Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yeni Asyadan Size

Önemli uyarılar



Başörtüsü yasağına karşı yıllardır en kararlı mücadeleyi veren Yeni Asya'nın, sorunu anayasa üzerinden, üniversiteyle sınırlı olarak çözme girişimlerine temkin ve ihtiyatla yaklaşıp, bu yolun işi daha da çıkmaza sokabileceği kaygısını dile getirmesini anlamakta zorlananlar için, benzer endişeleri paylaşan muteber kalem erbabından bazı örnekler:

Prof. Dr. Hayreddin Karaman: Eğer yapılacak anayasa değişikliği 'kamu hizmeti verenlerden yasağın kalkmaması' şeklinde kanunlaşacaksa, üniversitedeki yasak da kalkmasın, şimdilik böyle kalsın, daha iyi (Yeni Şafak, 25.1.08).

Ahmet Taşgetiren: Sadece üniversite öğrencisine özgürlük getirmekle sorun bitmez, çünkü 'başörtüsünü inanç gereği takanlar,' inanç gereği takılması gereken bütün alanlarda takmak isteyeceklerdir. Bu da bir bayanın Müslüman olarak kendisini bu görevle sorumlu hissettiği tüm zaman ve mekânları kapsar. Zaman bülûğ yaşıdır, mekân ise mahrem olmayan bütün alanlardır (Bugün, 25.1.08).

Ali Bulaç: AK Parti ve MHP'nin üzerinde anlaştığı husus sorunu çözmüyor, tam aksine iki büyük vahim sonuca yol açıyor: Bunlardan biri yasak anayasa maddesi haline getiriliyor; ikincisi kapsamı genişletilip ortaöğrenim, lise ve kamuda hizmet vermek isteyenlere teşmil ediliyor. Bundan daha 'vahim bir çözüm' olamazdı. Bu, çözüm değildir, sorunu daha karmaşık hale getirmek, ağırlaştırmaktır. Bu düzenleme ile fiilî yasağa, yasal ve anayasal dayanak kazandırılıyor. Bu düzenleme gerçekleşirse bir daha sittin sene bu madde değişmeyecektir (Zaman, 26.1.08).

Merve Kavakçı: AK Parti diğer partilerle görüşürken serbestinin kapsamını genişletip noktayı koyacak mı? Yoksa iyilik edeyim derken zarar mı verecek, genişleteyim derken nefes alma alanımızı daha mı daraltacak? Kamu hizmeti alan-veren ayrımı çok tehlikeli bir ayrım (Vakit, 25.1.08).

***

Abdurrahman Şen için

Yeni Şafak gazetesinin sinema yazarı Ali Murat Güven, geçtiğimiz Cumartesi günü çıkan yazısında, yazarımız Abdurrahman Şen'i anlattı. Yazıdan birkaç pasaj:

"Abdurrahman ağabey, 1990'ların başlarındaki Cemre'den 2000'lerdeki Sarmaşık'a dek inatla sürdürdüğü kültür-sanat dergiciliğiyle, her biri muhafazakâr kesimin sinemadaki uzun yürüyüşünün kilometre taşları niteliğindeki arşivlik kitaplarıyla, kültür-sanat servislerini ihyâ ettiği birkaç gazetenin ardından son olarak uzunca bir süredir Yeni Asya'da kaleme almakta olduğu derinlikli yazılarıyla, halen câmiamızın yetiştirdiği 'en kıdemli sinema yazarı' olma unvanına sahip. (...)

"Ülkemizin önde gelen edebiyat sitelerinden biri olan 'sanatalemi.net,' geçtiğimiz günlerde, yazarları arasında yer alan Şen'e gayet zarif bir vefâ gösterisinde bulunarak, 19 Ocak Cumartesi akşamı Türkiye Yazarlar Birliği'nin İstanbul-Cağaloğlu'ndaki tarihî Kızlarağası Medresesi binasında onun adına bir sohbet toplantısı düzenledi. Sitenin kurucusu değerli dostumuz, eğitimci-yazar Mehmet Nuri Yardım tarafından düzenlenen bu toplantıda, sayıları 20-25 dolayındaki bir dinleyici kitlesinin arasında bendeniz de yer almaktaydım. (...)

"Bu vesileyle, güzel kalpli, güzel ruhlu ve güzel huylu ağabeyim, sinema yazarlığımdaki ustam Abdurrahman Şen'i, ben de hayatta en sevdiğim şiirin bitiş mısralarıyla selâmlamak istiyorum. İsimler ha 'Mehmet' olmuş ha 'Abdurrahman,' hiç fark etmez; (...) O da yüreğimden kopartarak kendisine gönderdiğim bu dizelerdeki kahramanı, dilerse 'Abdurrahman'ım' olarak dinlesin:

"Mehmed'im, sevinin başlar yüksekte!

"Ölsek de sevinin, eve dönsek de

"Sanma bu tekerlek kalır tümsekte!

"Yarın elbet bizim, elbet bizimdir!

"Gün doğmuş gün batmış;

"Ebed bizimdir!"

28.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (21.01.2008) - Başörtüsü ve Yeni Asya

  (14.01.2008) - Ajanda köşesi

  (07.01.2008) - İki önemli çalışma

  (31.12.2007) - Dış geziler

  (10.12.2007) - Önemli bir yazı dizisi

  (03.12.2007) - 8. Bediüzzaman Sempozyumu

  (26.11.2007) - Fırsat kaçmadı

  (19.11.2007) - Bediüzzaman Seti

  (12.11.2007) - Kadın İlmihali

  (05.11.2007) - Toplantının ardından

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri