Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Kadınların milenyumu…



21. yüzyıla girerken bu yüzyılın ana konularından birinin kadın olacağı, bir açıdan kadınların yüzyılı olacağını belirtmişti uzmanlar. Yine Büyük Orta Doğu Projesi adı verilen çalışmada kadınların büyük payı olacağı, özellikle de Müslüman kadınlar üzerinde “yeniden yapılandırma” faaliyetlerinin büyük rol oynayacağı ifade edilmişti. Bu haberlerde uluslararası spekülatör Soros’un adı sıkça geçmiş, onun vakıf ve dernekler kanalıyla bu yapılandırma çalışmasında hızlandırıcı rol oynadığı ifade edilmişti. Bu haberler medyada geçtiğimiz birkaç yıl zarfında sıkça yer aldı, yazıldı çizildi.

Şurası ap açık ortada ki, kadınla ilgili alanlarda yoğun bir faaliyet söz konusu. Dayak, töre cinayetleri gibi cahiliye dönemi artığı olmasına rağmen gelenek maskesi giymiş konular ciddî şekilde tartışılıp, yeri geldikçe çoğu kez İslâma lâf atılmakta… Kadınların tesettürü konusu ise ap ayrı bir olay… Milliyet gazetesinin yayınladığı son anket, malûm medyanın tesettüre bakış açısındaki kavram kargaşasının nişanı hükmünde…

Böyle karışık bir ortam içinde İslâmda kadın hakları ile ilgili çalışmaların çok büyük önem taşıdığı, “İyiyi emir, kötülükten men” vazifesini yerine getirdiği bir gerçek.

Medya ve şiddet

Ülkemizde son birkaç yıldır kadına yönelik şiddet konusu bütün yönleriyle ele alınmakta, çözüm yolları aranmakta.

Bu faaliyetlerden sonuncusu 7-8 Aralık’ta gerçekleştirildi. Hürriyet gazetesinin BM Nüfus Fonu ile ortaklaşa düzenlediği, Bahçeşehir Üniversitesinin, Çağdaş Eğitim Vakfı, CNN ve Star televizyonlarının desteklediği “Aile İçi Şiddete Son” kampanyasının uluslararası konferansı. Bu yıl “Medya ve Şiddet” konusu işlendi.

Bakalım malûm medya nasıl bir değişim yaşayacak? Gazetelerdeki üçüncü sayfa haberlerindeki bakış açısı, televizyonlarda kadın programları, aile içi kavga ve dedikodu programları, dizi filmler nasıl bir değişim yaşayacak?

“Tavşana kaç, tazıya tut!” politikasıyla menfaatlerin hâkim olduğu malûm medya, bir taraftan türlü çeşit yayınlarıyla şiddeti körüklerken, diğer yandan şiddetle mücadele edebilecek mi? Medya sektöründe yer alan bu haberleri, programları yayına hazırlayan kadınlar neyi değiştirecek?

Söylediklerinde kim, ne kadar samimî? Göreceğiz…

Kontrolsüz güç…

Bir firmanın reklâm sloganı şöyle: “Kontrolsüz güç, güç değildir!”

Aynı zamanda aile içi şiddet konusunu da özetleyebilecek belki de en güzel cümlelerden bir tanesi bu olsa gerek…

Kur’ân’ın tabiriyle zayıfları himaye etme maksadıyla “kavvam” olarak yaratılan erkek, gücünü kontrol edemezse, aile içi problemlerde, öfkesine mağlûp olup şiddet uygularsa, güçlü olduğunu göstermek isterken, aslında zayıflığını ispatlamış olur… Öfkesini kontrol edebilen, aile içi krizleri sağduyuyla halledebilen erkekler, aslında güçlü olanlar onlardır işte…

Peygamber Efendimizin (asm) buyurduğu gibi “Asıl pehlivan öfkesini kontrol edebilendir!”

Öfkeyi kontrol için ölçüler…

Çok farklı mizaçta kadınlar olduğu gibi erkeklerin de mizaçlarının birbirinden farklı olduğu bir gerçek. İster kadın olsun, isterse erkek “donanımlı” bir insan olmanın yolu şüphesiz duyguları kontrol edebilmekten geçiyor. Günümüzde pek revaç bulan kişisel gelişim konusundaki kitap ve seminerlerde duyguların kontrolü konusunun altı önemle çizilmekte. Demek ki duygularını kontrol edebilme yeteneğini kazanma çoğu insanın arzusu…

İşte, kadınlara şiddet konusu geçtiğinde hep atıfta bulunulan Nisa Sûresi’ndeki 34. âyetin çok hikmetlerinden bir hikmeti de eşlerin öfkesini kontrol eğitimi olsa gerek! Âyette aşama aşama öfkenin nasıl kontrol edileceği öğütlenmekte…

“Erkekler kadınlar üzerinde idareci ve gözeticidirler. Çünkü Allah insanların bir kısmını diğerlerinden üstün kılmıştır ve erkekler, mallarından kadınları ve çocukları için harcarlar. Salih kadınlara gelince onlar Allah’ın emirlerine itaat edip, kocalarının hakkına riâyet ederler ve Allah onların hukukunu nasıl koruduysa onlar da kocalarının malını, namusunu ve sırlarını kocalarının gıyabında korurlar. İsyankârlıklarından korktuğunuz kadınlara ise güzelce öğüt verin. Eğer bu fayda vermezse onları yataklarında yalnız bırakın. Bu da fayda vermezse onları hafifçe dövün. Eğer itaat edecek olurlarsa, siz de artık onları incitmek için bahane aramayın. Muhakkak ki Allah çok yüce ve çok büyüktür.” (Nisa Sûresi, 34.)

Nebevî ölçüler

Peygamberimizin (asm) öfkeyi kontrol etmekle ilgili tavsiyelerinden bir demet:

* Öfke şeytandandır. Şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Ateşi söndüren de sudur. Onun için, biriniz öfkelenince hemen abdest alsın.

* Biriniz ayaktayken öfkelenirse, hemen otursun. Öfkesi giderse iyi, gitmezse hemen yatsın.

* Kim, öfkesinin gereğini yerine getirmeye gücü yettiği hâlde, kendini kontrol ederse, Allah onu, kıyamet gününde huzuruna çağırır ve hurilerden dilediğini almakta serbest bırakır.

09.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.12.2007) - Kadına karşı şiddette zayıfların güç birliği (ya da feminizm)

  (25.11.2007) - Dayak ve kadın…

  (18.11.2007) - Dayak üzerine birkaç söz

  (11.11.2007) - Şule Yüksel Şenler…

  (28.10.2007) - “Habersiz Buluşma” notları…

  (21.10.2007) - Modern-Mahrem ve ötesi...

  (14.10.2007) - Ezan sesleri

  (07.10.2007) - Emzirme haftası

  (30.09.2007) - Bizim mahalleden Ramazan fotoğrafları…

  (23.09.2007) - Empati ve paranoya!...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri