Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevat ÇAKIR

Dumancıların vay haline



Evet, sigara tiryakilerinin dört aylık bir zamanı kaldı. O zamana kadar ne kadar dumanlansalar kârdır. Sigara içen bir kişinin sigarayı tam bitirmeden atmaya mecbur kaldığında son bir kez daha çekip de atması gibi. Artık bu tarihten sonra dumanlanmak çok zor olacak. Yıllarca şehirler arası otobüslerde, hastanelerde topluma açık yerlerde nice insanlar istemeden duman altı oldu. Artık 19 Mayıs 2008'den sonra, tüm kamu binalarında, birden fazla kişinin girebileceği tüm iş yerlerinde, bahçelerinde de dahil olmak üzere okul ve dershanelerde taksi ve gemilerde sigara içmek yasak. Toplumda örnek alınan meslek gruplarından gazeteci, öğretmen ve doktorların da en çok tiryaki olmaları da bir terslik teşkil ediyordu.

Özelikle okullarda çok kötü bir görünüm oluyor. Elinde sigara olduğu halde öğrencinin cebindeki sigarayı almak! Ülkemizde sigara içme yaşının 10'a kadar düştüğü düşünüldüğünde çok önemli bir karar olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca sigaraya alışanların yüzde 90'ı 20 yaşından önce sigaraya başlamış. 23 milyon civarında sigara içicimiz var. Yılda 5 milyar 500 milyon paket sigara tüketmiş olmamız ve karşılığında 14 milyar YTL harcamış olmamız çok üzücü.

Çok güzel bir kanun ayrıca radyo ve televizyonlara özellikle herkesin izleyebileceği saat olan 15 - 22 saatleri arasında ayda 90 dakika sağlığa zararlı diğer alışkanlıklarla ilgili yayın yapma mecburiyetinin getirilmiş olması da güzel. Keşke bu yayın yapma mecburiyeti belirli bir oranda gazete ve dergilere de getirilseydi. Evet duman işi artık bu kanunla belirli bir seviyede tutulur. Gençlerimiz bu kötü alışkanlıklardan uzak durarak hem sağlıklarından hem de paralarından olmazlar. İkinci aşamada sıra içkiye gelir inşaallah. Artık dünya bir köy hükmüne geçti.

Bir çok Avrupa ülkesinde sigara yasağı uygulandıktan sonra sıra bize geldi.

"Avrupa üflüyor biz oynuyoruz" diyor Said Nursî Hazretleri. Ben inanıyorum ki, bugün sigaraya savaş açarak dumancılara dünyayı dar edenler, ilerde aynı şeyi içkiye karşı da yapacaklar. Çünkü bu illetin zararını bütün insanlık artık görüyor.

Bütün kavgaların, cinayetlerin, boşanmaların altında alkollü içki vardı. Hatta trafik kazalarının dahi. Nitekim her trafik kazasından sonra polislerin alkol muayenesi yapması bunu gösteriyor. Peygamber Efendimiz (asm) de "İçkiden sakının çünkü o her kötülüğün anahtarıdır", "İçkiden sakın çünkü o asmanın dal vermesi gibi kötülüğü dallandırır" diye buyurmuştur.

Sigaranın sağlıkla ilgili masrafları hesaplanıyor. İçkininki de hesaplanmalı. Sigarayla Savaşanlar Vakfı var, ama Yeşilay'ın dışında içkinin zararlarıyla ciddi ilgilenen yok. İnsanlık "men-i müskirat" kanununu uygulayıp Medine halkı gibi fıçılarını devirmedikçe "şaribulley vennehar"cılardan çok çekecektir.

24.01.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.01.2008) - Köyümüzün kedileri

  (25.12.2007) - Bir kazakla 27 yıl

  (11.12.2007) - Millî ağaçlandırma seferberliği

  (29.09.2007) - Duman avcısı Mahmut

  (25.08.2007) - Barajlar otlak olurken

  (15.06.2007) - Mukaddes temizlik emri

  (30.05.2007) - En makbul ikram

  (29.04.2007) - Damlaya damlaya çöl olur

  (23.04.2007) - Ormanlarımız

  (17.02.2007) - Sigarayı boykot

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri