Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Katsayı problemi öğrenciyi ürkütüyor

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, meslek lisesi öğrencilerinin bir üst öğrenime giderken karşılaştıkları katsayı probleminin onları ürküttüğünü belirterek, ‘’meslekî eğitimin en önemli sorunun şu an katsayı sorunu olduğunu’’ söyledi.

Salih Çelik, yaptığı açıklamada, ‘’Vatandaşlar ve öğrenciler tarafından meslekî eğitimin cazip hale gelmesi için aslında kendi dalında bir üst öğrenime giderken meslekî eğitim alan öğrencilere artı bir puan verilmeli’’ dedi.

Çelik, ‘’meslekî eğitimde arz talep dengesini gözeten bir yaklaşım olmadığı ve meslekî eğitimin uluslararası bir standarda dayanmadığı için birçok problemleri bulunduğunu’’ söyledi. Çelik, ancak 2003 yılında başlatılan meslekî eğitimi geliştirme projesi ile meslekî eğitimdeki yeniden değişim ve dönüşüm çalışmalarını tamamladıklarını anlattı.

Meslekî eğitimde ‘’hangi mesleğe hangi seviyede ihtiyaç olduğu’’ yönünde ilk kez ihtiyaç analizinin yapıldığını belirten Çelik, ‘’bunu yaparken de sosyal ortakların dahil edilmesinin önemli olduğunu’’ dile getirdi. Çelik, mesleki eğitimde modüler program uygulamasına da geçtiklerini, böylelikle öğrencilerin yeterlilik kazanmalarının sağlanma fırsatının getirildiğini belirtti.

Öğrencilerin ‘’alanda diploma, dalda sertifika’’ alacaklarını ifade eden Çelik, öğrencilerin işi yapabilme yeteneğini göstermelerinin zorunlu olduğunu, sertifikayı ise meslekî yeterlilik kurumunun aracılığıyla alacaklarını söyledi. Çelik, böylece, öğrencilerin, öğretmenlerin değerlendirmesiyle diplomayı ,istihdamdaki yeterliliklerini belgelendirmek için de sertifikayı alacağını, bunun okullar arası rekabeti de artıracağını kaydetti.

Bakanlıkça meslekî eğitimde yapılan değişim ve dönüşümün sonucunda son iki yılda yüzde 15’ler oranında öğrenci artışı olduğunu belirten Çelik, öğrencilerin en az yüzde 50’sinin mesleki eğitime yönlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Çelik, uluslararası alanda da geçerli olan sertifikayı alan öğrencilerin mesleğini icra ederken uluslararası alanda kullanabileceklerini, bunun farkında oldukları için de meslekî eğitime yöneldiklerini ifade ederek, ‘’ancak bir üst öğrenime giderken öğrencilerin karşılaştıkları katsayı probleminin onları ürküttüğünü’’ ifade etti. Çelik, bunun öğrencilerin bir üst öğrenime devam etme arzularının önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Şûrâ kararları ne diyor? Kasım 2006’da yapılan 17. Millî Eğitim Şûrâsında ,’’Ortaöğretimde Kademeler Arasında Geçiş, Yönlendirme ve Sınav Sistemi’’ konusunda alınan kararlar şöyle: ‘’-Genel, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerinin alanları, ders ağırlıklarına göre yeniden belirlenmelidir. -Genel, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin öğrenim gördükleri alanın devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına geçişlerinde ek puan almaları sağlanmalıdır. -Yükseköğretime girişte etkili olan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOÖBP) uygulaması kaldırılarak yerine, belirli sınıflarda yapılacak Merkezi Olgunluk Sınavları’ndan elde edilecek puanın etkili olması sağlanmalıdır. -Okul türleri örgün eğitim ve uzaktan eğitimi kapsayacak şekilde yapılandırılmalı ve bu liselerin açılımları uzmanlardan oluşacak bir kurulca belirlenmelidir. -Meslekî ve teknik eğitimin yaygınlaştırılması için bilimsel ve rasyonel yöntemler kullanılmalıdır. -Yönlendirme, rehber öğretmenler başta olmak üzere öğrenciler, veliler, öğretmenler, okul yöneticileri, meslek odaları, yerel yönetimler, resmi ve özel işverenler, yazılı ve görsel medyanın ortak çabaları ile gerçekleştirilmelidir. -Meslekî ve teknik eğitimi seçen öğrencilerin ilgili kurumlarca ekonomik ve sosyal yönden desteklenmesi sağlanmalıdır.

/ ANKARA

02.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Üniversiteden özgürlük çağrısı

  Başkanın ikazını dinlemediler

  Yasakçıların tek gerekçesi laiklik

  Muhtıra gibi açıklama

  Türkiye'de demokrasi geriledi

  AİHM yine mahkum etti

  Askerî Mahkeme’den yayın yasağı kararı

  ‘Hızlandırılmış tren’ kazasında 2 makiniste hapis

  Bâlâ 4.1ile sallandı

  TCDD bütün hatları yenileyecek

  Ders kitapları ekonomiye kazandırılacak

  Özcan: Eşit şartlarda yarışsınlar

  Celal Aras toprağa verildi

  Katsayı problemi öğrenciyi ürkütüyor

  İlgi görmeyen çocuk sokağa düşüyor

  Soğuk algınlığı, çocuklar arasında daha yaygın

  Yarım kalan duble yollara Mart ayında başlanacak


 Son Dakika Haberleri