"üne karşı çıkan açıklamalar yaptılar.

Sağlam, "Yasa veya anayasa değişikliğine gerek yok. Rektörler yasağı uygulamazsa sorun kendiliğinden aşılır. Ben öyle yapmıştım" dedi.

"Rektörleri rahat bırakırsak, yasakları kendi kendilerine ortadan kaldırırlar" diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, yıllardır süren ve toplumu huzursuz eden yasağı kast ederek, "Bu kural görmezlikten gelinirse sorun çözülür" beyanıyla aynı yaklaşımı ifade ediyor.

Ama yasakçılar bilhassa bu söz üzerine küplere bindiler. "Efendim, yargı kararları, hele Anayasa Mahkemesinin kararı herkesi bağlar, herkes buna uymak zorunda" deyip duruyorlar.

Bu noktada Anayasa Mahkemesinin meşhur kararını adeta kutsallaştırıyor, neredeyse âyet muamelesi yapıyorlar. Ve böylece aslında, dinin farz kıldığı tesettür konusunda dindarların maalesef ortaya koyamadıkları bağlılık ve kararlılığı kendi dâvâlarını savunmak için sergileyerek, bu yönüyle örnek bir tavır koymuş oluyorlar.

Ancak bu tavrın, dillerinden düşürmedikleri rasyonel akılla, çağdaşlık ve medeniyetle, hukuk ve vicdan prensipleriyle bağdaşıp bağdaşmadığı, hiç umurlarında bile değil.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesinin başörtüsü dışında başka birçok konuda vermiş olduğu sayısız karar var. Onların uygulanıp uygulanmadığını da bu kadar hassas ve titiz bir şekilde takip ediyorlar mı?

Hepsi bir yana, YÖK ve üniversite yönetimleri, kendi icraat ve tasarruflarıyla ilgili yargı kararlarını ne ölçüde yerine getiriyorlar? Bu konuda yapılacak sıkı bir inceleme, eminiz, son derece enteresan sonuçları önümüze koyacaktır.

Üzerinde durulması gereken bir diğer çelişki de şu: Madem yargı kararlarına bu kadar önem veriyor ve mutlaka uyulmasını istiyorsunuz; meselâ YAŞ kararlarının yargı denetimi dışında tutulmasına neden ses çıkarmıyorsunuz?

Madem yargı kararları herkesi bağlamalı; askeri bu kuraldan muaf kılan anayasa maddesini niye eleştirmiyor ve değiştirilmesi gereğini neden gündeme getirmeyip es geçiyorsunuz?

İşin bir başka ciheti de şu: Vicdanlar ve özel tercihler mahkeme kararlarıyla tanzim edilemez. Tesettür kişinin kendi vicdanında yapacağı bir tercih ise, buna yargı organları da dahil, hiç kimse karışamaz. Kişisel tercih özgürlüğünün önüne konulmak istenen kamusal alan bariyerinin de hiçbir şekilde geçerliliği olamaz.

Anayasa Mahkemesinin yasağa gerekçe olarak gösterdiği çağdaşlık, medenîlik, laiklik kriterlerinin karar metnine geçen yorumları ise hukukî karşılığı bulunmayan sübjektif ve ideolojik değerlendirmeler olmaktan öteye gidemez

Nitekim öyle olduğu için, bu karar ve yorumlar maşerî vicdanda mâkes bulmuyor ve toplum nazarında bir türlü meşruiyet kazanamıyor.

Toplumun benimsemediği kararlar ise, ne kadar dayatılırsa dayatılsın, uzun ömürlü olamaz.

16.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.01.2008) - Geziden kalan

  (13.01.2008) - Avustralya ve ahiret

  (12.01.2008) - Anayasadaki "başlangıç"

  (11.01.2008) - 301'e niye dokunulamıyor?

  (10.01.2008) - 301 kilidi

  (09.01.2008) - DP'de yeni başlangıç

  (08.01.2008) - Anayasa ve terör

  (06.01.2008) - Küresel dershane

  (05.01.2008) - Ekonomi nereye?

  (04.01.2008) - Anayasada yine sıkıntı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri