Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

301, yeni anayasa ve AB



Ankara’da son aylarda bir alışkanlık başladı. Gündem bir konu ile meşgul edilirken, diğer önemli konular ya unutuluyor, ya da rafa kaldırılıyor. Türkiye’nin önünde duran önemli meseleler eş zamanlı olarak çözüme kavuşturulmaya çalışılmıyor.

Önce sınır ötesi operasyon, ardından üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliği gündemde tutulurken, diğer konular unutturuldu. Anayasa değişikliği ile 2. tur oylama bugün yapılacak. Ancak gündem bunlarla meşgulken, hükümetin üzerinde “titizlikle” durduğunu söylediği yeni ve sivil anayasa hazırlıkları ve özgürlüklerin önündeki engel olarak görülen TCK’nın 301. maddesi ile ilgili çalışmalardan ses seda yok. Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın itiraf ettiği gibi, “AB konusunda 2007 kayıp yıl” oldu. Bu yılın da ikinci ayına girmemize rağmen, AB ile ilgili gözle görülür bir adım atılmış değil.

* * *

Öncelikle gündeme getirildiğinde demokrasiyi ve özgürlükleri savununlar tarafından büyük bir heyecan meydana getiren yeni anayasa çalışmaları ile gelişmelere bir göz atmak gerekiyor.

22 Temmuz seçimleri sonrasında Prof. Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kuruluna yeni “sivil” bir anayasa hazırlattıran hükümet, bu çalışmayı aylardır değerlendiriyor. Aralık ayında açıklanacağı duyurulmasına rağmen, Şubat ayının ortalarına yaklaşıyoruz. Hükümet iki maddelik anayasa değişikliğini gündeme getirirken, yeni anayasa hazırlıklarının ne aşamada olduğu, ne zaman gündeme getirileceğini açıklamıyor.

Birçok sivil toplum kuruluşlarının bu konuda hazırladıkları teklifler ortada duruyor. Artık sivil anayasa bir an önce gündeme getirilip Türkiye 12 Eylül ihtilâli anayasasından kurtarılmalıdır. Tabiî bunu yaparken gerçekten sivil, özgürlükçü, devleti koruyan değil, insanı koruyan bir anlayışla hazırlanmış bir anayasa yapılmalı… Heyecanla ve ümitlerle beklenen yeni anayasa milletin ümidini de kırmamalı.

* * *

Peki, 301’de durum ne?

Başörtüsü yasağının kaldırılması ile ilgili MHP’nin desteğini alan hükümet, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesindeki çalışmaları da rafa kaldırdı görüntüsü veriyor. Aylardır “bu hafta getirilecek, gündem yoğunluğundan görüşemedik, ama bir sonraki hafta gündeme getireceğiz” avutmaları ile hareket eden hükümet, madde değişikliğini henüz Meclis’e getirmiş değil.

Maddenin Meclis’te görüşülememesinin sebebi MHP’nin maddeye karşı sert duruşu olarak gösteriliyor. MHP, 301. maddenin kılına dahi dokundurtmak istemiyor. Bu durumda başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda ortak hareket eden MHP-AKP “kankalığı” da sona ereceğinden hükümet bu kankalığı devam ettirme adına maddeyi rafa kaldırdı görüntüsü veriyor.

Bu maddeyle ilgili aylardır söylediğimiz gibi, birkaç kelime düzeltmekle madde özgürlükçü yapıya kavuşmayacaktır. Bu yüzden madde toptan kaldırılmalıdır. Bundan sonra da TCK içinde yer alan bazı maddelerinde 301’in yerine ikamet edilebileceği dikkate alınarak, ceza kanunlarının tez elden gözden geçirilip bütününün özgürlükçü yapıya kavuşturulması elzemdir. Tabiî, zihniyetin değişimi ile birlikte…

Özgürlükler konuşulurken kılık kıyafet özgürlüğünü de, düşünce ve ifade özgürlüğü de, din ve vicdan özgürlüğü beraber düşünülüp gerekli adımlar atılabilmelidir. Çünkü özgürlüklerin yarımı olmaz. Tıpkı, üniversitelerde yasak kaldırılırken, kamuda kaldırılmaması gibi…

* * *

Bugün üzerinde duracağımız üçüncü konu da Avrupa Birliği konusu…

AB yetkilileri açıklama üstüne açıklama yapıyorlar. “Türkiyesiz AB olmaz” diyen de oluyor, “AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var” diyen de… AB yetkilileri Türkiye’nin reformlar konusunda isteksiz olduğunu sık sık dile getiriyorlar. Gerçekten de, Türkiye AB konusunda çok yavaştan alıyor. Hükümet adeta bir medeniyet projesi ve özgürlük projesi olan AB projesini tamamen unuttu görülüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. 2007’nin seçimler sebebiyle kaybedildiğini, 2008’in Avrupa yılı olması gerektiğini söylüyor.

Öte yandan Başmüzakereci Ali Babacan, “AB reformları, 2007’nin seçim yılı olmasından etkilendi. 2007 kayıp yıl oldu, ama Türkiye büyük demokrasi testinden geçti. Şimdi yeni bir cumhurbaşkanı, parlamento ve hükümet var. Reform dalgası için altyapı hazır” diye açıklamalarda bulunurken, adeta itirafta bulunuyor.

Babacan bir de diyor ki, “2008 AB yılı olacak. Bambaşka bir yıl olacak. Şaşıracaksınız…” Bekleyip göreceğiz. Sonra çıkıp “2008 yılı da mahallî seçimler için kayıp oldu” demeyin de…

Biz şaşırmak için can atıyoruz. Haydi şaşırtın bizi…

Gerek AB, gerek yeni anayasa, gerekse düşüncenin önünde engel olan kanunlar için zaman kaybedilmemeli. Bu konularda yıllar, aylar, haftalar, hatta günler heba edilmemelidir. Tâ ki tam demokrasiye geçene kadar…

09.02.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.02.2008) - Notlar ve gelinen nokta

  (02.02.2008) - Ateş düştüğü yeri değil, bizi de yakmalı

  (01.02.2008) - Çözümde eksiklik

  (26.01.2008) - Yeni Anayasa’nın akıbeti

  (25.01.2008) - Geri dönülmez yol

  (20.01.2008) - TRT Genel Müdürü ile…

  (19.01.2008) - Bu da 2007’nin insan hakları bilânçosu

  (18.01.2008) - İşe yanlış tarafından bakmak

  (12.01.2008) - Özgürlüğe karşı olmak

  (11.01.2008) - Merak…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri