Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Başörtüsü yasağının erkekler boyutu



“Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistanken, kapıda bekçilik yapardık. Terör vardı, ortalıkta kan gövdeyi götürüyordu, ama bize verilen talimat ‘Başörtülü kızları almayın!” şeklindeydi. Sağ-sol çatışıyor, üç tane kız gelmiş, başörtülü diye bunları almıyorsun. Bu mantıken de saçma, uygulama olarak da saçmaydı. Ben her şeye rağmen bu kızları aldım içeri. Hatta o dönemde sıkıyönetim vardı, askerlerle de atıştık bir süre. Sonunda atıldım üniversiteden.”

Akşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Serdar Turgut kendisiyle yapılan sohbette bir akademisyen olarak 1980’li yıllardaki mağduriyet hatıralarını böyle aktarıyordu. Gerçekten o dönemde sadece başörtülüler değil, üniversitede öğretim üyeleri de pek çok haklarından mağdur oldular…

Hatırasını okuduğumda hep anlatıla gelen bir aile hikâyesi geldi aklıma.

Kıyafet inkılâbının en sert şekilde uygulandığı yıllarda, İstanbul’da polis olarak vazifeli bir dede dostu, sağlık gerekçesiyle görevinden istifa eder! Ama ahbaplarına anlattığı asıl istifa gerekçesi başkadır. Polislerin kadınların kıyafetine müdahale etmesi istenmektedir. “Kadınların, kızların örtüsüyle, mantosuyla uğraşmaktan ar ederim!” diyerek yoğun bir strese giren polisin gerçekten de sağlığı etkilenir bu durumdan. Maddî sıkıntı çekmeyi göze alarak ayrılır çok sevdiği vazifesinden. O dönemde bir memurun vazifesinden istifası her yiğidin kârı değildir. Zira tek parti döneminde memurlar geçim şartları açısından altın devirlerini yaşamaktadırlar…

Aslında “sözlü tarih” açısından her ailede anlatılan bu tür hikâyecikler çok önemli. Onlar resmî tarihten çok daha sıcak ve samimiler. Çünkü gerçekten yaşanmışlar.

Serdar Turgut gibi, hatıraları gazete sayfalarında sohbetlerin satır aralarında ya da dost sohbetlerinde yok olup giden o kadar çok ilginç olay var ki…

Sözgelimi, 1980’li yıllarda ya da 28 Şubat sonrasında üniversitelerdeki baskı yüzünden istifa eden hocalar hatıralarını kitaplaştırsalar da okusak.

Ne hoş olurdu değil mi? Bilirsiniz, söz uçar, yazı kalır!

Ey gidi Cerrahpaşa!

Cerrahpaşa Hastanesi Türkiye’nin en büyük hastanelerinden bir tanesi. Köklü tarihinden dolayı hastane içi işleyişin artık sistemli olarak işlediğini düşünüyorsanız aldanıyorsunuz!

Sağlık problemleri yüzünden geçen üç hafta boyunca sık sık uğradığımız bu hastanedeki garip umursamazlık tablosunu, hayretle, defalarca müşahede ettik.

Ambulansla geldiğiniz hastanede hastanız sedye ile indirilecek. Kapı önünde sigaralarını tüttüren görevliler kimliğinizi danışmaya bırakarak sedye alabileceğinizi söylüyorlar. Kimliğinizi bırakarak sedyeyi danışmadan alıp hastayı ambulanstakilerin insaflı davranmasıyla diğer sedyeye indiriyorsunuz. Bu arada size hastanızı taşımak için yardımcı olabilecek görevlileri boşuna arıyor gözleriniz. Sedyeyi ilgili servise siz taşıyorsunuz. Hayat zor!..

Sizi servise indirecek asansörün bozuk olması da bu tabloyu tamamlayan işin ayrı bir yönü.

Türlü güçlüklerle ulaşabildiğiniz doktora, bu durumu aktardığınızda, “Bunu baştakilere anlatabilmek çok güç. Çünkü her şeyin mükemmel işlediğine inanıyorlar. Şartlar bizim açımızdan da çok ilkel. Ama bu durumda asıl zorluğu hastalar ve sahipleri yaşıyor!” diyor.

Bir dokun, bin ah işit misâli.

Volkan Konak, “Cerrahpaşa” şarkısını boşuna söylemiyor anlaşılan…

Cerrahpaşa Hastanesinde neler oluyor?

Diğerleri farklı mı ki acaba?

Fırıncı Abi…

Bizim Aile dergisinin Mart sayısı için yaptığımız yoğun hazırlıklardan bir tanesi de Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Mehmet Güleç, nâm-ı diğer “Fırıncı Abi” ile ilgili sohbet.

Arkadaşımla beraber gittiğimiz Nurtaşı’nda gerçekleştirdiğimiz röportaj çok hoş anekdotlarla doluydu. Anlattığı hatıralar kimi zaman gülümsetti, kimi zamansa düşündürdü bizi.

Sözgelimi Hanımlar Rehberi ile ilgili sorduğumuz soru üzerine söz üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağına geldi. Söyledikleri ilginçti: “Hollanda’dan gelirken uçakta gazetelerde Meral Akşener’in ‘Erkekler karışmasa, biz kadınlar bu meseleyi çoktan çözmüştük!’ dediğini okudum. Kendisine ‘Üstat Hazretleri de sizin gibi düşünüyor!’ diye bir mektup yazmayı istedim hemen. Çünkü Hanımlar Rehberi’nde Üstadımız ‘zalim erkeklerin tahakkümü yüzünden’ sıkıntı çeken hanımlardan bahseder. Gerçekten hanımlarımızın çektiği problemlerin büyük bir bölümüne erkekler sebep olmaktadır.”

Anlayacağınız üzere, sohbetimizde hanımlarla ilgili Risâle-i Nur’larda yer alan tesbitlerin son derece güncel yorumları yer almakta.

Orijinal, aktüel, esprili, bilge, mütevazı bir Nur Talebesi.

İşte Fırıncı Abiyi tarif eden kelimeler…

17.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.02.2008) - Bu da İsveç modeli laiklik…

  (03.02.2008) - 100 yıl önce, 100 yıl sonra

  (27.01.2008) - Fransa örnek alınırsa…

  (20.01.2008) - Ahlâk terörü

  (13.01.2008) - Batı dünyasında aileyi koruma mitingleri…

  (06.01.2008) - Sınırları bilerek aşmak

  (30.12.2007) - Avustralya notları

  (09.12.2007) - Kadınların milenyumu…

  (02.12.2007) - Kadına karşı şiddette zayıfların güç birliği (ya da feminizm)

  (25.11.2007) - Dayak ve kadın…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri