Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yasakçıların tek gerekçesi laiklik

TBMM Anayasa komisyonunda üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırmaya yönelik teklifin görüşmeleri bölünme tartışmalarına sahne oldu. CHP ve DSP’li milletvekilleri başörtüsünün serbest olması halinde Türkiye’nin bölüneceğini iddia etti.

Hangi gerekçeyle olursa olsun başörtüsünün serbest olmasına yönelik teklifin getirilemeyeceğini söyleyen CHP Milletvekili Şahin Mengü, “Bu toplumu tam ortadan ikiye bölmektir. Laiklik cumhuriyetin temelidir, direğidir. Başörtüsü serbest olursa toplumda giderilmesi imkânsız çatışmalar olur” dedi.

Başörtüsüne özgürlük getirecek teklifin çok tehlikeli olduğunu belirten DSP Milletvekili Tayfun İçli, “Türkiye Cumhuriyetine türban dayatması getiriliyor. Bu ilk mevzidir” şeklinde konuştu. Komisyondaki görüşmede dile getirilen görüşler şöyle:

CHP’li Turgut Dibek: teklif laikliğe aykırı. Türban takmak cumhuriyetin temel dinamiklerine aykırı bir tutum.

CHP’li Necla Arat: Devletin düzenini değiştirmek isteyenlerin isteği. Kadınlar bölünmüştür. Birbirine karşı getirilmiştir. Yasal alanda gedikler açılmaktadır. Genç kızlara kul olma bilinci aşılıyor. Toplum bölünme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

CHP’li Canan Arıtman: Kadınlar korkuyor. Başörtülü bir doktor ameliyathaneye girdi enfeksiyon bulaştırdı. Yapılmak istenen laik rejimden teokratik rejime geçmektir.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: Türkiye’nin başörtüsü diye bir sorunu var. Yok diyerek yok olmuyor. Türkiye’yi kamplaştıracak olan özgürlükler değil yasağın devam etmesidir. Başörtüsü takanlar bunu siyasi simge olarak görmüyor. Bazı siyasetçiler bunu kullanıyor.

AKP’li Bekir Bozdağ: AİHM kararında ilgili devlet farklı bir uygulama yaparsa sözleşmeye aykırı olmaz diyor. Mahkeme kararı varken değişiklik yapılmaz denirse bu hukuku dondurmaktır.

MHP’li Faruk Bal: Sağlık kurumlarında doktorlar bütün vatandaşlara eşit muamele yapıyor. Başörtülü başörtüsüz ayrımı yapılmıyor. Laiklik ilkesi burada örseleniyor mu? Eğitim hizmetlerinde de aynısı olsun. Ancak devlet eğitimde ayrımcılık yapıyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek: kira kanunu bile gelse onu bile laikliğe çekeceksiniz.

Kemal Benek / ANKARA

02.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Üniversiteden özgürlük çağrısı

  Başkanın ikazını dinlemediler

  Yasakçıların tek gerekçesi laiklik

  Muhtıra gibi açıklama

  Türkiye'de demokrasi geriledi

  AİHM yine mahkum etti

  Askerî Mahkeme’den yayın yasağı kararı

  ‘Hızlandırılmış tren’ kazasında 2 makiniste hapis

  Bâlâ 4.1ile sallandı

  TCDD bütün hatları yenileyecek

  Ders kitapları ekonomiye kazandırılacak

  Özcan: Eşit şartlarda yarışsınlar

  Celal Aras toprağa verildi

  Katsayı problemi öğrenciyi ürkütüyor

  İlgi görmeyen çocuk sokağa düşüyor

  Soğuk algınlığı, çocuklar arasında daha yaygın

  Yarım kalan duble yollara Mart ayında başlanacak


 Son Dakika Haberleri