Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Cevher İLHAN

“Sınır ötesi”nin ötesi



Türkiye’nin onbir yıl aradan sonra sınır ötesine düzenlediği kara harekâtıyla terör örgütüne büyük bir darbe vurulduğu belirtilirken peşpeşe gelen şehid naaşları, Anadolu’ya bir kor ateşi gibi düşüyor… Ne var ki harekâtın bölgede yuvalanan terör örgütünü ne derece tasfiye edeceğiyle birlikte Ankara-Washington-Erbil hattındaki “diplomasi trafiği”, olayların arkasındaki başka plân ve tuzakların ipuçlarını veriyor.

Üniversitelerde “başörtüsü yasağı”nı kaldırmaya dair anayasal düzenlemeyle ortaya çıkan “belirsizliğin” sorulması üzerine “şimdi gündemimizde harekât” var diyen Başbakan, gece yarısı Bush’u ve Irak Başbakanı Mâliki’yi arayıp bilgi verdiğini belirtmekle yetiniyor. Ancak başta Amerikan Dışişleri Bakanı Rice olmak üzere Beyaz Saray sözcülerinin Türkiye’ye “şartlı” destek demeçleri dikkat çekici. “Türkiye ile PKK konusunda dayanışma içindeyiz” diyen Rice, operasyonun en kısa sürede bitmesini ve zaten kırılgan olan bölgede istikrarı bozmamasını istemesi, anlamlı.

Keza Cumhurbaşkanı Gül’ün bilgi verip dâvet ettiği operasyona sınırlı izin veren Bağdat yönetimi adına Talabani’yle Irak Dışişleri Bakanı Zebari’nin, operasyonun bir sonuç vermeyeceğini söylemeleri, “rahatsızlığın” ilk sinyali. Bizzat Zebari’nin Talabani’nin “hassas süreçten dolayı büyük bir ihtimalle gelemeyeceği”nin bildirmesi, ABD’nin güdümündeki merkezî Irak hükûmetinin Bush yönetiminin zorlamasıyla “izin” verdiğini su yüzüne çıkardı.

Nihayetinde sınır ötesi harekâta karşı peşmergelere genel savunma emrini veren Barzani’nin sözkonusu “örtülü amacı” da beklemeyerek, “Hedef PKK terör örgütü değil, Kürdistan” demesi, Türkiye’nin terör örgütünü tasfiye maksadıyla yaptığı sınır ötesi harekâta ABD’nin sağladığı “sınırlı desteğin” arkasındaki “küresel amacı”nı bir defa daha gündeme getiriyor…

* * *

ABD Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanından sonra Amerikalı yetkililer peşpeşe Ankara’ya geliyor. Ay sonunda Amerikan Savunma Bakanı Gates, Mart ayında da “Irak savaşı mimarı” Cheney gelecek. Bilindiği gibi, “savaşlara yön veren süpergüç politikasının beyni” kabul edilen Cheney’in Irak savaşı öncesinde çıktığı Ortadoğu turunda Ankara’dan “Irak’ı özgürleştirme” için destek istemiş, ardından da bir milyon insanın katledildiği üç milyonun göçe zorlandığı hâlâ devam eden Irak işgali ve savaşı başlatılmıştı.

Siyasî gözlemciler, ziyaretleri “çok kritik ve hedef odaklı” olduğu belirtilen Cheney’in altı yıl sonra Ankara’ya yapacağı ziyaretin de benzer bir “amacı” taşıdığını iletmekteler… Ve sıranın sınır ötesi harekât için alındığı söylenen “istihbarat”ın bedelinin ödenmesine geldiği, bu “bedel”in Türkiye’nin Müslüman komşu “İran operasyonu”na ortak edilmesi olduğu şimdiden kulislerde konuşulmakta.

Ard arda Ankara’ya gelen Amerikalıların yaptığı görüşmelere nihâî noktayı koyacak Bush’un yardımcısının, Kuzey Irak’taki kara ve hava operasyonları sırasında İsrail’le birlikte verdikleri “istihbarat desteği”ne karşılık İran’a yönelik “Amerikan operasyonu”na Türkiye’yi ortak etme amacını taşıdığı endişesi gün geçtikçe daha da açığa çıkmakta…

Özetle İsrail Savunma Bakanı’nın son ziyaretinde onca ekonomik ve askerî savunma işbirliği ve anlaşmanın yanı sıra 300 milyon dolar karşılığında insansız casus uçaklarını satması bunun için.

Amerikan ve İsrail üst düzey askerî yetkililerle yapılan görüşmelerde bu konunun gündeme getirilerek Türkiye’nin ısrarla bu belânın içine çekilmek istenmesinin arkasında bu yatıyor…

* * *

Son Amerika ziyaretinde bölge hakkında etraflı analizlerde bulunan Yahudi lobisiyle de görüşen Gül, “ABD’nin Türkiye’den beklentileri olmamıştır” dese de gelişmeler başka yönde. Türkiye’nin ABD ile “terörizme karşı işbirliği”nin karşılığı olarak “kapsamlı çözüm” paravanında “Güneydoğu meselesi”yle birlikte Ankara’nın Irak’ın kuzeyindeki “ikinci İsrail” işlevini görecek bir kukla devleti kabulü ve İran saldırısına ortak edilmesinden söz ediliyor.

Bush yönetiminin, giderayak İran’a yapılacak operasyona Türkiye’yi de katarak dünyanın ve İslâm âleminin nezdinde “meşrûlaştırma” taktiğini güttüğü, Ankara’ya “Suriye’nin İran’ın etkisinden kurtulması”, “İsrail’in Lübnan’a yapacağı saldırıya” zemin hazırlanması senaryosuyla birlikte tebârüz ediyor.

Senaryo, İslâm coğrafyası üzerinde “Sünnî-Şîi ikilemi fitnesi ve çatışmasını alevlendirme projesine de hizmet ediyor. Ortadoğu’da “nükleer silâha sahip bir İran, Türkiye için de tehlikeli” propagandası, bunun altyapısını hazırlamaya yönelik…

Amerikan Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ya da İkinci Başkanı, “PKK’yı konuşmak” için Ankara’ya gelmez. Zira PKK terörü Türkiye’nin meselesi, ABD’nin değil. Olsa olsa İran’a müdahâleye Türkiye’yi ortak etmek için gelirler.

ABD’nin bir an önce bitmesini istediği sınırötesi harekâtın ötesinde Türkiye’nin bu dehşetli plânla işgal ve zulme ortak edilmesi korkutuyor…

25.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.02.2008) - “28 Şubat”ın devamı…

  (27.02.2008) - “Büyük fotoğraf”

  (26.02.2008) - “Bedel”in bedeli

  (25.02.2008) - “Sınır ötesi”nin ötesi

  (23.02.2008) - Ankara ikna etmeli

  (22.02.2008) - Çözüm

  (21.02.2008) - Yeni Asya’nın haklılığı

  (20.02.2008) - Bir “tahterevalli oyunu” mu?

  (19.02.2008) - “Kışın pek şiddetli hiddeti…”

  (18.02.2008) - Yine mi ric’at?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri